Tavaszi ízorgia franciásan: így készül a spárgamimóza, mely új szintre emeli az előétel fogalmát

A spárgaszezon olyan rövid, hogy az ember minden adandó alkalmat szeretne kihasználni a zöldség elfogyasztására. Hogy mennyire tökéletes előételt lehet belőle készíteni néhány egyszerű, klasszikus és minőségi alapanyag hozzáadásával, arra a spárgamimóza a legjobb bizonyíték.

A francia konyha mindig tud meglepetéseket okozni, kiváltképp ha a kevésbé ismert, szezonális előételekről van szó. A rövid ideig tartó spárgaszezon alatt az ember szeretne minél több új receptet kipróbálni a zöldségek egyik királynőjével, az idő viszont szűkös, így nem elég csak a levesekre és a főételekre koncentrálni, az előételek közé is érdemes becsempészni a friss, roppanós alapanyagot.

A spárga egy valóságos csodazöldség (fotó: Hering András)

A spárgamimóza (Asparagus Mimosa) tökéletes entrée-ja lehet egy ráérősebb ebédnek vagy ünnepi vacsorának, ez az egyszerű fogás már az étkezés elején felteszi az i-re azt a bizonyos pontot. A mimóza ebben az esetben a főtt tojás elnevezésére, valamint az elkészült étel gyönyörű, sárgában, fehérben és zöldben pompázó, mimózavirágra emlékeztető színkavalkádjára utal, a mutatós ételtől azonban senkinek sem kell megijednie. Hogy mennyire egyszerű, mégis látványos és nagyon ízletes előételről van szó, azt rögtön két recepttel is bizonyítjuk!

Néhány hozzávaló, és egy előkelő fogást készíthetünk spárgával. A fehérborecetet helyettesíthetjük citrommal is. (fotó: Hering András)

A spárgamimóza elkészítéséhez szükséged lesz: 1 csomag zöldspárgára, 4 db főtt tojásra, 1 evőkanál fehérborecetre, 2 teáskanál dijoni mustárra, 0.5 teáskanál sóra, 0.3 teáskanál borsra, 1 teáskanál citromlére (elhagyható, ha nem szeretnénk savasabbra), 3 evőkanál olívaolajra valamint ízlés szerint friss petrezselyemre.

A spárgánkat tisztítsuk meg: a fás részeket roppantsuk le, a szárak alsó részét egy zöldséghámozóval meg is pucolhatjuk.

Készítsünk elő egy tál jeget és hideg vizet. Keressünk egy akkora edényt, amiben a spárgák kényelmesen elférnek, majd töltsük fel hideg vízzel, adjunk hozzá két teáskanál sót. Ha forr a víz, csökkentsük a hőt, és kezdjük el párolni benne a spárgánkat, amíg puha nem lesz, ez nagyjából 6-8 perc lehet.

Ezután egy fogó segítségével emeljük ki a spárgát a párolásból, és tegyük át őket a hideg vízzel és jéggel teli tálunkba. Mártóztassunk meg benne őket 2-3 percig, majd a lehűlt spárgáinkat tegyünk ki egy tetszőleges tálra pihenni. (Párolás helyett vagy mellett grillen vagy serpenyőben kevés olajon át is süthetjük a spárgát.)

Párolás után érdemes a spárgát jeges vízbe meríteni, így marad ropogós. (fotó: Hering András)

A vinaigrette elkészítéséhez fogjunk egy kis keverőtálat, majd mérjük/öntsük bele a fehérborecetet, a dijoni mustárt (egy csepp citrom is mehet bele, ha még savanyúbban szeretjük), sót, borsot. Egy habverő segítségével dolgozzuk össze őket, majd lassan, apránként adjuk hozzá az olívaolajat is. A habverővel addig keverjük, amíg emulgeálódnak az összetevők.

A tojásokat főzzük keményre 9 perc alatt. Ha még tökéletesebb tojásélményt szeretnénk, akkor egy percig hagyjuk őket a gyöngyöző forrásvízben főni, majd vegyük le a tűzről (vagy vegyük vissza a legkisebb egységre a hőt alattuk), és 10 percig lefedve hagyjuk keményre főni. Ezzel a módszerrel - ellentétben a folyamatos főzéssel - nem változik gumiállagúvá a tojássárgája, nedvesebb és lágyabb marad.

A tojásfőzés után hideg vízben hűtsük le őket, majd megpucoljuk, és egy közepes lyukú szitán vagy reszelőn átpréseljük/lereszeljük a tojásokat. Ez a tojásmimóza.

Tálaláshoz a spárgáinkat meglocsoljuk (egy evőkanállal rákanalazzuk) a vinaigrette-et, ráhalmozzuk a tojást, majd friss petrezselyemzölddel, sópehellyel megszórjuk.

A spárgamimóza (Asparagus Mimosa) teljes receptjét itt találod! (fotó: Hering András)

Lehet még fokozni

Ha még különlegesebbé és elegánsabbá szeretnénk a spárgamimózát, vegyünk elő egy evőkanálnyi kapribogyót és egy kevés kaviárt is. A kapribogyókat nyomkodjuk ki, a kisebb szemeket hagyjuk meg egészben, a nagyobb szemeket vágjuk durvára. Miután ráhalmoztuk egy csíkban a tojást a spárgákra, szórjuk a kapribogyókat és egy kevés chilipelyhet a sávra, utolsó lépésként pedig egy vékony vonalon díszítsük az ételt kaviárral. A végeredmény: egyszerűen fenséges!

A spárgamimóza (Asparagus Mimosa) kapribogyóval és kaviárral receptjét itt találod (fotó: Hering András)

A spárgamimóza alap- és kaviáros receptjét itt, valamint itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

(receptek és fotók: Hering András)

Elindult a Nagy Tavaszi Receptversenyünk, melyen minden receptbeküldő nyer!

Lássa és tesztelje a te főztödet az egész ország! 2021. április 26. és május 23. között töltsd fel a kedvenc tavaszi fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és Nosaltys vászontáskával jutalmazunk – további nyeremények is várnak!

Nézd meg a részleteket, hogy te is részese lehess a kikeleti megújulásnak!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezeket a tavaszi recepteket is próbáld ki!

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...