Íme a vitaminokban gazdag alapanyag, ami ráadásul sajtízű

Ezúttal szeretnénk, ha közelebbről is megismernéd a vegánok kedvencét, a sörélesztőpelyhet, amit azonban nem csak vegánkánt érdemes fogyasztani.

Hallottál már a sörélesztőpehelyről, de azt hitted, csak valami vegán hóbort? Pedig ez egy teljesen természetes alapanyag, aminek számtalan pozitív hatása van, ha beépíted a táplálkozásodba. Most pedig részletesen is bemutatjuk a sörélesztőpehely előnyeit!

Igazi tápanyagbomba a vegánok kedvence, a sörélesztőpehely

Mi az a sörélesztőpehely?

A sajtos ízvilágú sörélesztőpehely egy Saccharomyces cerevisiae nevű élesztőfajta, amely ugyanaz az élesztőtípus, amit kenyérsütéshez és sörfőzéshez használnak.

A sörélesztőpehely azonban egy inaktív változat, ami azt jelenti, hogy ha kenyér vagy sör készítéséhez próbálnánk használni, nem működne és túl keserű is lenne.

A sörélesztőpehely típusai

A sörélesztőpehely előállításához az S. cerevisiae sejteket néhány napig cukorban gazdag táptalajon, például melaszon tenyésztik. Ezután az élesztőt hővel inaktiválják, betakarítják, mossák, szárítják, morzsolják, és végül csomagolják.

Két típusa létezik: a nem dúsított és a dúsított sörélesztőpehely.

A dúsítatlan típus nem tartalmaz hozzáadott vitaminokat vagy ásványi anyagokat. A dúsított szintetikus vitaminokat tartalmaz, amelyeket a gyártási folyamat során adnak hozzá a tápanyagtartalom növelése érdekében. Ezekről a csomagolásról tudsz tájékozódni. A dúsított sörélesztőpehely több B-vitamint tartalmaz, mint a dúsítatlan fajták, mivel a gyártás során extra mennyiséget adnak hozzá.

Mindössze 2 teáskanál (5 gramm) dúsított sörélesztőpehely az alábbiakat tartalmazza:

  • Kalória: 20
  • Fehérje: 3 gramm
  • Zsír: 0 gramm
  • Szénhidrát: 2 gramm
  • Cukor: 0 gramm
  • Rost: a napi ajánlott mennyiség 4%-a
  • Riboflavin (B2-vitamin): a napi ajánlott mennyiség 246%-a
  • Niacin (B3-vitamin): a napi ajánlott mennyiség 109%-a
  • B6-vitamin: a napi ajánlott mennyiség 212%-a
  • Folsav (B9-vitamin): a napi ajánlott mennyiség 59%-a
  • B12-vitamin: a napi ajánlott mennyiség 313%-a
  • Vas: a napi ajánlott mennyiség 2%-a
  • Kálium: a napi ajánlott mennyiség 2%-a
Két teáskanálnyi sörélesztőpehely a napi ajánlott B12-vitamin 313%-át tartalmazza

Tápanyagban gazdag a sörélesztőpehely

A vitaminok mellett hasznos tápanyagokból is feltankolhatunk a sörélesztőpehely segítségével.

  • Fehérje. A sörélesztőpehely tartalmazza mind a kilenc esszenciális aminosavat, amelyet az ételekből kell beszereznie. Emellett kiváló minőségű növényi fehérjeforrás.
  • B-vitaminok. A dúsított sörélesztőpehely különösen gazdag B-vitaminokban, köztük tiaminban (B1), riboflavinban (B2), niacinban (B3), valamint B6 és B12 vitaminokban.
  • Nyomelemek. Ezek közé tartozik a cink, a szelén, a mangán és a molibdén, amelyek részt vesznek a génszabályozásban, az anyagcserében, a növekedésben és a megfelelő immunműködés fenntartásában.

A pontos tápértékek márkánként eltérőek, ezért mindig olvasd el a címkéket, hogy megtaláld az igényeidnek megfelelő fajtát.

Telis-tele van B12-vitaminnal

A minden állati terméket kizáró vegán étrendet követők számára egyetlen vitamin okoz fejtörést, mivel ehhez nem lehet növényi forrásból hozzájutni, ez pedig a B-12 vitamin.

Ennek pótlására lehet táplálékkiegészítőket szedni, de a dúsított sörélesztőpehellyel is be lehet vinni a szükséges mennyiséget.

Ez azért fontos, mert ez a vitamin elengedhetetlen a vér és az idegsejtek egészségének megőrzésében. Segít továbbá a DNS előállításában és a megaloblasztos vérszegénység megelőzésében, amely egy olyan vérbetegség, amitől gyengének és fáradtnak érzi magát az ember.

Figyelemre méltó, hogy mindössze 2 teáskanálnyi sörélesztőpehely a napi ajánlott B12-vitamin 313%-át tartalmazza.

A kutatások szerint a sörélesztőpehely erős antioxidánsokat tartalmaz

A sörélesztőpehely antioxidánsokban is gazdag

Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek fogyasztásukkor felveszik a harcot a szabad gyököknek nevezett instabil molekulákkal, amelyek növelhetik a betegségek kockázatát. Kutatások kimutatták, hogy a sörélesztőpehely erős antioxidánsokat, glutationt és szelenometionint tartalmaz. Ezek a vegyületek segíthetnek megvédeni a sejteket a szabad gyökök és a nehézfémek okozta károsodástól, és támogatják a szervezetet a környezeti toxinok kiürítésében.

Az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek, például a sörélesztőpehely fogyasztása csökkentheti az olyan krónikus betegségek kockázatát, mint a szívbetegségek, a rák és makula degeneráció.

Fokozhatja az immunrendszer egészségét

A sörélesztőpehely két fő szénhidrátot tartalmaz: alfa-mannánt és béta-glükánt. Állatkísérletek alapján ezek a szénhidrátok antibakteriális és gombaellenes hatással rendelkeznek, így megvédhetik a szervezetet a fertőzésektől. A béta-glükán az immunsejtek aktiválásával és a bélmikrobiom megcélzásával működhet közre az immunitás és az általános egészség fenntartásában.

Segíthet a koleszterinszint csökkentésében

A sörélesztőpehelyben található béta-glükán szintén segíthet a koleszterinszint csökkentésében. Egy 8 hetes vizsgálatban magas koleszterinszintű férfiak, akik naponta 15 gramm élesztőből származó béta-glükánt szedtek, 6%-kal csökkentették az összkoleszterinszintjüket. A béta-glükán más élelmiszerekben, például zabban és árpában is megtalálható.

Hogyan használd a sörélesztőpelyhet?

A sörélesztőpelyhet hűvös, sötét helyen kell tárolni, hogy megőrizze vitamintartalmát. Ezenkívül szorosan le kell zárni a tárolóedényt, hogy ne érje nedvesség. Megfelelő tárolás esetén azonban akár 2 évig is eláll.

Íme néhány felhasználási módja:

Receptje válogatja, hogy mennyi sörélesztőpehelyre van szükséged, de ha csak hasraütésszerűen használod, általában 2-4 teáskanálnyit (5-10 gramm) érdemes hozzáadnod az ételhez.

Forrásunk volt.


Még több életmód- és egészségtéma:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...