A savanyú káposzta nemcsak immunrendszerünk erősítője és egészségünk őrzője, hanem egy borzasztóan sokszínű alapanyag is, amit a konyhában különböző módokon bevethetünk nap, mint nap. Sőt, sokszínűsége nem merül ki ebben, ugyanis azon túl, hogy a savanyú káposztát kedvünk szerint főzhetjük-süthetjük, magát az alapreceptet is megvariálhatjuk kicsit, ha a kellemes, fanyar ízen túl mást is eltennénk az üvegbe. Nézzük, pontosan mit!
Nézd meg galériánkban a savanyú káposztához adható ízesítőket!
5 kiegészítő, amitől ízesebb lesz a házi savanyú káposzta
Citrom
Hiszen már önmagában is elég savanyú az a káposzta, minek adnánk hát hozzá még citromot? – merülhet fel a kérdés sokakban. Persze nem a citrus levét fogjuk használni, hanem annak aromás, friss héját (feltéve természetesen, ha a gyümölcs bio, felülete pedig kezeletlen), amit vagy reszelve, vagy gyufaszálakra vágva, esetleg nagyobb csíkokban adhatunk a fermentálóüveghez.
Cékla
A gyökérzöldséggel nemcsak kellemes ízt, de csodás színt is kölcsönözhetünk a savanyúságnak. Egy fej káposztához reszeljünk le egy nagyobb nyers céklát (hámozzuk meg persze), majd keverjük el a felvágott/legyalult káposztával és haladjunk tovább a megszokott lépésekkel. Egy fokkal édeskésebb, de ugyanúgy kellemesen fanyar, lehengerlően lila végeredményt kapunk így.
Gyömbér
A pikáns ízek útján továbbhaladva nyúlhatunk a gyömbérért is: az aromás gyökérkéket reszelve vagy gyufaszálra vágva keverjük a káposztához. Fontos, hogy lehetőleg biogyömbért vásároljunk a projekthez és mindig alaposan mossuk, majd hámozzuk meg, hogy semmilyen külső szennyeződés ne szóljon bele a fermentálás folyamatába.
Kurkuma
A sárga fűszerre talán nem gondolnánk rögvest elsőként, mint a savanyú káposzta kiegészítője, azonban igenis illik hozzá, persze csak ha nem visszük túlzásba. Egy fej káposztából készült savanyúságba maximum 2 teáskanálnyi kurkumát tegyünk – így megmarad majd kellemes savassága, de kiegészül a fűszer aromás erejével.
Torma
A sok nemzetközi ízesítő és biotermék persze nem minden konyhában található meg, így számukra kiváló megoldás lehet a torma használata. Már egy-két kiskanálnyi friss gyökérrel is jelentős mértékű orrfacsarást érhetünk el, legyünk tehát körültekintőek – persze, ha kifejezett célunk a csípős savanyúság, akkor ne finomkodjunk a tormával.
Savanyú káposzták és belőlük főzött finomságok:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További hasznos és kreatív konyhai tippek várnak itt: