Saláták melegen ajánlva!

Igaz, hogy nyáron elsősorban a nyersen fogyasztás kerül előtérbe, de én nagyon szeretem azokat a salátákat is, amelyeknél az összetevők egy része hideg, más része meleg.

Salátákból személy szerint nekem sosem elég. Mindenhogyan szeretem őket: nyers zöldségekből összedobva, sajttal, hús- vagy halfélével, tojással keverve, gyümölcsökkel, fűszerekkel, karakteres ízű olajokkal, fűszeres szószokkal, ecetekkel (egyedül a majonézes öntetes verziók nem a kedvenceim). Különösen szeretem, ha az alkotók között keverednek a hidegen, nyersen fogyasztandó alapanyagok a főtt/párolt/sült alapanyagokkal.

Összegyűjtöttem most 10 db, adagonként kevesebb, mint 300 kcal energia- és 25 g szénhidráttartalmú hideg-meleg salátát. Kiválóak ebédre egy hús- vagy halétel mellé köretként, sőt, vacsorára is önmagukban. Próbáljátok ki őket!

(Az egyes ételek energiatartalmát a receptnél a „kalória” fülre, szénhidráttartalmát a „tápanyag” fülre kattintva ismerhetitek meg.)

 1. 1.

  Fehérboros gombasaláta melegen

 2. 2.

  Hamis görögsaláta

 3. 3.

  Mediterrán zöldségsaláta

 4. 4.

  Joghurtos sárgarépa-saláta

 5. 5.

  Marinált édeskömény-saláta buggyantott tojással

 6. 6.

  Olívás-gombás karfiolsaláta

 7. 7.

  Szíriai padlizsánsaláta

 8. 8.

  Márványsajtos céklasaláta pirított szezámmaggal

 9. 9.

  Kakukkfüves padlizsán és paprikasaláta joghurttal

 10. 10.

  Spenótos gombasaláta

Címlapról ajánljuk

Így festett egy szüret régen – Képeken a munka és...

Manapság már viszonylag ritka, hogy egy családi/baráti társaság, esetleg egy egész falu felhágjon a szőlőhegyre őszidő derekán, hogy az ott roskadozó fürtöket puttonyba szedje, azokból bort készítsen és az egész folyamatot lakomával, játékokkal és általános mulatsággal kísérje. A szüret nem is olyan rég szerves részét képezte az ősznek, a hozzá fűződő szokások pedig sokat mesélhetnek egy olyan korról és világról, amit (nagyrészt) már magunk mögött hagytunk.

Lakos Benedek

További cikkek