Saláták bűvöletében Pápai Erikával

Pápai Erika, Sztárkonyhánk legújabb vendége farkaséhesen, edzésről érkezett az interjúra. Zöldséglevest és salátát rendelt. Örömmel beszélt családja francia vonatkozásairól, vegetarianizmusa okáról és az esti vacsorákról a családdal.

Pápai Erika eddigi pályáját jórészt a Vígszínház társulatában töltötte, legemlékezetesebb szerepeit és sikereit is itt aratta. Elég csak az Óz, a csodák csodája, A csókos asszony, a West Side Story vagy A padlás című darabokat említeni. A Jászai Mari-díjas színművésznő több mint tíz éve szabadúszó, nem tagja egyetlen társulatnak sem, de annál több helyen játszik Budapesten és vidéken.

Mikor kerültél először kapcsolatba a főzéssel?

Már kislány koromban. Családi házban, a nagyszülőkkel együtt éltünk. Édesanyám és a nagymamám is főzött. Főleg a vasárnapi ebédek készítésénél szerettem ott lenni velük, és mindig megkaptam azokat a kis feladatokat, amelyek megtanítottak engem a főzés alapfogásaira. Nem vagyok a hagyományos értelemben vett háziasszony, és ezt a pályám sem teszi lehetővé: más ritmusban élünk.

Kisfiad, Márk-Iván születése biztosan átalakította főzési szokásaidat. Miben változott?

Tizennyolc éves koromtól a kisfiam születéséig vegetáriánus voltam. Most már tudom az okát is, hogy miért nem kívántam a húsokat. Neki persze szüksége van rá, és én is fokozatosan kezdtem visszaszokni. Ez azért nem sikerült teljesen. Márk-Iván születése mindent megváltoztatott – például a közös étkezések bensőségessége –, és rájöttem, hogy milyen sokat tudok a konyhaművészetről. Mindaz, amit gyermekkoromban ellestem az anyukámtól és a nagymamámtól, megmaradt: hogyan kell elkészíteni a majonézt, felverni a habot, megkenni a süteményt – és ezeket csináltam is. A nagyszüleim tyúkot is tartottak, és a nagyi sokszor magyarázta a tollfosztás fortélyait.

Van valamilyen titkos családi receptetek, amely kifejezetten csak nálatok készült és máshol nem ettél még soha?

A karácsonyi menü például mindig állandó volt. Ez már nem ugyanaz persze, mert a nővérem is főz, és anyukám is mindig mást és mást talál ki. A titkos receptek többségéről pedig általában kiderül, hogy nincs is bennük semmi rejtélyes: különösségüket a pillanat és a hozzájuk kötődő emlékek adják. Hozzá kell tennem, nagyszüleim Franciaországban ismerkedtek meg, így a család konyhakultúráján nagyon erősen érződik a francia hatás. Ez ma nem olyan különleges, hiszen minden ismeret és alapanyag elérhető már itthon is, nem úgy, mint régen. A hagyományos húsleves, rántott hús összeállításhoz képest mi már akkor nagyon másképpen étkeztünk. Mindent olajjal készítettünk, Franciaországból hozott receptek alapján főztünk, például tápiókát használtunk levesbetétként, amivel addig soha nem találkoztam. A salátát sem sóval, cukorral és ecettel készítettük, ezt a változatot nem is ismertem. Nálunk a hal, a saláta is mindennapi fogás volt az asztalon.

Számtalan zenés darabban és megannyi film szinkronhangjaként hallhattuk gyönyörűen csengő hangod, hogyan vigyázol rá? Áruld el a titkod!

A hangom titka a rengeteg munkában és Bagó Gizella tudásában rejlik, aki a főiskolán volt énektanárom, bár én prózai szakon végeztem. Most már a Színművészeti Egyetem tanszékvezető tanára, az ország vezető énekes színészeinek többsége az ő tanítványa. Ami a tárgyi eszközöket illeti… Például nekem a fagylalt soha nem okozott kellemetlenséget, de nagyon sokat küszködtem torok- és hangszalag-problémákkal. Néhány éve rátaláltam egy immunerősítő szerre, ez szinte minden légúti betegségtől megvédi az egész családot. Gyors segítség a forró karamell vagy a tej, esetleg egy nagy kanál vaj és méz szintén jótékony hatású. Vagy illóolajokkal lehet inhalálni, és nekem a test- és a fülgyertya is segíteni szokott. Visszatérve a táplálkozásra: cukrot nem használok, a fiamnak sem adok, maximum barna- vagy nyírfacukrot, de inkább mézzel ízesítek.

Tizenkét éve szabadúszó színészként játszol. Jelenleg Budapesten, Győrben és Debrecenben számtalan darabban láthatunk. Ilyen sűrű beosztás mellett mikor nyílik alkalma egy színésznő kisfiának, hogy együtt vacsorázzon a mamájával?

Ritkán, de épp ezért sokkal meghittebbek ezek az alkalmak. Ő sem tesz ezért soha szemrehányást. Persze kezdetben izgultam, hogy mi lesz, de elfogadta. Neki ez a természetes. Akkor vagyunk együtt, ha nem játszom.A férjemmel is gyakran ülünk be színház után valahová. Egy ideje nagyot változott a szemléletmódja, és elfogadja, hogy esténként csak salátát eszünk. Ebben viszont igazán virtuóz lettem! Mindig más és más hozzávalókkal készítem. Az egyik kedvencem a parmezánforgácsra sütött királyrák roston, amit rukkolával és koktélparadicsommal szoktam tálalni. Márk-Iván is nagyon szereti. Persze, ha meleg ételt kíván, mindig készítek neki, de ez nem mindennapos. Nem az étkezés a központi kérdés az életében, vékony, magas fiú, bár talán most változik, hiszen tizenkét éves, lassan kamaszodni kezd. A konyhai tudományom abból áll, hogy kérjen a családom akármilyen bonyolult ételt is tőlem, bármit elkészítek nekik.

Így a farsangi láz kellős közepén kérlek, ajánlj a repertoárodból egy ünnepi édességet?

Anyukámnak van egy diótorta-receptje, nagyon szeretem. Az én változatomat Nanouknak hívják, mint a híres filmben az eszkimót. Fekete és fehér. Diós piskóta és főzött krém rétegelve, a tetején csokoládéval.

Nanouk receptje Pápai Erikától:

Tészta elkészítése: 28 dkg cukrot és 4 tojás sárgáját habosra kell keverni, hozzá kell adni 10 evőkanál vízet, majd 20 dkg lisztet, 10 dkg darált diót, egy sütőport és óvatosan bele kell forgatnunk 4 tojás felvert habját. Sütőpapíron 35-40 percig sütjük.

A krém elkészítése: gőz felett sűrűre főzünk 3 dl tejet 4 evőkanál liszttel, amikor kicsit kihűlt, hozzákeverünk 20 dkg vajat, 15 dkg porcukrot és 7 dkg darált diót és egy tasak vaníliás cukrot, vagy egy vaníliarúd kikapart belsejét.

Csokimáz elkészítése: megfőzünk 6 dkg kristálycukrot 3 dkg kakaóval, beleöntünk 1 dl tejet, és a végen 5 dkg vajjal kikeverjük.A tésztát 3 részre vágjuk, es megtöltjük a krémmel, majd bevonjuk a csokimázzal. Kész is, jó étvágyat hozzá!

Ajánlanál egy-két előadást a NoSalty olvasóinak, amiben játszol?

A Vígszínházban, a Pesti Színházban és a Pesti Magyar Színházban is játszom, de most a Pinceszínházban futó Léni című darabot ajánlanám. A szerző Forgách András, a rendező Bagó Bertalan. Leni Riefenstahl, a világhírű filmrendező, a Harmadik Birodalom gyönyörű és tehetséges kiszolgálója életét eleveníti fel, mellettem még Almási Éva, Marjai Virág és Szegezdi Róbert.Gyakran lépek fel az önálló estemmel. A Művészetek Palotájában a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral énekeltem, a debreceni Főnix Csarnokban a Mária című musicalben Erzsébet szerepét játszottam.

Csókos asszony - Pápai Erika és Kaszás Attila

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

11 süti 30 perc alatt, aminek örülhetnek kicsik, nagyok

Nem minden 30 perces süti receptje mond igazat: gyakran megbújik a leírásban az eltitkolt várakozási vagy hűtési idő, esetleg valami egyéb pluszmunkás galádság. A most következő édességek azonban nem hazudnak: tényleg mindegyik villámgyors!