A salátás víz hozhat megoldást az álmatlanságra?

Manapság egyre többen szenvednek az álmatlanságtól, amire érkezett is egy válasz a TikTok-felhasználóktól.

A kellően pihentető, rendszeres és kellemes éjszakai alvás előnyei vitathatatlanok. Segít, hogy a testünk regenerálódhasson, csökkenti a stressz-szintet, megelőzheti az elhízást és a különböző komoly egészségügyi problémák, például a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Manapság azonban a rohanó életvitel és a túlzott stressz megnehezítik, hogy valóban pihentetően tudjunk aludni. Erre érkezett egy válasz a TikTok-felhasználóktól: a salátás víz fogyasztása.

A salátás víz hozhat megoldást az álmatlanságra?

Mi az a salátavíz?

A salátavíz az a folyadék, ami a fejes saláta leveleinek forró vízben való áztatása után marad vissza – tehát a folyamat lényegében ugyanaz, mint a teafőzés.

Ahogyan sejthetjük, ennek az italnak az íze nem az igazi, éppen ezért azok, akik erre a módszerre esküsznek, gyakran olyan adalékokkal próbálják feldobni az ízét, mint a borsmenta és hasonló gyógynövények.

A TikTokon terjedő trend hívei pedig azt állítják, hogy miután megisszák a keveréket, „alig tudják nyitva tartani a szemüket”.

Valóban elősegíti az alvást?

Kétségtelen, hogy a TikTok-őrületnek van némi valóságalapja. A fejes saláta ugyanis tartalmazza a laktukárium nevű vegyszert, ami vizelethajtóként, hashajtóként és még nyugtatóként is működhet. Vannak, akik egyenesen „salátaópiumnak” nevezik a tulajdonságai miatt. Itt fontos azonban megjegyezni, hogy ahhoz, hogy valóban ilyen hatása legyen az emberre, igen nagy mennyiséget kellene fogyasztanunk belőle. Egy néhány levélből elkészített „tea” valószínűleg nem lesz ránk túl nagy hatással.

Ezenkívül mostanáig nagyon kevés embereken lefolytatott kutatást végeztek a saláta és az alvás közötti kapcsolat feltárására. Az egerekkel végzett felmérések azonban kimutatták, hogy a saláta tényleg pozitívan befolyásolja az alvás minőségét és annak időtartamát.

Biztonságos inni?

A salátavíz étrendbe való beépítése valószínűleg nem árt, így ha hajt a kíváncsiság, és ki szeretnénk próbálni, ennek nincs sok akadálya. Azt viszont nem árt tudni, hogy a saláta magas kockázatú élelmiszer, ami nagyon gyakran felelős a különböző ételmérgezésekért. Ennek az az oka, hogy a gazdálkodás és a feldolgozás során számos lehetőség adódik arra, hogy szennyeződések jussanak rá a talajból és a vízből, valamint a betakarítás során.

Leggyakrabban E. coli, norovírus, Salmonella, Listeria és Cyclospora baktériumok találhatók a salátában. Fennáll tehát a kockázat, amivel mindenképp számolnunk kell, ha ilyen jellegű segítséget kérnénk az elalváshoz.

Forrásunk volt.


Még többet olvashatsz az alvásról itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...