Kevés háztartás van, ahol nincs a fiókok-szekrények mélyén legalább egy sajtreszelő, ezen belül pedig a négyoldalú, álló az, amit talán a leginkább kedvelünk. Többféle méretre és vastagságra reszelhetjük alapanyagunkat a segítségével, kényelmesen: sajt, gyümölcsök (pl. alma) zöldségek (cukkini, répa, uborka, stb.), pár pillanat, és kész is! Na de mire valók a sajtreszelő egyes oldalai hivatalosan?
És mire jó valójában a negyedik, pici, rücskös lyukú oldal?
1.) A kislyukú oldal
Nem nagyon kell magyarázni: ezen eszeljük legtöbben a sajtot, hiszen ezzel a mérettel apróbb, finomabb sajtforgácsokat kaphatunk, sőt, csokoládéreszeléshez is kitűnő!
2.) A nagyobb lyukú oldal
A lustábbak, türelmetlenebbek, illetve a nagyobb sajtcsíkokat kedvelők oldala ez, de a cukkini, répa, alma is gyorsan lereszelhető segítségével - zöldségfasírtba, salátába, sütik tésztájába például. A lágyabb sajtokat is viszi, pl. mozzarellát.
3.) A mandolinhoz hasonló szeletelőrés
Ezt a rést sem sűrűn használja az átlag felhasználó, pedig csodás répaszalagokat lehet vele szelni, de ugyanez uborkából, cukkiniből, sőt, sajtból is kivitelezhető. Salátákra dobva nagyon szépek (pl. az alábbi karalábésalátán):
4.) A mostohagyerek: a rücskös, sűrű lukú oldal
Szinte mindenki hanyagolja, mert eléggé nehézkes a tisztítása, pedig nem haszontalan, sőt:
- szuper megoldás, ha citrom- vagy limehéjat akarsz finomra reszelni
- fokhagyma pépesre reszeléséhez is kiváló
- gyömbért is pürésíthetsz vele
- szerecsendióhoz pedig tökéletes, hiszen a kőkemény fűszert könnyedén viszi
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Nyári ötletek, receptek itt: