Rizs a háztartásban: 8 dolog, amire még biztos nem használtad

Gyakran esztek otthon rizst? Most mutatunk 8 módszert, hogy a tányéron túl még milyen módokon tudod használni a rizst a háztartásban!

Valószínűleg hallottunk már rizses praktikákról az interneten vagy a nagymamánktól. Nem meglepő ez, hiszen a rizs egy klasszikus köret, amit nap mint nap millióan (megkockáztatjuk, hogy inkább milliárdnyian) fogyasztanak világszerte. Olcsó, finom és laktató étel – és még sokkal több is annál. Ha gyakran főzöl rizst, akkor muszáj kipróbálnod a 8 alternatív és meglepő rizses praktikát az otthonodban!

8 meglepő mód, ahogy még biztosan nem használtad a rizst a háztartásban

Tisztítsd meg a furcsa alakú üvegeket és vázákat

A girge-gurba vonalú üvegeket igazi bosszúság mosogatni, a kis kanyarokba soha nem ér be a szivacs. Itt jön a képbe a rizs: önts egy kevés rizst az üvegbe, töltsd fel meleg vízzel, majd adj hozzá egy kis nyomásnyi mosogatószert.

Rázd össze jól az egészet, hogy a rizs minél nagyobb felülettel érintkezzen, így képes finoman lekaparni a koszt a tárolók faláról.

Kellemetlen szagok ellen: rizs

A rizs felveszi a harcot a kellemetlen illatokkal a legkisebb helyeken is. Tölts meg egy befőttesüveget rizzsel, adj hozzá néhány csepp illóolajat, fedd le a tetejét egy lélegző anyaggal, amit aztán rögzíts az üveg szájához befőttesgumival.

Tedd ezt a természetes házi légfrissítőt a mosókonyhába a macska alma mellé, a gardróbba, a kocsiba, a fürdőbe vagy bárhova, ahol azok a fránya szagok kellemetlenséget okozhatnak.

Tisztítsd meg vele az darálót

Ha a kávéhoz vagy a fűszerekhez használsz darálót, akkor valószínűleg tudod, hogy tisztítani kell a gépet. Ennek nincs is egyszerűbb módja, mint ledarálni egy kis rizst, ami kilöki a fűszer- vagy kávémaradványokat, és felszívja az esetlegesen hátramaradt olajat.

Gyümölcsérleléshez is kiváló

Ha érett banán vagy más gyümölcs kellene, de nincsen kéznél, akkor csak egy tálra és egy csomag rizsre lesz szükséged.

Önts egy kis rizst a tálba, tedd rá a gyümölcsöt, majd öntsd rá a maradék rizst. Ez a ’rizsfürdő’ csapdába ejti az etilént, ami a gyümölcs érését okozza, ezáltal felgyorsul a folyamat. Ezzel a módszerrel 24 óra alatt kész is az érett gyümi.

Előzd meg, hogy a só becsomósodjon

Ha problémát okoz nálad a pára, és emiatt gyakran becsomósodik a só, akkor ezt a trükköt mindenképp próbáld ki: tegyél a sószóróba rizst, ami magába szívja a nedvességet, miközben a só ugyanúgy ki tud szóródni.

Hűtő/fűtő pakk rizsből

Tölts meg egy zoknit rizzsel. Amikor szeretnéd lehűteni magad, akkor tedd a fagyasztóba, ha pedig épp fáj a derekad, és melegíteni kellene, akkor tedd a rizzsel töltött zoknit a mikróba.

Használd a megmaradt vizet a lábasok és serpenyők tisztítására

Amikor főzés előtt te is átmosod a rizst, észrevehetedd, hogy annak opálos árnyalata lesz. Ez a keményítőtől van.

Használd ki ennek a keményítős víznek a jó tulajdonságait, mégpedig, hogy enyhe csiszoló hatása van, és vesd be a lábosok, serpenyők, üvegek tisztításához vagy a csapokon lévő ásványi lerakódások eltávolításához.  

Szárítsd meg vele a mobilodat

Erről biztos hallottál már. Elvileg működnie kellene a módszernek, de semmit sem garantálunk. Ha épp beleejtetted a telefonod a vízbe, halászd ki gyorsan és tedd egy zacskó rizsbe, mivel az magába szívja a nedvességet. Az sem árt mondjuk, ha imádkozol egy sort közben.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több érdekes háztartási megoldás:

Forrásunk volt

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek