Házi légfrissítő, hogy mindig jó illat legyen

Hiába takarítunk hetente, visszük le a szemetet, mosogatunk illetve mosunk, ha a lefolyóra, illetve a szemetes szagtalanítására nem ügyelünk.

Légfrissítő bonbon

Feltehetjük a kérdést: a sűrűn cserélt kuka mitől lenne büdös? De valljuk be, azért nem visszük le minden áldott reggel kiüríteni, ha csak nem halmozódik fel benne csordultig a szemét. A mosogatót is tisztán tartjuk, szépen eltávolítjuk belőle a maradékokat mosogatás után, de a lefolyóba így is kerülhetnek olyan szennyeződések, amelyek egy kis idő elteltével sajnos bebüdösödhetnek. Nemrég bemutattuk, hogyan lehet tiszta a mosogatónk, most felfedjük, hogyan lehet szuper illatos is, sőt, a kukáról sem feledkezünk meg!

Légfrissítő bonbon

Készítsük el otthon! A remek hír, hogy szinte alig van hozzá szükség néhány alapanyagra – és azok is az olcsóbb fajtából valók, sőt, általában megtalálhatóak mindenki otthonában. Lássuk, miről is van szó: jöjjön a házi frissítő!

A légfrissítő hozzávalói

Amire szükségünk lesz

  • 3/4 csésze szódabikarbóna
  • 1/2 csésze só
  • 1/2 teáskanál folyékony mosogatószer
  • 1 citrom
  • zsírpapír
  • tepsi vagy tálca
  • lezárható üveg

Az alapanyagok jótékony hatásai

Ha a szódabikarbóna savas vagy lúgos anyaggal érintkezik, arra törekszik, hogy semlegesítse a pH-t. Így szagtalanításra kiválóan alkalmas, legyen az hűtő, ruha, kárpit, vagy cipő, de még számtalan helyen megállja a helyét, ahogyan a só is. Takaríthatunk velük fürdőszobát vagy konyhát, de persze szagtalaníthatjuk a lefolyót is. Egyszerű kémiai reakciójukkal szuper hatásokat fejtenek ki.

A citrom üde illata napokig érezhető marad, és friss levegőt biztosít. Fertőtlenít, és elpusztítja a rossz szagokért felelős baktériumokat. Ahogyan a szódabikarbóna, ez is remekül alkalmazható a hűtő, a mikró és sütő tisztításra illetve illatosítására.

Elkészítése

Mérjük ki az alapanyagokat, majd a száraz hozzávalókat keverjük el egy edényben. Reszeljük bele a citromhéjat, tegyük bele a folyékony mosogatószert, végül facsarjuk bele egy fél citrom levét. (A masszának a vizes tengerparti homokra kell emlékeztetnie minket.)

A massza egyneműsítése

Ha jól elkevertük, adagoljuk apró formákba. Ez lehet egy bonbonforma, de egy félgömb alakú mérőkanál is.

Készítsünk ki egy sütőpapírt, és tegyük rá szép sorban a bonbonjainkat. Ha tehetjük, szárítsuk őket egy éjszakán át, végül rakjuk légmentesen záródó üvegbe.

Ebből az adagból körülbelül 10-12 darab bonbon jön ki.

A bonbonok

Amikor úgy érezzük, szemetesünk vagy lefolyónk elbírna egy kis frissítést, dobjunk bele egyet, és hagyjuk, hogy kifejtse hatását! Szemetesbe természetesen szárazon, míg a lefolyóba kis meleg vízzel leöblítve tegyük!

Hozzászólások

matolaterezia

Jo tanacs ki probalom :) koszonom :) )

tolnai.ernone

Köszönöm és még ma elkészítem és holnap kipróbálom.

Pumukli13

Ez biztosan m?ködik! Köszönöm!

Törölt felhasználó

Kipróbáltam, és bevált. Köszönöm

Törölt felhasználó

Elkészült! Használni fogom! Tettem bele két csepp citromolajat, a szoba légfrissít?je is! Köszi! Tésztásfül.

witch

En is koszonom, szeretem az ilyen "green" dolgokat!

Labodics.janosne

Köszi már el is készítettem .

gjucci

Nagyon tetszik, de ezekkel az arányokkal nekem túl híg lett, még több szódabikarbónát kellett bele tennem.

Törölt felhasználó

Kedves gjucci, bátran tehetsz még bele szódabikarbónát, és sót is - amelyik jobban tetszik. Nem ront rajta egyik sem. :)

Boszi

Aki már használja egy ideje, írja le legyen szíves a tapasztalatait.

Boszi

Nincs itthon citrom, naranccsal is m?ködik???????

Törölt felhasználó

Kedves Boszi13, én naranccsal még nem próbáltam, de biztos vagyok benne, hogy ugyanolyan jól m?ködik azzal is. :)

evimelanie

Kipróbáltam, el?ször nem állt össze. (pihentettem egy éjszakán át) vagyis összeállt, de mikor megpróbáltam üvegbe tenni ?ket, szétestek. Összemorzsoltam az összeset, tetem még bele citromlevet és 1 éjszaka alatt nem lett még mindig jó. Hosszú hétvégére hazamentem, így száradt 4 éjszakát, így viszont szerintem túl száraz lett, ez lehetséges? :) beledobtam egyet próbának a lefolyóba, de nem nagyon láttam, h bármi történne (gondoltam a szódabikarbóna miatt majd nagyon habzani fog) és a finom citromos illatot sem éreztem... Karácsonyra szeretném ajándéknak, azért próbálgatom most, h lenne jó, de nem tudom biztosan, hogy ez a félig kiszáradt bonbon jó-e valamira is :D másnak is van hasonló tapasztalata?

Törölt felhasználó

Kedves Nora Palmer! Szeretném kipróbálni a bonbonokat, kérlek, áruld el, hogy egy csésze kb. hány gramm vagy deka. Köszönöm el?re is! Üdv. W.

Címlapról ajánljuk

„Csakis szívvel, lélekkel lehet finom ételeket az asztalra varázsolni" –...

A Nosalty-közösség nem lenne ugyanaz fáradhatatlan házi szakácsai nélkül, akik minden héten újabb receptekkel rukkolnak elő, ezzel is színesítve az oldalt. Ennek a lelkes csapatnak az egyik tagja Kard Éva "Gizi", aki HÚSBAVÁGÓ receptversenyünkön különdíjat nyert citromos-bazsalikomos patisszonkrémlevesével. Ő mesél most nekünk otthonról, konyháról és főzésről.

Nosalty

További cikkek

A görögdinnye tárolásának aranyszabályai

A dinnyével nem könnyű az élet. Már maga a kiválasztás is egy idegőrlő folyamat, ami alatt próbáljuk a legédesebb gyümölcsöt hazavinni. És ha ez sikerül, következik az újabb fejtörés: a tárolás kérdése.