Ezért ne edd meg a megmaradt főtt rizst

Ha te is azt gondoltad, hogy simán meg lehet enni a maradék főtt rizst, mivel nehezen romlandó élelmiszer, akkor nagyot tévedsz!

Arra a kérdésre, hogy megehető-e a másnapos főtt rizs, legalább olyan különböző válaszokat kaphatunk, mint arra: fogyasztható-e a lekvár, ha már penész van a tetején? Sokak szerint semmi baja a megmaradt rizsnek, hiszen szárazon vesszük, amit utána megfőzünk, mások szerint azonban veszélyes is lehet, ha elfogyasztjuk. De mégis kinek van igaza?

Sajnos nem alaptalanok azok az állítások, miszerint komoly probléma lehet ennek a köretnek az elfogyasztásából. Nyers formájában ugyanis egy bacillus cereus nevű baktérium is előfordulhat benne, melynek spórái még a főzést is képesek túlélni.

Hűtőbe vele!

A gond azonban akkor kezdődik, ha elkészítés, azaz főzés/sütés után túl sokáig marad szobahőmérsékleten a rizsünk. Ilyenkor elszaporodhatnak a baktériumok, és méreganyagok termelődhetnek benne.

Ha ezek bejutnak az emberi szervezetbe, akkor hányingert, hányást, hasi fájdalmakat és hasmenést okozhatnak, hasonlóan egy ételmérgezéshez. Sok esetben enyhék maradnak a tünetek, de a fiataloknál, az időseknél és az immunhiányos betegségben szenvedőknél ritkán akár életveszélyes állapot is felléphet.

via GIPHY

Tehát minél több ideig marad szobahőmérsékleten a főttrizs, annál nagyobb a valószínűsége, hogy elszaporodnak benne ezek a kórokozók. Megelőzésként tehát annyit tehetsz, hogy mihamarabb beteszed a hűtőbe a maradékot. Azonban fontos, hogy ott se tárold egy napnál tovább, és fogyasztás előtt forrósítsd fel!

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ez történik, ha egy hónapig nem eszel húst és tejterméket

Egyre többen kezdik a hús elhagyásával az új évet: a Veganuár évről évre népszerűbbé válik, ami nem csoda, a húsfogyasztás visszafogása az egészségnek is jót tesz. Más kérdés, hogy a veganizmusnak milyen előnyei és hátrányai vannak – de az biztos, hogy rövid távon kifejezetten hasznos elhagyni az állati eredetű termékeket.