Ezért ne edd meg a megmaradt főtt rizst

Ha te is azt gondoltad, hogy simán meg lehet enni a maradék főtt rizst, mivel nehezen romlandó élelmiszer, akkor nagyot tévedsz!

Arra a kérdésre, hogy megehető-e a másnapos főtt rizs, legalább olyan különböző válaszokat kaphatunk, mint arra: fogyasztható-e a lekvár, ha már penész van a tetején? Sokak szerint semmi baja a megmaradt rizsnek, hiszen szárazon vesszük, amit utána megfőzünk, mások szerint azonban veszélyes is lehet, ha elfogyasztjuk. De mégis kinek van igaza?

Sajnos nem alaptalanok azok az állítások, miszerint komoly probléma lehet ennek a köretnek az elfogyasztásából. Nyers formájában ugyanis egy bacillus cereus nevű baktérium is előfordulhat benne, melynek spórái még a főzést is képesek túlélni.

Hűtőbe vele!

A gond azonban akkor kezdődik, ha elkészítés, azaz főzés/sütés után túl sokáig marad szobahőmérsékleten a rizsünk. Ilyenkor elszaporodhatnak a baktériumok, és méreganyagok termelődhetnek benne.

Ha ezek bejutnak az emberi szervezetbe, akkor hányingert, hányást, hasi fájdalmakat és hasmenést okozhatnak, hasonlóan egy ételmérgezéshez. Sok esetben enyhék maradnak a tünetek, de a fiataloknál, az időseknél és az immunhiányos betegségben szenvedőknél ritkán akár életveszélyes állapot is felléphet.

via GIPHY

Tehát minél több ideig marad szobahőmérsékleten a főttrizs, annál nagyobb a valószínűsége, hogy elszaporodnak benne ezek a kórokozók. Megelőzésként tehát annyit tehetsz, hogy mihamarabb beteszed a hűtőbe a maradékot. Azonban fontos, hogy ott se tárold egy napnál tovább, és fogyasztás előtt forrósítsd fel!

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...