A rizs megfőzése előtt bevett szokás, hogy átöblítjük, ezzel kicsit csökkentve a keményítő- és nehézfémtartalmát, amitől kevésbé lesz ragacsos a végeredmény. Na, de vajon hogyan kell ezt igazán jól csinálni, és mit tudunk még tenni azért, hogy a lehető legkevesebb arzént tartalmazza rizsünk?
Mariana Zapien élelmiszermérnök szerint a rizs főzés előtti megmosása igenis fontos lépés az étel elkészítése során. Sőt, azt sem mindegy, hogy ezt hogyan tesszük, mert jelentőse mennyiségű nehézfémet távolíthatunk el, ha egy bizonyos módszerrel csináljuk mindezt.
A szakértő szerint a rizs megmosása segít eltávolítani a felesleges port, némi keményítőt és még a nehézfémek egy részét is, mint például az arzént.
Az arzén természetes és mesterséges úton is a talajba és vizekbe kerülhet, és így a rizsszemek már a növekedési fázisukban felvehetik azt.
Receptajánló:
Ha szeretnél minél több arzéntól megszabadulni:
Tanulmányok szerint a rizs háromszori-ötszöri átöblítése akár 30 százalékkal is csökkentheti az arzéntartalmát, és ha emellett a rizst sok vízben főzzük meg, ez a szám akár 45 százalékra is nőhet.
A szakértő szerint a rizs arzéntartalma országonként különbözik, és naponta másfél kiló rizst kéne megenni 4 éven keresztül ahhoz, hogy bármilyen negatív hatást tapasztaljunk.
Még több tipp és trükk itt: