Történet
A Valoryz egy családi vállalkozás Békés vármegyei Szarvason. Ezen a környéken, a Körösök mentén terem a magyar rizs. A vállalkozás a rizstermesztés mellett termeltetéssel és feldolgozással is foglalkozik – minden folyamatot felügyelve.

A föld, az éghajlat, a szakértelem és a figyelem együtt formálja azt, amit ma magyar rizsnek nevezünk. Azon dolgozunk, hogy a legkiválóbb minőségű rizst állítsuk elő. Bio- és konvencionális rizs és köles termesztésével, termeltetésével, feldolgozásával foglalkozunk, a rizsnövény minden részének felhasználásával.
Célunk a legkiválóbb minőségű gluténmentes gabona előállítása környezettudatos szemlélettel.
Valentinyi Károly az 1980-as évek közepén, rizstelepek tervezése során találkozott először a rizsgabonával, nem sokkal később Árvai Zsuzsanna és Molnár Orsolya segítségével belekezdett a rizstermesztésbe.
A megfelelő minőségű rizs előállítása és feldolgozása céljából saját üzemet épített, 2002-től a rizsfeldolgozás is bekerült a cég portfóliójába.
Napjainkban
A Valoryzt ma Valentinyi Károly és lánya, Fruzsina közösen vezetik. Fruzsina innovatív szemlélettel alakítja a márka karakterét és előremutató, egészségtudatos termékek fejlesztési folyamatait irányítja. Az ő nevéhez fűződik például a Ricely rizsital is, ami négy év fejlesztés után lett az egyik legizgalmasabb Valoryz termék.

A cég jövőbeni célja a megfelelő ütemű kapacitásbővítés, a feldolgozóüzem innovatív technológiai fejlesztése, valamint modern, rizsalapú termékek előállítása.
Termékek
A Valoryz kínálata az alap rizsféléken túl további alapanyagokat és termékeket foglal magában: kedvelt termékek a köles, rizsliszt, rizsdara, rizskeksz, rizsital – és hamarosan rizses csokival is bővül a Valoryz termékcsalád.

Ezek az alapanyagok egyszerűek, de jól működnek a hétköznapokban, ráadásul többféleképpen használhatók – funkcionálisak, magas élvezeti értékkel rendelkeznek és a gasztronómia vezető szereplői is előszeretettel használják.
Szemlélet, felelősségvállalás
A cég szemlélete egyszerű, de következetes: minőség, megbízhatóság, átláthatóság.
A működéshez használt energia jelentős része megújuló forrásból származik, a termékek csomagolása papíralapú, műanyagmentes, a családi vállalkozás számára a fenntarthatóság nem marketing, hanem működési alapelv.

A Valoryz nem tömegmárka, és nem is törekszik azzá válni. Céljuk, hogy minőségi, megbízható, tiszta és hazai alapanyagot biztosítsanak vevőiknek – olyat, ami mögött ott van a termelő, a történet és az elkötelezettség. Ezért készítenek receptgyűjteményeket, vesznek részt iskolai edukációs programokban, és dolgoznak nap mint nap azon, hogy a rizshez tudatosabban, kíváncsibban és nyitottabban közelítsünk.
Valoryz Partnernap 2025. június 12. - Szász Máté biológus előadása
Június 12-én a Valoryz szakmai partnernapján mutatta be a magyar rizs útját a rizsföldtől a tányérig Szarvason. A program keretein belül Szász Máté biológus "Toxikultúra" címmel tartott előadást, ahol többek között a vegyszerek túlzott használatáról és arról is beszélt, hogy miért veszélyesek az Ázsiából származó gabonák. Elmondta, hogy a globális rizstermelés 90 %-át Kína és India adja. A legmagasabb arzéntartalmú rizsek Bangladesh, Tajvan, Kambodzsa, Vietnám, Thaiföld és Kína egyes részeiről származnak.

Ennek az az oka, hogy ezeken a területeken felületesebb az élelmiszerbiztonsági kontroll, illetve mivel messzebbről érkezik- hosszabb ideig tárolják; így vagy több lesz benne a mérgező vegyület, vagy több növényvédőszert alkalmaznak. Az Európai Unió élelmiszerbiztonsági szabályozása világviszonylatban is szigorúnak számít, de a Valoryz analitikai profilja még a az elvártnál is sokkal részletesebb, és a határérték választásuk sem átlagos- minden érték a bébiételhez viszonyított, valamint minden silót bevizsgálnak, amely szintén nem szokványos. Ha szeretnénk csökkenteni a vegyi ártalmakat, akkor vásároljunk hazai termelőtől, és keressük a külsős laboratóriumban bevizsgált termékeket.
További információk a Valoryz honlapján érhetők el.