Rigó Jancsi női szíveket tört össze, mégis egy sütit neveztek el róla

Rigó János jókor volt jó helyen: meglátták benne a fantáziát. Egy remekül sikerült reklámfogás eredménye, mintha ma elneveznénk egy proteinszeletet Pumped Gaboról. 

A 19. századi celeb

Rigó János 1858-ban született Pákozdon, és 5 évesen már hegedűt vett a kezébe. Elég tehetségesnek bizonyult, így viszonylag gyorsan híres cigányprímás lett belőle. Bár Rigó nem volt jóképű fiatalember, és kackiás bajsza sem tette azzá, viszont szenvedélyes, virtuóz játékától sok hölgy olvadozott.

A történet egy párizsi hotelben zajlott, ahol Rigó zenekarával játszott, ezen az estén jelen volt a belga herceg és fiatal felesége, egy amerikai milliárdos lánya, Clara Ward. Itt ismerkedtek meg, és rögtön egymásba szerettek, a legenda szerint még aznap este meg is szöktek.

Rigó János és Clara Ward

Mindketten házasok voltak, így a válásaik nagy port kavartak akkoriban. A történetük szenzációnak számított. Költemények, karikatúrák készültek róluk, a Mikszáth Kálmán által szerkesztett Országos Hírlap még tudósított is Rigó válásáról.Alakjuk még a híres festőt, Toulouse Lautrec-et is megihlette.

A kapcsolatuk idővel megromlott, és később Clara elszökött egy olasz pincérrel vagy portással - erre a források különbözőképpen hivatkoznak.

Csinálj te is Rigó Jancsit!

Emlékőrző falat

A szerelmi történetüket mégis a gasztronómia őrzi leginkább. Rigó Jancsi mégsem a hegedűjátékáról vagy épp csábításairól vált híressé, hanem egy süteményről, amit ráadásul nem is ő készített.Egy pesti kávézóban Jancsi egy csokoládés habos süteményt rendelt szerelmének, a cukrász pedig meglátta az ebben rejlő lehetőségeset, és úgy döntött, róla nevezi el azt.

A sütemény hamar népszerű vált, ma már világszerte ismert, 2011-ben pedig hungarikumnak is megválasztották.

Ezeket olvastad már?

források: Origo | Vaol | Wikipédia

Bolondos Rigó János

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Mézédes eprespite-receptek

Végre dübörög az eperszezon, s bár nem éppen a legolcsóbb alapanyag, kizárt, hogy lemondjunk róla egy teljes évre, szóval hajrá, készüljön legalább egy epres pite!

Nosalty

További cikkek