Somlói galuska – egy legenda nyomában

Állítólag a kedvenc desszertünk, mégis keveset tudunk róla. Mi most leírunk mindent, amit a somlói galuskáról tudni akartál, de soha nem merted megkérdezni!

Klasszikusat csak pontosan...

...illik idézni, klasszikus fogást pedig csak pontosan szabad elkészíteni. Bár az eredeti receptet nem ismerjük – kitalálójának rokonai titkosan kezelik –, de ez még nem jogosít fel arra senkit, hogy gyűjtőnévként kezelje az egyik legfinomabb desszertünket. A somlói „titokzatossága” azonban lehetőséget biztosít nekünk arra, hogy kiélhessük konyhai kreativitásunkat – játszhatunk az arányokkal, a krém és a csoki sűrűségével, a tejszínhabkorona mennyiségével –, de tartsuk tiszteletben az alapokat!

Sajnos a cukrászdák és éttermek kontár hozzáállásának köszönhetően elvétve lehet csak igazi somlóihoz hozzájutni – így nincs más választásunk, házilag kell előállítanunk a desszertek királynőjét!

Még több somlói galuska recept itt >>

Két apa gyermeke

Születési, pontosabban debütálási ideje teljesen biztos: a somlóit először az 1958-as brüsszeli világkiállításon kóstolhatta a közönség, ahol megalkotóját szakmai díjjal is jutalmazták. Arról azonban, hogy pontosan kinek is köszönhetjük a somlóit, megoszlanak a vélemények. Egyesek Gollerits Károlyt, a Gundel akkori főpincérét tartják a somlói szülőatyjának, mások Szőcs Béla cukrászmestert. Nos, az igazság a kettő között van. Gollerits volt ugyanis, aki az édességet megálmodta, de Szőcs Béla készítette el először, és a díjat is ő hozhatta haza Brüsszelből.

Még több somlói galuska recept itt >>

Hamis a somlói...

...hiszen valójában nem is somlói galuska, hanem somlyói galuska néven anyakönyvezték. Kedvenc édességünknek ugyanis semmi köze a Veszprém megyei – egyébként kitűnő – borvidékünkhöz. Annál inkább kapcsolható a Fót melletti Somlyó-hegyhez, amelynek közelében megalkotója évtizedeken át élt, és saját cukrászműhelyében alkotott. Akkor hogyan is történt a névcsere? Egy, a magyar földrajzban és helyesírásban kevésbé jártas brüsszeli kolléga véletlenül lehagyta az ipszilont a díjnyertes desszertről, így az új névvel vonult be a gasztrotörténelembe.

A képeken látható somlói galuska receptje elmenthető itt >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek