Te tudod, hogy tulajdonképpen mi is az a székelykáposzta?

Új sorozatomban arról írok, hogy mi a híres magyar ételeink története: a székelykáposzta vajon a székelyeké-e, a bableves miért Jókai, és hogy ki is valójában Rigó János.

Az első ilyen étel a sokak által vitatott és bizonytalan eredetű székelykáposzta, amiről sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de annyira nincsen köze az erdélyi népcsoportnak, mint Pest vármegye levéltárosának.

Viszont az eredetét többféleképpen is magyarázhatjuk.

A jól ismert legenda szerint:

A legendaSzékely Józsefhez köthető, aki történetesen jó barátja volt a híres magyar forradalmi költőnek, Petőfi Sándornak. 1846-ban járunk, és főszereplőink ekkor még csak 21 és 23 évesek, és Székely János ekkor még nem volt levéltáros, hanem ügyvédként dolgozott.

Az egyik elbeszélés szerint Petőfi és Székely egyszer későn érkeztek a törzshelyüknek számító Komló-kertbe, ahol már nem igazán tudtak nekik mit enni adni, így Székely a maradék savanyúkáposzta-főzeléket és sertéspörköltet kevertette össze, és fogyasztotta el sovány vacsora gyanánt.

A másik történet nem is olyan messze, pár utcával arrébb játszódik, az Arany Sas nevű étteremben. Székely, tudatos elhatározásként felkereste az étterem szakácsát, hogy készítsen el neki egy paprikás-tejfölös lében főtt sertéshúsos káposztát.

Csak néhány a Nosaltyn található székelykáposzta-receptek közül:

Akárhogy is történt, a legenda szerint Petőfi elkeresztelte ezt az ételt székelygulyásnak, amit aztán többször is rendelt. Talán éppen ennek köszönhető, hogy szépen lassan meghonosodott ez a környékbeli éttermekben, s előbb – utóbb megjelentek az otthonokban is, sőt még a szakácskönyvekben is.

Először 1891-ben Zilahy Ágnes könyvében jelent meg a „A székely-gulyás” nevezetű étel, ami nem bizonyult egy bonyolult fogásnak: az alapot egy jóféle sertéspörkölt adja, amit aztán átmosott, savanyú káposztával keverünk össze.

A székelyeknek mégis csak köze van hozzá?

Talán mégiscsak akad némi köze a székelykáposztának a székelyekhez. Feljegyeztek korábban már egy sós, savanyú káposztás ételt tejföllel, amiről úgy tartják, a székelykáposzta őse, de a paprikás sertéspörkölthöz - a legenda szerint - ugye 1846-ig, Székely Józsefig várni kellett.

Hol az igazság?

Számos más magyarázatot is lehet találni: van amihez a székelyeknek mégiscsak van köze, van olyan is, ami teljesen új megközelítésbe helyezi ennek az ételnek az eredetét. Hosszabb tanulmányt lehetne írni arról, hogy akkor székelykáposzta honnan is eredetezhető valójában, és kinek a nevéhez köthető, mindenesetre azt lehet mondani, hogy az évszázadok során klasszikus magyar étellé vált, aminek az ízét mindenki jól ismeri, és szereti.

Ezeket olvastad már?

Források:Wikipédia|Kronika.ro|Food and Wine

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Tejfölös csirkereceptek

Csirkemell vagy csirkecomb egy-egy finom egytálételben, ráadásul tejföllel gazdagon elegyítve? Ugye hogy máris vágytok egy isteni, tejfölös csirkereceptre?

Nosalty

További cikkek