Ezek voltak a kedvenc retró ételeink a ’80-as években

A ’80-as évek fasírozottja, betűtésztás paradicsomlevese vagy akár csirkepaprikása páratlanok voltak a maguk nemében, sőt, még a rendszerváltást is túlélték. Emlékük örökké él, sőt, el sem felejtődtek sosem!

Ünnepnapokon az Alföldi porcelán étkészletből, hétköznapokon pedig kék csíkos menzás tányérokról falatoztuk a mai napig felejthetetlen csirkepaprikást és brassóit. A retró ételek koronázatlan királyait nemcsak a nosztalgia miatt imádjuk még ma is, hanem mert valóban finomak!

Sulimenza a '80-as években/Fortepan

Brassói

A retró ételek sorában először annak a nevét áldjuk, aki a brassóit megalkotta, bár kilétét nem is olyan egyszerű meghatározni. Van, aki Gróf Nándor vasúti szakácsnak tulajdonítja, aki 1948-ban, a Budapest–Brassó közötti járaton készítette el, de Dózsa György mesterszakács egy 19. századi szakácskönyvre hivatkozva állítja, hogy Brassóból származik az étel. A brassóit Papp Endre is magáénak vallja: elmondása szerint egy versenyre készítette el 1950-ben.

Bármi is az igazság, maga az étek egyszerű, mint a faék, de a hagymás-fűszeres krumpli és hús kombináció ropogós savanyú uborkával olyan maradandó élményt okozott a vasfüggöny mögött, aminek még ma is a rabjai vagyunk.

Csirkepaprikás nokedlivel

Az örök klasszikus, a magyar konyha remeke, a hungarikumok hungarikuma a csirkepaprikás jó öreg nokedlivel és tejföllel. A fűszerpaprikás, borsos, hagymás paprikás csirke eredetileg a pásztorok étele volt a 18. században, de a nemesek körében is hódított. Sikere a mai napig tart, és az egyik legismertebb nemzeti ételünk: túlélte az osztrák hódításokat, magába bolondította a német és a szovjet katonákat is, és a rendszerváltás sem törölhette el. Jöhet szél, eshet hó, a csirkepaprikás stabilan tartja a helyét a magyar gasztronómia fellegvárában.

Fasírozott

A fasírt, vagy fasírozott igazi multifunkciós retró étel: ha épp nem petrezselymes krumpli kísérte főételként, akkor a ’80-as évek magyar hamburgerének másnapos húspogácsájának szerepét töltötte be. A tojással és vizes zsemlével összegyúrt fűszeres darált hús íze frissen volt a legjobb, de a sütést követő napon is feltámadt: gyerekkorunkban a hűtőből kivéve, zsemlébe téve tízóraira vittük magunkkal az iskolába. Nem szabad elfelejtenünk az egyben sült fasírtot sem, vagyis a tojással megbolondított Stefánia szelet, amit anyáink jellemzően őzgerincben sütöttek pirosra.

Gyümölcsszósz főtt hússal

Az édes gyümölcsszósz főtt hússal tipikus menzai koszt a ’80-as évekből, és igen megosztó volt az éhes gyerekek körében.

A főtt hús mellé tálalt gyümölcsszósz sokszor csomós maradt, tekintve a konyhás nénik nem keverték el benne a habarást, és emlékeink szerint a hús sem volt a legsoványabb.

Az egész mellé natúr, sótlan főtt krumplit tálaltak, de még így is a burgonya volt a fogás legehetőbb része. Néha nagyi is elkészítette otthon ezt az ételt, és egészen más dimenziókba emelte, szerethetővé tette ezt a fura kombinációjú kosztot.

Paradicsomleves betűtésztával

Lássuk be, betűtésztával - és rengeteg cukorral - gyerekként minden finomabb volt, még a paradicsomleves is! A paradicsomlevest mi magyarok a 17. századtól kezdve ismerjük, azonban a gyerekekkel megkedveltetni nem mindig volt egyszerű feladat.

A ’80-as években azonban megérkeztek az elfoglalt anyák, háziasszonyok mentőöve és egyben a gasztronómia ellen elkövetett egyik legnagyobb bűncselekmény: a zacskós betűtésztás levesporok.

Még a húslevest imitáló levesporokban is betűtészta volt, de a hamisítatlan, az igazi betűtésztás levesek origója, gyermeki szívünk közepe örökre a paradicsomleves marad. Addig nem nyugodtunk, amíg ki nem raktunk valamilyen szót a tányér szélére a kanállal, így rendszerint a leves kihűlt, és hidegen kanalaztuk befelé.

Szerző: Petrás Gabriella

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több klasszikus itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?