Így akadályozzuk meg, hogy a reszelt sajt összeálljon

A házi reszelt sajt arról híres, hogy nagyon könnyen csomósodik – ez pedig különösen azért bosszantó, mert az előre reszelt, boltban vásárolt sajtokkal ilyen probléma nincs. De mit tehetünk ez ellen?

A sajtot számtalan fogáshoz felhasználhatjuk, és ehhez gyakran a reszelt változatra van szükségünk. Nehéz azonban mutatós ételeket készíteni és megfelelően eloszlatni azokon a sajtot, ha az a reszelés után szinte azonnal összeáll egy gombócba. A következőkben néhány hasznos tippet adunk, amelyekkel megakadályozhatjuk, hogy a házi reszelt sajt összecsomósodjon.

Így akadályozzuk meg, hogy a reszelt sajt összeálljon

Kukoricakeményítő

Az egyik remek módszer az, ha kukoricakeményítővel beszórjuk a reszelt sajtot. Hogy miért működik ez?

Nos, a kukoricakeményítő felszívja a felesleges nedvességet, vagyis a sajt nem lesz ragadós.

Emellett ez a keményítő íztelen is, így nem befolyásolja a sajt az ízét. Nem kell mást tennünk, mint 1-2 evőkanál kukoricakeményítőt adni egy adag reszelt sajthoz, és egy kicsit átforgatni vagy összerázni az egészet, hogy a por mindenhol bevonja a sajtszeleteket. Ezután, ha nem használjuk fel azonnal, a hűtőben is tárolhatjuk.

Burgonyakeményítő

Azok a vállalatok, amelyek előre reszelt sajtokat is árulnak, gyakran burgonyakeményítővel vonja be a termékeket. Ez a bevonat ugyanis taszítja a nedvességet, így a sajt nem lesz ragacsos és nem tud csomósodni. Használjuk úgy, mint a kukoricakeményítőt!

Légmentesen záródó edény

Ha a reszelt sajtot légmentesen záródó edényben tároljuk, akkor megakadályozhatjuk, hogy összeragadjon. Ne használjunk ugyanakkor simítózáras tasakokat, mert ezekben a zacskó alján lévő sajt a nyomástól könnyen összeállhat.

Jobb ötlet tehát a doboz, ami több helyet biztosít a sajt szétterítéséhez, és a kemény külső réteg védi is a sajtot. Ha viszont túl nagy az edény, akkor tegyünk egy réteg műanyag fóliát a sajtra, ez csökkenti a levegővel való érintkezést, és hosszabb ideig megőrzi a sajt állapotát.

Fagyasszuk le!

Nem tanácsos minden sajtfajtát lefagyasztani, de ez a módszer sok esetben segíthet – például ha szeretnénk előre dolgozni egy nagyobb vacsorára.

A sajt a fagyasztás során megkeményedik, ami megakadályozza, hogy összetapadjon. Ezzel meghosszabbíthatjuk az eltarthatóságát is, ám tartsuk szem előtt, hogy a textúrája megváltozhat.

Forrásunk volt.​


Még több konyhai tippet leshetsz el tőlünk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek