Repülővel utaznál? Mutatjuk mi az a reptéren, ami még a WC-nél is piszkosabb

Nyilván mindannyian kezet mosunk a reptéri mosdó használata után, de vajon eszünkbe jut-e a biztonsági ellenőrzés után is ugyanezt megtenni?

Egy finn kutatás arra kereste a választ, hogy vajon a reptéren az utazók által érintett területek közül melyek a legkoszosabbak. Kiderült, hogy az átvilágítás során használt műanyag tárolók, amelyekbe a személyes holmikat és egyéb ingóságokat rakjuk, messze vezetik a listát. A BMC Infectious Diseases tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a kutatók 10 légúti betegséget okozó vírustörzset találtak a dobozokon, sokkal többet, mint akár a reptéri mosdó lehúzópaneljén.

A kutatók a 2015-2016-os influenzajárvány idején vizsgálták, hogy mennyire szennyezett a Helsinki-Vantaa repülőtér átvilágítója, WC-lehúzója, check-in gépe és liftgombja, valamint egyéb olyan területei, amelyeket az utasok használhatnak. A kutatók a reggeli, a déli és az esti csúcsidőben végeztek méréseket.

A vírusok, amelyeket a műanyagtartályokban találtak, akár influenzát vagy hörghurutot is okozhatnak, ami már csak azért is kellemetlen, mert az átvilágító rendszert általában akkor használjuk, ha utazni indulunk, ezek a fertőzések pedig könnyen tönkretehetik a régóta tervezett nyaralásunkat. A szakemberek szerint pedig azért sokkal koszosabbak ezek a dobozok, mint akár a mellékhelyiség lehúzója, mert - utóbbival ellentétben - ezeket egyáltalán nem takarítják, cserébe mindenki hozzájuk ér.

A kutatók szerint a megoldás teljesen egyszerű lenne: a megelőzés érdekében rendszeresen fertőtleníteni kellene a tárolókat. A finn és angol kutatók arra is felhívják a figyelmet, hogy ez csupán egyetlen reptérről készült tanulmány, könnyen lehet, hogy máshol nem ilyen kétségbeejtő a helyzet.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

via

címlapfotó: 123rf

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legnépszerűbb magyar sütik

Zserbó, flódni, krémes - ki ne szeretné a három közül legalább az egyiket? A Konyhafőnök mai adásában a csapatoknak közülük kellett választani!