Plusz kilók a nehéz napok előtt? Ezek az okok állnak a jelenség hátterében

Nőként ismerjük már azt a jelenséget, hogy egyik pillanatról a másikra +2 kg-val többet mutat a mérleg. Nézzük, mi állhat ennek a hátterében!

Te is estél már kétségbe, mert ráálltál a mérlegre és egy nap alatt 2 kg-t "híztál"? Ez sajnos, nálunk nőknél akár havonta is előfordulhat - nem érdemes meglepődni. Bár úgy tűnhet, hogy rengeteg kiló csúszik fel a menstruáció előtti 1-2 napban és közben is, ilyenkor valójában csak azért nő a kilóid száma, mert a szervezeted visszatartja a vizet, és ezért puffadtabbnak láthatod és nehezebbnek érezheted magad. Az egész folyamat mögött a hormonszinted ingadozása áll.

A női menstruációs ciklus egy igazi hormonális hullámvasút. A peteérés és a menstruáció közötti időszakban a progeszteron mennyisége nő, a vérzés megindulásával pedig az ösztrogénszinttel együtt hirtelen lecsökken. Ez az oka annak, hogy a menzesz elején annyira fáradtnak érzed magad, és úgy tűnik, mintha híztál volna: a hormonszinted drámai csökkenése tehet mindenről. A progeszteron és az ösztrogén a legtöbb premenstruációs fájdalom oka is, de nem csak ők játszanak szerepet abban, hogy a súlyod fluktuál a ciklusodnak ezen szakaszában.

1. Hogy lettem ekkora???

Ilyenkor nemcsak pufibbnak érzed magad, hanem az is vagy, de ez nem azt jelenti, hogy zsírt szedtél magadra - mindez csak víz, és ha a hormonhullám lecsillapodik, nagy valószínűséggel a mérleg nyelve is visszaáll a megfelelő helyre. Ne ijedj meg, ez akár 1-2 kg pluszt is jelenthet ebben az időszakban!

A víz visszatartásának fő okozója egyébként az aldoszteron nevű hormon, amit a mellékvese állít elő. Ez a hormon a vese működésének szabályozásában vesz részt, így szerepet játszik a szervezet folyadékegyensúlyának szabályozásában. Ha a menstruáció idején lecsökken a szintje, akkor több folyadék marad a szervezetedben. A legtöbb folyadékot a menzesz első napján raktározza a szervezetünk, ezt követően fokozatosan csökken a víz visszatartott mennyisége.

2. Csokit csokival és desszertnek még egy kis csoki

Nincs nő, aki a menstruációja kezdetén ne kezdene különböző ételcsoportokat jobban kívánni, ezek pedig általában sajnos nem a legegészségesebb fajtából kerülnek ki. Egyelőre a tudománynak fogalma sincs, pontosan miért alakul ki ez a jelenség, de valószínűleg ennek is a progeszteronszinthez van köze, hiszen a terhesség alatt is ez az egyik meghatározó hormonunk, és ugyanígy kívánósságot okoz.

Az viszont, hogy mit kívánsz, már inkább kulturális beidegződés, mint a hormonok munkája, legalábbis ez derült ki egy 2017-es kutatásból. Ebben a kutatásban arra az eredményre jutottak, hogy nem minden nő kíván csokoládét a menzesze alatt, csak azok, akiknek általában ezt sulykolják a reklámokban. Az az általános, hogy ilyenkor zsírosabb, szénhidrátdúsabb és cukrosabb dolgok után nyúlsz inkább a boltok polcain, de az már tényleg csak a tanult viselkedésen múlik, hogy pontosan milyen vigaszkaja esik a legjobban ilyenkor. Ha viszont nem tartod kordában az étvágyadat, tényleg hízhatsz, és nem csak a folyadékvisszatartás miatt: nem érdemes elnyomni magadban a dolgot, de azért tarts mértéket, ha nem szeretnéd, hogy felcsússzanak a kilók.

3. Edzés? Ma inkább kihagyom!

Nő legyen a talpán, aki a premenstruációs szindróma tünetei alatt összeszedi magát, és elmegy edzeni, de még a menzesz első napjaiban is komoly önuralom kell ahhoz, hogy kikelj az ágyból. A hormonszinted hirtelen csökkenése miatt normális, ha sokkal kevesebb energiád van, mint korábban, ezért nehezebben veszed rá magad a mozgásra. Kutatások viszont kimutatták, hogy jó ötlet lehet ilyenkor is legalább kocogni egy kicsit, mert a mozgás segíthet a menzesz kellemetlen tüneteinek enyhítésében.

+1. A pocakkal sincs minden rendben

Az a fránya progeszteron az emésztésedbe is beleszólhat, és puffadást okozhat, arról nem is beszélve, hogy menzesz alatt az anyagcseréd is felborulhat, és kevesebbet járhatsz vécére. Így nem csoda, ha úgy érzed, hogy felkúsznak a kilók, látod a felpuffadt hasadat és a bevizesedett testedet, úgy tűnhet, mintha pár nap alatt rengeteget híztál volna. Az egészséges emésztés érdekében érdemes ilyenkor magas rosttartalmú ételeket enned, fogyassz több zöldséget és gyümölcsöt, valamint igyál sok vizet - így kerülheted el a legjobban azt, hogy bálnának érezd magad azokon az egyébként is nehéz napokon.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

címlapkép: ladyzone.bg

via Prevention.com

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek