Játssz, és nyerj a halloween-habcsókokkal!

Tetszik vagy nem, itt a halloween. A legtöbb iskolában beöltözős bulit tartanak, és udvariasan felszólítják a szülőket, hogy küldjenek sütit az eseményre. Idén készítsd te a legviccesebbet! És még nyerhetsz is vele! {T}

Mindig utáltam a halloweent. Valamikor a kilencvenes évek végén, az általános iskola felső tagozatában találkoztam először a jelenséggel, mégpedig egy ügyetlenül tervezett plakát formájában, ami fennen hirdette, hogy péntek este 8-kor halloweeni jelmezes buli lesz, tessék szépen boszorkánynak, szellemnek vagy csontváznak öltözni, és jól szórakozni. Máig emlékszem, milyen hőzöngve fogadtam a felhívást – buli, ilyenkor? Mindenszentek előestéjén? Már elnézést, de normális ember ilyenkor csöndesen emlékezik otthon, és nem angolszász szokásokat átvéve farigcsál rémisztő fejeket tökből. Pláne nem öltözik be, és tivornyázik hordában. Elkönyveltem, hogy a halloween is csak egy olyan nyugatról átvett, újhullámos szokás, amiben én biztosan nem fogok részt venni, semmilyen formában.

A fantomhabcsók receptjét itt találod, ha 2012. november 4-ig elmented a receptkönyvedbe, nyerhetsz is vele! >>

{ GALÉRIA = title:Fantomhabcs%C3%B3k%20k%C3%A9sz%C3%ADt%C3%A9se, 0,1,2,3,4 }

Aztán teltek az évek, és rájöttem, hogy semmi nem fehér vagy fekete. A halloween sem. Sőt, még csak nem is újhullámos. Kereszténység előtti kelta ünnep, amikor a nyári munkákat befejezve szimbolikusan átadták a hatalmat a közelgő téli hónapoknak és a sötétségnek. Ezt az ünnepet „vette át” később a katolikus egyház, ebből alakult ki a Mindenszentek és a halottak napja. Tény, hogy ettől még nem lesz közelebb a magyar szokásokhoz, de hát hol van az előírva, hogy emlékezni csak csöndben és szomorúan lehet? Így aztán az évek múlásával megkedveltem a halloweent.

A boszorkányujjak receptjét itt találod >>

A boszorkányujjak elkészítéséhez segítséget a képre kattintva kapsz

{ GALÉRIA= title:Boszork%C3%A1nyujjak%20k%C3%A9sz%C3%ADt%C3%A9se, 5,6,7,8,9,10,11 }

Azt nem állítom, hogy jelmezt is öltök, de – és ezt csak csöndben, magunk között mondom – kifejezetten szeretek ilyenkor összegyűlni a szeretteimmel, barátaimmal, és meleg szobában, vidáman, vigyort faragni egy jól megtermett tökre vagy kalákában elkészíteni valamilyen finom sütit. Mert szokások és hagyományok ide vagy oda, emlékezni közösen és jókedvűen is lehet.

Még több recept halloweenra >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Legújabb receptek

Egyszerű csokis perec

Igen, ezt a retro édességet otthon, a saját konyhánkban is elkészíthetjük: omlós tésztája, roppanós csokiborítása rögtön visszarepít minden beleharapót a rég elfeledett ...

Sajtos perec omlósan

A legédesebb sós vendégváró receptjét találhatjuk itt: a klasszikus sajtos perecét. Omlós tésztából készül, kiszúrásához egy különleges forma kell, de ezt leszámítva ...

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...