Ezeket a régen népszerű diétákat inkább ne próbáld ki

Cigidiéta és galandféreg-diéta – ilyesmivel is kínozták magukat a nők a történelem során a fogyás érdekében.

Az évtizedek során rengeteg diéta látott napvilágot, ami azt ígérte, hogy gyors fogyást hoz el annak, aki követi. Volt néhány egészen elképesztő diéta is a porondon, ezek közül válogattunk össze néhányat.

Ezeket a régen népszerű diétákat inkább ne próbáld ki

A cigidiéta

Az 1920-as években népszerű diéta egész egyszerűen azt tanácsolta az embereknek, hogy ha megéheznek, ne egyenek, hanem szívjanak el helyette egy cigarettát. Bár a módszer valószínűleg alkalmas a fogyásra, hiszen a delikvens gyakorlatilag nem eszik semmit, nem nehéz kitalálni, hogy egészségesnek még véletlenül sem nevezhető. A dohányzás káros hatásaival ma már teljesen tisztában vagyunk, de a ’20-as években még nem tudták, mennyire egészségtelen a rendszeres cigarettázás.

A Csipkerózsika diéta

Az 1960-as években népszerű diéta hasonló elven működött, mint a cigidiéta, csak éhség ellen az alvást javasolta, nem a dohányzást. Az elv alapján az ember minél többet alszik, annál kevesebbet van ébren (ez eddig stimmel), és az ébren töltött idő csökkenése miatt kevesebbet is éhes, ugye. Pedig valószínűleg pont az ellenkezőjét éri el vele az ember, mint amit szeretne: a módszer ugyanis hozzájárul a mozgásszegény életmódhoz, ami hosszú távon hízáshoz vezethet.

A galandféreg-diéta

Az 1900-as évek elején elterjedt diéta követői szerint az, ha galandférget visznek be a szervezetbe tabletta formájában, elősegítheti a fogyást. Enni bármit lehetett, mert az elképzelés szerint a féreg úgyis kitisztította a szervezetből az ételt.

A tabletták azonban rengeteg mellékhatással jártak: a demencia, a görcsrohamok, valamint az agy-, izom- és szemkárosodás magasabb kockázatához kapcsolódnak.

A káposztaleves-diéta

Ez az, amivel talán már mindenki találkozott, hiszen az 1980-as és 1990-es években volt igazán népszerű. Az elv egyszerű: napokig csak káposztalevest lehet fogyasztani, amit csak kis mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztással lehet megszakítani. Míg a megnövekedett káposztabevitel egészséges a rost- és antioxidánstartalma miatt, az étrendből összességében hiányzik a változatosság – ez pedig korántsem jelent jót, ráadásul hosszú távon fenntarthatatlanok az így leadott kilók is.

Forrásunk volt.


Még több életmód:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legfinomabb füstös kence a kenyeredre, az erdélyi zakuszka

Az erdélyi konyha egyik emblematikus fogása, itthon sok helyen ismert, de kevésbé elterjedt finomság, szemben a padlizsánkrémmel. Ez a csodálatos, krémes zakuszka, amelyet ilyenkor ősszel kell nagy mennyiségben készíteni, hogy aztán egész télen remek reggelik, vacsorák alapja, húsos és zöldséges ételek kísérője, tészták feltétje legyen.