Bújik már a medvehagyma, ezekre figyelj a legfinomabb falatokért

Egyre több helyen bukkan fel a medvehagyma, ennek a csodálatos növénynek azonban rövid a szezonja, mutatjuk, miért érdemes neked is kihasználni a tavasz legjobb zöldségét!

Lassan, de biztosan érkezik a medvehagymaszezon, mi már láttunk a piacokon – a frissítően zöld és rendkívül ízletes növény százféleképpen felhasználható, nagyon egészséges, és felpezsdít – nemcsak kitűnő fűszer, de számos pozitív hatása van az emberi szervezetre.

A vadfokhagyma néven is ismert, jótékony hatású növény gyűjtési szezonja március-április közé esik, egyes helyeken azonban május elején is találunk még friss leveleket.

  • A legfőbb tudnivaló, hogy a növényt saját fogyasztásra, naponta legfeljebb 2 kilogrammos mennyiségben szabad gyűjteni azokban az állami erdőkben, amelyek nem minősülnek természetvédelmi területnek.
  • A medvehagyma kereskedelmi célú gyűjtéséhez minden esetben engedély szükséges. Az előzetes hozzájárulást magánterületre annak tulajdonosa, állami erdő esetén a területet kezelő erdészet állítja ki, a kereskedelmi forgalomba került medvehagymára jelölési kötelezettség vonatkozik, azaz a címkén fel kell tüntetni a gyűjtő vagy forgalmazó nevét és címét, valamint a származási országot is.

Az első és legfontosabb, hogy tudd, mit szedsz!

A medvehagyma könnyen összetéveszthető a gyöngyvirággal, ráadásul az utóbbi virág is március és április között virágzik ki a réteken. A gyöngyvirág levele mérgező, így bizonyosodjunk meg mindig arról, valóban medvehagymával van-e dolgunk. Ha mi magunk szedjük a medvehagymát, mindig dörzsöljük meg a leveleket! Míg a gyöngyvirág levele szinte szagtalan, addig a medvehagymának valóban hagymaillata van, illetve a medvehagyma apró virágai csillag alakúak, és főként az árnyasabb területeket szeretik.

Utcai árustól csak akkor vásároljunk növényt, ha az igazoltan tudja biztosítani számunkra a megfelelő körülmények között szedett medvehagyma eredetét, felhasználás előtt pedig -legyen szó általunk szedett vagy vásárolt- medvehagymát alaposan mossuk meg!

Miért érdemes kihasználni a medvehagymaszezont?

Ez a finom és millió módon felhasználható zöld növény csak egyszer nő az évben. A medvehagymát (csak úgy, mint más fűszernövényeket is) ugyan lefagyaszthatjuk, hűtőben pedig 5-6 napig tárolhatjuk frissen, de mindig csak akkor szabad felaprítani, ha utána rögtön felhasználjuk.

A vadfokhagyma számos gyógy- és immunerősítő hatása mellett antibiotikus és antivirális hatással rendelkezik, valamint kiemelkedően magas a C-vitamin-tartalma. Vértisztító tulajdonságú, vérnyomáscsökkentő, az erek faláról kisöpri a lerakódásokat, méregtelenít, segít a felső légúti megbetegedések gyógyításában, jelentős a vas- és magnéziumtartalma, és még szervezetünket is ólommentesíti. Igazi csodakozmetikum, felveszi a harcot a pattanások és a gombás bőr- és körömfertőzések ellen is.

Medvehagymából számos étel készíthető: legyen szó pogácsáról, kencéről, pesztóról, levesről, tésztáról vagy salátáról, minél több medvehagyma, annál ízletesebb (és egyben csípősebb) ételekkel köszönthetjük a közelgő jó időt. Ne várjunk sokat a medvehagymaszedéssel, a legfinomabb zöldeket még azelőtt szerezhetjük be, hogy elkezdenének virágozni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Forrásaink voltak.

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Lencsefőzelék egyszerűen

Egyszerű, pénztárcabarát főzelékféle, ami nemcsak az újév első napján tökéletes választás, hanem bármelyik télies hétvégén. Laktató és ízletes, ráadásul gyorsan elkészül, ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...