Pizzatészta brokkoliból, ez ám a jó móka!

A brokkoli felhasználásának millió lehetősége van. Most egy új oldaláról mutatkozik be: a lisztet helyettesíti, és pizza készül belőle!

Hiába szeretem úgy a karfiolt, drága gyermekeim torkán egyszerűen nem tudom letolni. Néha rakott zöldségként azért "elsütöm" zöldbabbal, burgonyával, paradicsommal, paprikával egybesütve, így nem olyan feltűnő a turpisság. A valódi megoldás mégis a helyettesítés. Egy közös kompromisszum, amit mindenki szeret: a brokkoli. Na, ez egyáltalán nem olyan rossz vagy nehéz döntés részemről, hiszen én is imádom. A zöldségesnél vagy a piacon azonnal megakad a szemem rajta, olyan gyönyörűek a rózsái. Ha nem is terveztem előre, hogy vásárolok, akkor is veszek belőle. Elkészíteni pedig nagyszerű.

Brokkoli alapú pizza Grétitől recept

A legegyszerűbb és leggyorsabb verzió, ha krémleves készül belőle. Ripsz-ropsz készen van, és biztos a siker - pirított mandulával vagy házi gyártású kenyérkockákkal a tetején nagyon jól néz ki. A brokkolit nem szoktam szétfőzni, így megtartja élénk színét, és az a kevés tejszín vagy kefir, amivel krémesítem, ugyancsak nem zavarja meg a látványt. A zöld rózsák jól mutatnak egy omlettben vagy csak a rizs mellett köretként egy szelet hús vagy hal társaságában, a salátáról nem is beszélve.

Brokkoli alapú pizza Grétitől recept

Tudtad?

A brokkoli élelmirost-tartalma igen magas, így hozzájárul az emésztőrendszer egészséges működéséhez. Magas folsav- és magnéziumtartalma miatt kismamáknak (és a magzatnak is) ajánlott. Alacsony energia- és szénhidráttartalmú, tehát fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják.

A rakott zöldekről már tettem említést, sőt írtam is korábban. Egyszerűen megunhatatlanok, a zöldségek összetételének variálásával pedig szinte minden alkalommal egy új ételt tudunk felszolgálni. De ha már az új ételeknél tartunk, a brokkoli ennyire újszerű felhasználására még nem gondoltam: a minap ugyanis találtam egy karfiolból készült pizza receptet. Habár én rögtön elolvadtam a fotó láttán, azonnal bejött a képbe gyerkőceim fintorgó arca. "Karfiol, ugyan már!" Szóval jött a helyettesítő ötlet, a brokkoli! Szerencsére szinte mindig van a hűtőben, úgyhogy rögtön indult is a próbasütés. Az eredeti receptben volt egy mozzanat, miszerint mikrohullámú sütőben kellett volna megpárolni az összeaprított zöldséget, de én ezt kihagytam, és tényleg nem is volt rá szükség. Hogy mit tettem rá? Hát azt, ami a hűtőben volt: bacont, mozzarellát, paradicsomot, kaliforniai paprikát és metélőhagymát. A látvány magáért beszélt, és ezt a gyerekek is így gondolták - kétkedés nélkül befalták, majd rögtön kértek még. Legközelebb nagyobb adagot kell készítenem, ez maximum uzsonnára elég.

Jövő héten joghurtos csodákat készítek, addig is mindenki próbálja ki a pizza lisztmentes, brokkolis változatát!

Gréti

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

„Csakis szívvel, lélekkel lehet finom ételeket az asztalra varázsolni" –...

A Nosalty-közösség nem lenne ugyanaz fáradhatatlan házi szakácsai nélkül, akik minden héten újabb receptekkel rukkolnak elő, ezzel is színesítve az oldalt. Ennek a lelkes csapatnak az egyik tagja Kard Éva "Gizi", aki HÚSBAVÁGÓ receptversenyünkön különdíjat nyert citromos-bazsalikomos patisszonkrémlevesével. Ő mesél most nekünk otthonról, konyháról és főzésről.

Nosalty

További cikkek

A görögdinnye tárolásának aranyszabályai

A dinnyével nem könnyű az élet. Már maga a kiválasztás is egy idegőrlő folyamat, ami alatt próbáljuk a legédesebb gyümölcsöt hazavinni. És ha ez sikerül, következik az újabb fejtörés: a tárolás kérdése.