Pizzatészta brokkoliból, ez ám a jó móka!

A brokkoli felhasználásának millió lehetősége van. Most egy új oldaláról mutatkozik be: a lisztet helyettesíti, és pizza készül belőle!

Hiába szeretem úgy a karfiolt, drága gyermekeim torkán egyszerűen nem tudom letolni. Néha rakott zöldségként azért "elsütöm" zöldbabbal, burgonyával, paradicsommal, paprikával egybesütve, így nem olyan feltűnő a turpisság. A valódi megoldás mégis a helyettesítés. Egy közös kompromisszum, amit mindenki szeret: a brokkoli. Na, ez egyáltalán nem olyan rossz vagy nehéz döntés részemről, hiszen én is imádom. A zöldségesnél vagy a piacon azonnal megakad a szemem rajta, olyan gyönyörűek a rózsái. Ha nem is terveztem előre, hogy vásárolok, akkor is veszek belőle. Elkészíteni pedig nagyszerű.

Brokkoli alapú pizza Grétitől recept

A legegyszerűbb és leggyorsabb verzió, ha krémleves készül belőle. Ripsz-ropsz készen van, és biztos a siker - pirított mandulával vagy házi gyártású kenyérkockákkal a tetején nagyon jól néz ki. A brokkolit nem szoktam szétfőzni, így megtartja élénk színét, és az a kevés tejszín vagy kefir, amivel krémesítem, ugyancsak nem zavarja meg a látványt. A zöld rózsák jól mutatnak egy omlettben vagy csak a rizs mellett köretként egy szelet hús vagy hal társaságában, a salátáról nem is beszélve.

Brokkoli alapú pizza Grétitől recept

Tudtad?

A brokkoli élelmirost-tartalma igen magas, így hozzájárul az emésztőrendszer egészséges működéséhez. Magas folsav- és magnéziumtartalma miatt kismamáknak (és a magzatnak is) ajánlott. Alacsony energia- és szénhidráttartalmú, tehát fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják.

A rakott zöldekről már tettem említést, sőt írtam is korábban. Egyszerűen megunhatatlanok, a zöldségek összetételének variálásával pedig szinte minden alkalommal egy új ételt tudunk felszolgálni. De ha már az új ételeknél tartunk, a brokkoli ennyire újszerű felhasználására még nem gondoltam: a minap ugyanis találtam egy karfiolból készült pizza receptet. Habár én rögtön elolvadtam a fotó láttán, azonnal bejött a képbe gyerkőceim fintorgó arca. "Karfiol, ugyan már!" Szóval jött a helyettesítő ötlet, a brokkoli! Szerencsére szinte mindig van a hűtőben, úgyhogy rögtön indult is a próbasütés. Az eredeti receptben volt egy mozzanat, miszerint mikrohullámú sütőben kellett volna megpárolni az összeaprított zöldséget, de én ezt kihagytam, és tényleg nem is volt rá szükség. Hogy mit tettem rá? Hát azt, ami a hűtőben volt: bacont, mozzarellát, paradicsomot, kaliforniai paprikát és metélőhagymát. A látvány magáért beszélt, és ezt a gyerekek is így gondolták - kétkedés nélkül befalták, majd rögtön kértek még. Legközelebb nagyobb adagot kell készítenem, ez maximum uzsonnára elég.

Jövő héten joghurtos csodákat készítek, addig is mindenki próbálja ki a pizza lisztmentes, brokkolis változatát!

Gréti

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...