Zöldséges ízlések és pofonok

Gréti szerint a rakott zöldség olyan sportág, ahol a „muter kezét megkötik a konyhában". Ha neked is gondot okoz a csemete zöldséggel való etetése, olvasd el, Gréti hogyan csinálja!

A nagymamák kolbász avagy darálthús nélkül soha nem készítenék. Mások a cukkinire és padlizsánra, megint mások pedig a paradicsomra és a póréra esküsznek. Abban azonban mindnyájan egyetértenek, hogy a rakott zöldségek ízharmóniája elképesztően sokszínű, így egyszerűen ez egy megunhatatlan étel.

Akár a piacon járok, netán egy nagybevásárló sorait koptatom, a zöldséges pultnál töltöm a legtöbb időt. Válogatok. Egyszer annyira elmerültem a müncheni Viktualien piacon a tapogatásban, forgatásban, szagolgatásban, szemügyre vételezésben, hogy egy istenes bajor dörgedelmet kaptam cserébe. Az árus majdnem lenyakazott. Németországban ugyanis nem nézik jó szemmel, ha a kedves vevő közelebbi ismeretségbe szeretne kerülni a portékával. A legszebb darabokat szoktam megvásárolni, de ez nem feltétlenül jelenti csak az esztétikai szépséget, hiszen a szép, szebb, legszebb mindenkinek egy kicsit más tartalommal bír. Sokszor előfordul, hogy a kelleténél többféle tetszik, így hatalmas zsákkal érkezem haza. A hűtőbe ezt a mennyiséget betuszkolni viszont már nem tudom. Gyors logisztika után jön a döntés: ma este rakott zöldséget készítek!

Valószínűleg a legtöbb háziasszony azt mondaná, hogy a rétegezett ételek csúcsán a rakott krumpli áll. Ezt a véleményt a mi gyerkőceink nem osztják, sajnos. A cukkini és a padlizsán sem sikerlistás náluk. Hiába kóstoltam meg egyik barátnőm fantasztikus tepsis cukkinijét – amit természetesen azonnal meg is sütöttem volna, amikor hazaértem – és hiába hallottam a héten egy grillsajtos rakottas receptet, elkészíteni mégsem tudom. Nincs rá felvevő piac. Mennyi finomságot ehetnénk! Sebaj, azért megtaláltam a gyenge pontjukat, a zöldeknek nem tudnak ellenállni. Brokkoli, ceruzabab gyönyörű párosítás. A brokkolit krémlevesként és pároltan is kedvelik, a bab pedig olyan vaj puhára sül a rétegek között, hogy szinte csak ízesítőként funkcionál.

Alma minden mennyiségben

Suliba is ezt viszik, sütiben is ezt kedvelik. Benne, vagy a tetején, ez már csak másodrangú kérdés, gondolhatnánk ezek után. Az almás pite azonban mégsem a fő kedvenc a mi házunk táján. A tésztája sem a legizgalmasabb és a reszelt dió, amit alá szórok, hogy a gyümölcs levét felszívja – egyenesen elborzasztja őket. Ezt is meg lehet oldani egy egyszerű húzással. A piskóta puha, illatos tésztája minden gyermek szívét meglágyítja. Emlékszem, nagymamám meggyesére, amit én sem tudtam abbahagyni. A szeletelt almás változat pedig egyenesen gyönyörű. Trükkösen még diót vagy akár mandulát is belecsempészhetünk a tésztába, ha az előírt lisztmennyiségből valamennyit elveszünk, és a helyébe darált formában beleszórjuk.

Jövő héten narancsos kacsát sütök és meggyes-káposztás rétessel tálalom a receptúrát elétek, addig is gyűjtsük a sok almás süti és rakottzöldség-variációt!

Gréti

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...