Pinot Noir: testes és karakteres

Ahogy a május illatait mindenki szereti, ugyanez már nem biztosan mondható el a pinot noirról, hiszen az egyedi karaktereket valaki vagy nagyon kedveli vagy nagyon nem. Kezdő borkóstolóként az ember nem könnyen barátkozik meg vele, később viszont talán az egyik legizgalmasabb borrá válhat a tapasztalt szakértőknek. Általánosságban elmondható, hogy ez egy testes, karakteres, fűszeres bor bonyodalmakkal, melyekkel meg kell küzdeni.

Jácint, orgona, rózsa, gyümölcsfák, eper és még lehetne tovább sorolni, ilyesmi illatok jutnak eszünkbe elsőként a májusról. Ilyenkor a legjobb elmenni vidékre a belvárosból, mivel a tavasz arcul csap ezzel az illatkavalkáddal, és nincs olyan, aki ne örülne ennek a hosszú, hideg tél után. Májusban legyünk elegánsak, és ismerkedjünk meg egy karakteres, egyedi fűszeres vörösborral, ami ugyanolyan gazdag, mint a hónap illatai. Ez a pinot noir.

Sötét fürtjei miatt kapta a szőlő a francia fekete fenyő nevet, amely elterjedt az egész világon, de igazán jellegzetes és finom borokat a hidegebb éghajlatú régiókban termelnek. Szőlője a fekvéssel szemben nagyon igényes és termőtalajtól, régiótól függően egészen más zamatú bort kaphatunk.

A pinot noir bora palackban is tovább érlelődik, alakul, fejlődik, kinyitás után nem szükséges sokáig szellőztetni gazdag elsődleges illatai miatt. Bogyós fekete gyümölcsökre emlékeztető illatában a meggy, cseresznye, málna, eper és szilvaillatokat említhetjük legjellemzőbbként.

Általánosan igaz rá a többi vörösbornál alacsonyabb tannintartalom, a világosabb bordó szín és a 13-14% közötti alkoholtartalom. Színe miatt egyszerű kijelenteni, hogy leginkább vörös húsokhoz, barna mártásokhoz fogyasszuk, de a legklasszikusabb, legizgalmasabb és legrizikósabb választás is a karakteres húsokhoz köti.

A jól megválasztott pinot noir a mediumra sült kacsamellel, a fűszeres báránnyal érvényesül a legjobban. A két jellegzetes íz tökéletesen megfér egymás mellett, a kacsa és a bárány nagyon jól kihozza a pinot noir legszerethetőbb illatait, a bor animális jellegei miatt. Ettől nem kell megijedni, a nedű jellegzetes íze, a visszafogott tannin, és a sajátos aromatika teszi tökéletessé az összhangot. Érdemes kipróbálni tehát a variációt, de csakis akkor, ha szeretjük a nem mindennapi ízeket, és ha úgy érezzük, hogy borszakértői pályánkon eljött ennek az ideje, különben akár egy életre is kiábrándulhatunk a pinot noirból.

A borral inkább magasabb színvonalú borászatok foglalkoznak, mivel mind szőlője, mind a bora figyelmet és törődést igényel, rosszul bírja a meleget és sok tekintetben érzékeny. BOR+-nál hónap borászata májusban a balatoni Liszkay pincészet, kínálatukban klasszikus és kellemes pinot noir található. Látogassunk el ebben a hónapban is a BOR+ rendezvényeire, ahol erről személyesen is meggyőződhetünk! Legközelebb 2013. május 16-án, 19 órától a Cafe5-ban Korzika és Monoszló találkozik. Az Utazom.com fényképeken mutatja be az ide látogatóknak Korzikát, és közben Monoszlóról ismerkedhetünk a Liszkay pincészet boraival. A program ingyenes.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ünnepi bevásárlás egyszerűen!

Az ünnepi készülődés nemcsak ráhangolódást, de komoly szervezést is igényel. Szerencsére nálunk, az ALDI-ban mindent megkaphatsz, amire csak szükséged lehet, legyen szó a karácsonyi vagy épp szilveszteri menü alapanyagairól, a kedvenc süteményed hozzávalóiról, otthonod ünnepi dekorációjáról vagy a családodnak és barátaidnak szánt ajándékokról – velünk időt és nem kevés pénzt is spórolhatsz.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ételek, melyek nagyon sokat tesznek a bélrendszerünkért

Az elmúlt években az emberek egyre tudatossabbá váltak a bélrendszerük mikrobiómájával kapcsolatban, így egyre fontosabbá vált annak egészségének megőrzése is. Most kiderült, hogy ebben nagyon sokat segíthet bizonyos élelmiszerek gyakoribb fogyasztása.