Piacmustra: hajóval a Nagycsarnokba!

Akár északról, akár délről szeretnénk bevenni Budapest belvárosát, már hajóra szállva is megtehetjük. És miért is ne mehetnénk éppen a BKV aktuális hajójáratával piacra?

Kötelező program szombaton

Eljött a szombat reggel, szokásos kosár és kényelmes cipő párosítással. Felszálltunk a hajóra, majd a Szabadság híd budai hídfőjénél lehorgonyoztunk. Irány a Nagycsarnok, a turisták és a lelkes gasztronománok Mekkája. Hogy miért? Hamarosan megértitek! Budapest legnagyobb piaca (kb. 10 000 négyzetméter) 1897-ben nyitotta meg kapuit. Saját vasúti vágányai föld alatti összeköttetést nyújtottak a dunai rakparttal. Gigantikus méretei így már érthetőek. Pecz Samu építész tervei alapján a Zsolnay mázas cserepekkel fedett épület mára már műemlékvédelmet élvez. Emellett természetesen kiváló beszerzési hely is!

Piacmustra: sajt- és húsimádók, ide gyertek >>

Ritka és különleges

A földszinten rögtön a turistáknak kedveskednek igazi hungarikumokkal, jellegzetes paprika- és hagymafüzérekkel. Kicsit beljebb haladva igazi gyöngyszemekre bukkanhat a lelkes vásárló: édes gyümölcsök és a friss, harsány zöldségek, articsóka, poch choi, lila burgonya és számtalan különlegesség! Alapjában véve a legtöbb helyen adnak a minőségre és a frissességre, de két kedvencet külön kiemelnék: egyik a gombaárus, ahol szárított gombák garmadáját tehetjük a kosárba, a másik pedig a Fűszerész gigantikus és mutatós standja. A sok-sok színes és illatos fűszer mellett természetesen friss kakukkfű, babérlevél, rozmaring és társai is megtalálhatók a kínálatban. A hátsó traktusban még mennyei szarvasgomba is kapható egy idős bácsinál! Külön piros pont a vitrinben tartott gombakiállításért is – ez azért nagyon fontos, mert akár mi magunk is leellenőrizhetjük a frissen szedett gombáinkat, de hivatásos gombaszakértő is segítségetekre lesz ebben.

Pékmustra – avagy hová menjünk pékáruért? >>

Halat, vadat, s mi jó falat

A másik nagy földszinti tábort a hentesek képviselik friss felvágottaké, kolbászoké, sertés-, szárnyas- és marhahúsé a főszerep. Közel átlagos áron juthatunk hozzá egy-egy mutatós felsálhoz, karajhoz vagy tanyasi tyúkhoz. Az alsó szinten pedig páratlan mennyiségben és minőségben lelhetünk halra, vadra, birkahúsra. Csak követni kell a jellegzetes halszagot! Hazai és tengeri halakban, herkentyűkben hetente frissülő felhozatal van. Ízelítőként megsúgom, hogy vörös tonhalfilét, polipot, rákokat, bőséges választékban találhattok.

Piacmusta: vidéki báj a város közepén >>

Ebéd a csarnokban

Külön kiemelném a Mészársteaket! Egy egyedülálló vállalkozás grillezhető és süthető érlelt húsokkal. Már a látvány miatt is megéri betérni, de a kisütött falatok is magukért beszélnek. A húsok mellett szebbnél szebb és természetesen ízletesebb savanyúságok is kaphatók itt. Ha a nagy cipekedés közben megéhezünk, akkor érdemes az első emeletre fellépcsőzni. Jobbára magyaros ételek garmadája várja a betérőket. Egyik gusztusosabb, mint a másik. Vasárnap kivételével szinte minden nap belevethetitek magatokat a piacozás rejtelmeibe! Úgyhogy, kalandra fel!

Magyaros fogások itt >>

Boldog kukta receptjei a NoSaltyn >>

Boldog kukta blogja >>

Boldog kukta a Facebookon >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek