Az olasz konyha egyik legkedveltebb mártása, a pesztó sokkal több, mint egy egyszerű szósz: igazi hagyományőrző jelkép, különösen az ország Liguria régiójában. Ez az intenzív zöld színű, friss és markáns, mégis lágy ízvilágú szósz néhány egyszerű hozzávalóból készül, amelyek együtt igazi ízbombát alkotnak. Bár könnyen elkészíthető otthon is, van egy aranyszabály, amit sosem szabad megszegnünk: nem szabad melegíteni. De vajon miért ilyen fontos ez?

Miért nem szabad felmelegíteni a pesztót?
A klasszikus pesztó összetevői – bazsalikom, fenyőmag, fokhagyma, parmezán, pecorino sajt és extra szűz olívaolaj – mind friss, hőkezelésre érzékeny alapanyagok. Különösen két összetevő van, ami a melegítés hatására jelentősen veszít élvezeti értékéből: a bazsalikom és az olívaolaj.
A bazsalikom, ami a pesztó lelke, hő hatására oxidálódik, elveszíti élénk zöld színét, barnás árnyalatot vesz fel, és ami még fontosabb, jellegzetes illata és íze is elillan. A növény illóolajai – amelyek az aromáját adják – a hő hatására elpárolognak, így a szósz sokat veszít karakteréből.
Az extra szűz olívaolaj szintén nem szereti a magas hőmérsékletet
Melegítés során elveszítheti értékes tápanyagainak egy részét, ízprofilja megváltozik, és így az egész szósz harmóniája sérülhet.
Nem elhanyagolható tényező továbbá a sajtok – a parmezán és a pecorino – jelenléte sem. Ezek a típusok melegítés hatására könnyen csomósodnak, kellemetlen állagúvá válhatnak, ami szintén ronthatja az élményt.
Receptajánlónk:
Hogyan használjuk helyesen?
Ha szeretnénk megőrizni a pesztó ízét és állagát, soha ne tegyük közvetlenül a tűzhelyre, és ne főzzük bele az ételbe. De akkor mi a helyes eljárás?
Nos, mindig a főzés végén, a már elkészült, meleg ételbe keverjük bele, miután levettük azt a tűzről. Így a szósz csak átmelegszik, anélkül, hogy megsérülne.
Ha a pesztót hűtőben vagy fagyasztóban tároltuk, használat előtt időben vegyük ki, és hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni természetes módon. Így biztosíthatjuk, hogy a szósz megőrizze frissességét.
Nyersen is fogyasztható?
Igen, sőt! A pesto eredetileg is nyersen fogyasztandó mártás. Friss, fűszeres ízei és egészséges összetevői csak így érvényesülnek igazán.
A benne lévő nyers fokhagyma karakteres pikantériát ad, amely tökéletesen kiegészíti a krémes sajtokat és olajos magvakat.
Kenhetjük pirítósra, használhatjuk salátákhoz, vagy akár húsok mellé mártogatóként – a lehetőségek száma szinte végtelen.
Még több segítség az egészséges táplálkozáshoz: