Így lehet egész évben friss bazsalikomod – Egyszerű módszer, amit kevesen ismernek

A bazsalikom íze és illata is igazán sokat ad hozzá az ételek ízéhez. Különösen akkor, ha frissen kerül bele.

A bazsalikom íze akkor erőteljesebb, ha frissen szedjük le, és így kerül az ételekbe. Kiváló levesek, sültek, főzelékek, saláták és szószok ízesítéséhez, de tea is készíthető belőle. A főtt ételekhez érdemes a főzés utolsó perceiben hozzáadni, hogy tökéletes legyen az íze.

Bazsalikom az ablakban
Így lehet egész évben friss bazsalikomod – Egyszerű módszer, amit kevesen ismernek

Hogy legyen friss bazsalikomunk egész évben?

A bazsalikomot minél gyakrabban vágjuk és szedjük, annál jobban kitolódik a virágzási ideje, és annál bokrosabb lesz a növény. Tavasszal kéthetente, nyáron pedig hetente szedjük a leveleit.

Azért, hogy egész évben friss bazsalikomunk legyen, tartsuk a konyhában, cserépben. Így mindig kéznél lesz, ráadásul az otthonunkat is kiválóan illatosítja. A szobanövényekhez használt tápoldatot a bazsalikom is nagyon kedveli, így bátran adjunk neki néha belőle.

A cserepes bazsalikom számára fontos, hogy olyan ablakban kapjon helyet, ahol legalább 6-8 órán át éri napsütés. Érdemes a cserepet időnként átforgatni, hogy egyenletesen növekedjen.

A cserép legyen legalább 12-15 cm átmérőjű, hogy a gyökerek elférjenek. Figyeljünk arra, hogy ne álljon pangó vízben, legyenek a cserép alján vízelvezető nyílások. A talaj legyen jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag, laza szerkezetű. Az általános virágföld egy kis perlittel vagy homokkal elkeverve kiváló választás.

A bazsalikom 7 jótékony hatása, amit eddig nem ismertél

Friss bazsalikom a tészta tetején, pizzán vagy éppen a Caprese salátán… A krémes pesto fő alkotója, és szárított formájában is megannyi étel ízesítője, de sokan nem tudják, hogy a konyhán túl igazi megváltás lehet a bazsalikom, például köhögéskor. Ismerd meg te is a bazsalikom rejtett szuperképességeit!

Balogh Lilla

Akkor öntözzük a cserepes bazsalikomot, amikor már a földje felszíne kissé száraz. Mindig a töveknél öntözzük meg, hogy ne érje víz a leveleit, hiszen az gombás fertőzéshez vezethet.

A bazsalikom egynyári növény, vagyis egy évig tart a természetes életciklusa, de beltéren, akár át is tudjuk teleltetni. A legjobb azonban, ha ősszel szedünk róla magot, vagy dugványozással nevelünk róla új növényt. 


Forrásunk volt.

További izgalmas tartalmak itt:

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...