Így lehet egész évben friss bazsalikomod – Egyszerű módszer, amit kevesen ismernek

A bazsalikom íze és illata is igazán sokat ad hozzá az ételek ízéhez. Különösen akkor, ha frissen kerül bele.

A bazsalikom íze akkor erőteljesebb, ha frissen szedjük le, és így kerül az ételekbe. Kiváló levesek, sültek, főzelékek, saláták és szószok ízesítéséhez, de tea is készíthető belőle. A főtt ételekhez érdemes a főzés utolsó perceiben hozzáadni, hogy tökéletes legyen az íze.

Bazsalikom az ablakban
Így lehet egész évben friss bazsalikomod – Egyszerű módszer, amit kevesen ismernek

Hogy legyen friss bazsalikomunk egész évben?

A bazsalikomot minél gyakrabban vágjuk és szedjük, annál jobban kitolódik a virágzási ideje, és annál bokrosabb lesz a növény. Tavasszal kéthetente, nyáron pedig hetente szedjük a leveleit.

Azért, hogy egész évben friss bazsalikomunk legyen, tartsuk a konyhában, cserépben. Így mindig kéznél lesz, ráadásul az otthonunkat is kiválóan illatosítja. A szobanövényekhez használt tápoldatot a bazsalikom is nagyon kedveli, így bátran adjunk neki néha belőle.

A cserepes bazsalikom számára fontos, hogy olyan ablakban kapjon helyet, ahol legalább 6-8 órán át éri napsütés. Érdemes a cserepet időnként átforgatni, hogy egyenletesen növekedjen.

A cserép legyen legalább 12-15 cm átmérőjű, hogy a gyökerek elférjenek. Figyeljünk arra, hogy ne álljon pangó vízben, legyenek a cserép alján vízelvezető nyílások. A talaj legyen jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag, laza szerkezetű. Az általános virágföld egy kis perlittel vagy homokkal elkeverve kiváló választás.

A bazsalikom 7 jótékony hatása, amit eddig nem ismertél

Friss bazsalikom a tészta tetején, pizzán vagy éppen a Caprese salátán… A krémes pesto fő alkotója, és szárított formájában is megannyi étel ízesítője, de sokan nem tudják, hogy a konyhán túl igazi megváltás lehet a bazsalikom, például köhögéskor. Ismerd meg te is a bazsalikom rejtett szuperképességeit!

Balogh Lilla

Akkor öntözzük a cserepes bazsalikomot, amikor már a földje felszíne kissé száraz. Mindig a töveknél öntözzük meg, hogy ne érje víz a leveleit, hiszen az gombás fertőzéshez vezethet.

A bazsalikom egynyári növény, vagyis egy évig tart a természetes életciklusa, de beltéren, akár át is tudjuk teleltetni. A legjobb azonban, ha ősszel szedünk róla magot, vagy dugványozással nevelünk róla új növényt. 


Forrásunk volt.

További izgalmas tartalmak itt:

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...