Erre még talán nem használtad a paradicsomkonzervet

Amikor nagyban dúl a tél, és sehol egy szép, érett paradicsom a láthatáron, akkor ugyan mihez kezdhet az az ember, aki mégis valami paradicsomosat kíván enni? Nos, konzervet használ! És mit főz belőle? Lássuk!

Talán a legtöbbször shakshukát vagy tésztaszószt főzünk belőle, a paradicsomkonzerv azonban ennél sokkal többre képes. Nem elég, hogy a szezonon kívül kihúz minket a csávából, rengeteg savanykás, gazdag íz van belezárva, amit ki tudunk hangsúlyozni, ha okosan bánunk bele. A paradicsomkonzervet megannyi ételbe belefőzhetjük, ezzel átadva a gyümölcs legjobb tulajdonságait a fogásnak.

Erre még biztosan nem használtad a paradicsomkonzervet

Főzzük levesbe

Nem csak paradicsomleves készülhet a konzervből (bár ez is egy nagyon jó megoldás, amikor nem jutunk friss alapanyaghoz): szinte az összes leves profitál abból, ha egy adag paradicsomot belezúdítunk.

Amikor vízzel felhúzunk egy levest, a folyadék egy részét cseréljük ki paradicsomkonzervvel.

Így sokkal ízgazdagabb lesz az étel, több okból is. A paradicsom savassága jobban előhozza az aromákat, miközben nem nyom el semmit, hiszen nem olyan erőteljes szereplő. A kevesebb víz több helyet enged a levesben lévő zöldségeknek, húsoknak és fűszereknek.

Tényleg majdnem az összes levesben működhet a paradicsom (amiből mindig a darabolt, leves verziót használjuk, ne az egészet): zöldség- és ragulevesekben, gulyásokban, minestronékban.

Sőt, krémlevesekbe is kerülhet: a sütőtök, répa, édesburgonya például nagyon jól megfér vele egy lábasban.

A leggyorsabb pizzaszósz

Egy igazán finom házi pizza a tésztán kívül a szószon alapszik, amit ugyan megvehetünk előre beízesítve a boltban, vagy megfőzhetünk magunk is. Mégis a legegyszerűbb, leggyorsabb és legízletesebb opció a szerény konzervben lakozik.

Egyszerűen öntsük a paradicsomkonzerv tartalmát egy turmixgépbe egy kis sóval, borssal és a nekünk szimpatikus fűszerekkel (bazsalikom, oregano), majd dolgozzuk tetszőlegesen darabos állagúra.

A szósz lényege az egyszerűség: nem kell bele sem fokhagyma, sem dinsztelt hagyma, inkább engedjük, hogy a paradicsom savanykás íze elő tudjon jönni. Így a feltéteinknek is több tér jut az érvényesülésre.

Dobjuk fel a gabonaköretünket

Persze főzhetünk egy fazék sima rizst is, de mennyivel finomabb végeredményt kapunk majd, ha hozzáadunk egy paradicsomkonzervet is a dologhoz? Sőt, ne is álljunk meg a rizsnél, használjunk paradicsomot minden főtt gabonaköretünkhöz.

A vízzel együtt öntsük a gabonához az elején, majd főzzük meg a szokásos módon.

Kellemes, enyhén piros színű köretet fogunk kapni, amiben puha paradicsomkockák is lesznek. Egy fokkal tovább is vihetjük a fogást, ha különböző fűszereket is szórunk hozzá: bors, kömény, koriander, pirospaprika, sőt, egy kis chili is működhet, persze csak akkor, ha ízben illik a főételünkhöz.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konyhai praktikák minden napra:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...