Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

2 módszer, hogy ne kelljen kimenned a boltba többször zöldségért és gyümölcsért

Ha az (önkéntes) karantén ideje alatt nem mennél minden nap boltba friss zöldségért és gyümölcsért, adunk két módszert a kezedbe, amivel elkerülheted ezt.

A koronavírus már szinte a világ összes országában megjelent, és Kína helyett már Európa illetve Amerika az elsődleges gócpontja, hazánkban is egyre nő a fertőzöttek száma. Ezzel párhuzamosan a karanténra készülve és a szociális érintkezések számának csökkentése érdekében a lakosság élelmiszer-felhalmozásba kezdett. A tartós élelmiszerek, mint a liszt, a cukor és különböző konzervek lényege éppen az, hogy hosszú ideig elálljanak, így ha van egy kisebb készlet otthon, akkor azzal egy időre kiiktathatod a bevásárlókörutakat, ahol nagyobb a vírussal való fertőződés kockázata. A bezártság, a kevesebb testmozgás és a megnövekedett stressz miatt különösen ügyelni kell, hogy minden tápanyagot megkapjon a szervezet, és a betegségek ellen sem kenyérrel és tésztával lehet felvértezni az immunrendszert.

Friss, szezonális gyümölcsre és zöldségre még fokozottabb mértékben van szükség ebben a helyzetben, de az otthon maradás lényege pont az lenne, hogy az ember minél kevesebbszer lép ki az utcára. Akkor mi a megoldás? Bár nehézkes lenne teljesen kiiktatni a boltlátogatásokat, azért ritkítani lehet rajtuk:

Mutatunk két eljárást, amivel még csak el sem kell készítened a beszerzett alapanyagokat, miközben pár hónapig megőrizheted a frissességüket. Az egyik megoldás, hogy lefagyasztod a megvásárolt zöldségeket és gyümölcsöket – akár a hűtőben árválkodó brokkolit és banánt is megmentheted ezáltal a kidobástól. Vannak ételek, amiket semmiképp se tegyél a fagyasztóba, de szerencsére a zöldségek és gyümölcsök nem szerepelnek a tiltólistán (egy-két kivételtől eltekintve). Emellett jó alkalom ez arra, hogy a nagymamáinknak jól bevált fermentálós tudományát is elsajátítsd.


 

1. Fagyaszd le a zöldségeket és gyümölcsöket:

Zöldségek

Amikor a zöldségek fagyasztásáról van szó, kerüld azokat, amiket nyersen ennél, például az uborkát és a salátát.

  • Tisztítsd meg és készítsd elő a zöldségeket: mosd meg őket, majd a szokásos módon pucold meg a zöldbabot, vágd fel a cukkinit és a padlizsánt, magozd ki a paradicsomot, szedd le a kukorica csuháját, hámozd meg és aprítsd fel a tököt, a káposztáról, fodros kelről vágd le a szárat, és tépkedd nagyobb darabokra a leveleket stb.
  • Blansírozd a zöldségeket, ha szükséges: a legtöbb zöldséget blansírozni kell fagyasztás előtt. Ezzel meggátolod azokat a folyamatokat, amelyek a zöldség állagának megváltozásához és a tápanyagok elvesztéséhez vezetnének. Plusz a zöldségek élénk színe is megmarad. Ezt a lépést nyugodtan hagyd ki a sütőtöknél, az édesburgonyánál, és hasonló testesebb zöldségeknél. A paradicsom kivételt képez ez alól a szabály alól. Ha a bőre nélkül akarod lefagyasztani a paradicsomot, akkor a blansírozás megkönnyíti a hámozást. Ellenkező esetben egészben lefagyaszthatod a paradicsomot blansírozás nélkül.
  • Blansírozás: forralj fel egy lábasnyi sós vizet, és tedd bele a zöldségeket pár percre. Szűrd le a zöldségeket, majd jeges vízfürdőbe tedd őket. Végül tedd ki a zöldségeket száradni egy papírtörlőre vagy konyharuhára. Ha kukoricát akarsz lefagyasztani, akkor itt az ideje, hogy a szemeket letisztítsd a csőről.
  • Fagyaszd le a zöldségeket: tedd a zöldségeket egy sütőpapírral lefedett tepsire, és fagyaszd őket, amíg megszilárdulnak. Ezután egy légmentes dobozban vagy tasakban tárold a zöldségeket a fagyasztóban.
  • Fagyasztás után a zöldségek három hónapig fogyaszthatóak.  

Gyümölcsök

  • Tisztítsd meg a gyümölcsöket: meleg csapvízzel mosd le a gyümölcsöket, majd szárítsd meg őket. Ha bogyós vagy más puha gyümölcsökről van szó, akkor terítsd ki őket, majd a törölközővel finoman tapogasd át a felszínüket, és hagyd egy pár órát száradni őket.
  • Készítsd elő a gyümölcsöket: amikor megszáradtak, készítsd elő, azaz magozd, hámozd, szeleteld fel őket.
  • Fagyaszd le a gyümölcsöket: a tepsire tegyél sütőpapírt (hogy ne ragadjanak oda a gyümölcsök), majd sorakoztasd fel a gyümölcsöket. Fagyaszd egy pár órán keresztül, hogy megdermedjenek, majd pakold egy légmentes dobozba vagy tasakba a gyümölcsöket. Utóbbinál igyekezz minél több levegőt kipréselni belőle.
  • Ahogy a zöldségek, úgy a gyümölcsök is három hónapig állnak el lefagyasztva.

2. Fermentálás

Az utóbbi időben szinte minden gasztronómiával foglalkozó oldalon felbukkant a fermentálás, pedig egyáltalán nem egy újkeletű konyhatechnológiai eljárásról van szó, mint mondjuk a szuvidálás esetében, hanem egy nagyon is régi technikáról, hiszen a hűtő és fagyasztó előtt is  valahogy meg kellett valahogy őrizni az ételek frissességét. A nagymamáink nem is tudták, hogy fermentálnak, amikor éppen eltették az uborkát, hogy majd télen legyen mit ropogtatni, de a módszer lényegében semmit sem változott az idők folyamán. Az erjesztés visszatért a köztudatba, és trendibb, mint valaha, a legjobb pedig, hogy nem igényel extra eszközöket, csak egy kis odafigyelést. A fermentálásról bővebben ebben a cikkben írtunk.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via és via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!