4 egyszerű, de nagyszerű palacsintarecept a magyartól a finnig

Palacsintát a világ legkülönbözőbb pontjain sütnek az emberek, természetesen mindenhol más formában. A magyar klasszikustól a finn tepsis verzióig megannyi finomság közül választhatunk: lássuk a recepteket!

Mit kapunk, ha tejet, tojást és lisztet összekeverünk? Nos, sok minden kisülhet ezekből az alapanyagokból, de ha egy bizonyos módon és bizonyos arányban vegyítjük ezeket a hozzávalókat, palacsintát kapunk. De nem ám csak egyféle palacsinta létezik: Földünk különböző tájékain eltérő alakú és állagú palacsinták sülnek, amelyeket az őket fogyasztók eltérő feltétekkel látnak el.

Nézzük most a 4 legegyszerűbb palacsinta receptjét, valamint elkészítésük furfangjait!

4 egyszerű, de nagyszerű palacsintarecept a magyartól a finnig

Elkészítési tippek bármilyen palacsintához

Mivel a különböző palacsinták igen sok közös tulajdonsággal rendelkeznek (alapanyagokban, néha elkészítésben is), van néhány általános szabály, amit érdemes figyelembe vennünk, ha az alábbi receptek egyikét vagy bármilyen más palacsintát készítünk.

  • A legtöbb palacsinta alapját tej, liszt és tojás adja: ezeket a hozzávalókat érdemes turmixgéppel vagy botmixerrel elkeverni, hogy a massza teljesen csomómentes legyen.
  • Ha egyéb kiegészítő alapanyagok kerülnek az alapmasszába (pl. szódavíz, tojáshab), azokat utólag keverjük az alaphoz, ezzel megőrizve előnyös tulajdonságaikat.
  • A palacsinták előre bekevert masszáját pihentessük hűtőben, legalább 30 percig. Ettől jobban összeérik a tészta, amitől a vékony palacsinták kevésbé szakadnak majd, a vastagabbak pedig magasabbra nőnek.
  • Megfigyelhető, hogy a palacsinták magas hőfokon sülnek: mindegy, hogy serpenyőben vagy tepsiben, tűzhelyen vagy sütőben készítjük őket, használjunk nagyobb lángot vagy hőfokot. Így érhetjük el a szép aranybarna színt és tökéletes állagot.

A mi kedvencünk: egyszerű magyar palacsinta

A magyar palacsinta receptjéért kattints a képre!

Nyilván nem beszélhetnénk palacsintákról anélkül, hogy ne ejtenénk szót a klasszikus, magyar verzióról. Mind ismerjük, mind szeretjük, mégsincs két háztartás, ahol ugyanúgy készülne a finomság. Mégis vannak olyan tulajdonságok, amelyek mérvadói egy igazán jó magyar palacsintának.

Ahhoz, hogy a palacsintánk szép vékony legyen, pihentessük a tésztát, majd használjunk igazán forró serpenyőt: így szinte azonnal készre sül a palacsinta első fele, majd anélkül fordíthatjuk meg, hogy elszakadna.

Nem érdemes a masszába cukrot tenni, mert attól a kelleténél jobban karamellizálódni kezd a tészta, ami ragadáshoz vezethet.

Amit azonban tegyünk a masszába, az a zsiradék: ha olaj kerül a palacsintába, nem kell minden egyes sütés előtt ecsettel bekennünk a serpenyőt, mert a tésztából kisül majd épp elég ahhoz, hogy ne ragadjon.

Nézd meg videón is a magyar palacsinta elkészítését:

Itt a magyar palacsinta teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Lusta reggelik főszereplője: gyors amerikai palacsinta

Az amerikai palacsinta receptjéért kattints a képre!

Persze nem mindenkinek jelenti ugyanazt a „klasszikus” kifejezés. Ha az USA-ban kérdezősködnénk például, az emberek valószínűleg az ő saját palacsintájuk felé mutogatnának. Ezek a kisebb átmérőjű, pufók, toronyba pakolt palacsinták isteniek reggelire vagy brunch-ra fogyasztva, és elkészítésük sem túl bonyolult.

A massza szinte ugyanazokból az alapanyagokból áll, azonban jóval sűrűbb, mint a magyar verzió. Ez lehetővé teszi, hogy vastagabb, légiesebb palacsintákat süssünk (a masszát a szódabikarbóna és a sütőpor fújja fel), amelyek egymásra pakolva impozáns halmot alkotnak.

A sütéshez használhatunk vajat vagy olajat is, az előbbi esetében azonban cseréljük rendszeresen a zsiradékot, ugyanis a vaj könnyen odakap, megég, és keserű ízt ad a palacsintakorongoknak.

Nézd meg videón is a gyors amerikai palacsinta elkészítését:

Itt a gyors amerikai palacsinta teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Egy impozáns költemény: dutch baby palacsinta

A dutch baby receptjéért kattints a képre!

Ne engedjük, hogy a név átverjen minket: a dutch baby (szó szerinti fordításban holland bébi), abszolút nem holland származású recept – az USA-ban örvend nagyobb népszerűségnek, de manapság, az internetnek hála már a világ más részen is ismertté vált.

Különlegessége, hogy serpenyőben sül, azonban az edény nem a tűzhelyre, hanem a forró sütőbe kerül. A benne lévő massza magas peremeket növeszt, szinte egy „palacsintatálat” kapunk a sütés végére, amit kedvünk szerint megtölthetünk mindenféle jóval.

TIPP: Olyan serpenyőt használjunk, ami jól bírja az extrém hőfokokat: a legjobb az öntöttvas vagy más fémserpenyő (tehát nem teflon). Alaposan melegítsük elő, mielőtt beletennénk a vajat és a masszát, hogy a palacsinta rögtön forró környezetbe kerüljön és szinte azonnal megkezdhesse a sülést.

Itt a dutch baby palacsinta teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Praktikus tepsis csoda: finn palacsinta

A finn palacsinta receptjéért kattints a képre!

Hogy még tovább egyszerűsítsék a palacsinta elkészítését, a finnek már serpenyővel sem vesződnek: palacsintatésztájukat a sütőben, tepsiben sütik készre. Az így kapott édesség inkább hasonlít egy lepényre, azonban miután szeletekre vágtuk, már jobban láthatjuk benne a palacsintás jelleget.

A tésztát kardamom, vanília és citromhéj teszi aromássá, az állaga pedig szinte krémesnek, pudingosnak mondható. Finnországban a legtöbbször friss tejszínhabbal és eperlekvárral fogyasztják a pannukakkut, azonban kedvünk szerint más feltétekkel is elláthatjuk.

TIPP: Sülés közben figyeljünk rá, hogy a tésztában kialakuló nagy buborékokat kiszúrjuk, különben nem sül majd egyenletesen a palacsinta, néhol megég, míg máshol szinte nyers marad.

Itt a finn tepsis palacsinta teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók, receptek és videók: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos konyhai tippekért kattints ide:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Egyszerű csokis perec

Igen, ezt a retro édességet otthon, a saját konyhánkban is elkészíthetjük: omlós tésztája, roppanós csokiborítása rögtön visszarepít minden beleharapót a rég elfeledett ...

Sajtos perec omlósan

A legédesebb sós vendégváró receptjét találhatjuk itt: a klasszikus sajtos perecét. Omlós tésztából készül, kiszúrásához egy különleges forma kell, de ezt leszámítva ...

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...