Nyaralás speciális étrenddel

Utazni szeretnél, de táplálékallergiás vagy cöliákiás vagy? Betegséged nem kell, hogy az utadba álljon! Ha megfogadod tippjeinket, garantált a gondtalan pihenés!

Táplálék-allergiásként, laktóz-intoleránsként, cöliákiásként a nyugodt nyaralás záloga a jó tervezés, az alapos felkészülés. Íme 7 tipp, hogy speciális igényeid ne legyenek a terhedre!

  1. Keresd a tuti szállást! – válassz olyan szállásadót, ahol kellően felkészültek a speciális igények kielégítésére, pl. rendelkezzen olyan főzőhelyiséggel, ahol elkészítheted és tárolhatod ételeidet, de minimum rendelkezésre áll egy mikró és egy kis hűtőszekrény.
  2. Keress sorstársakat! - Járj utána annak, hogy az úticél környékén van-e olyan speciális allergiás vagy cöliákiás klub vagy szervezet, akik hasznos információval szolgálhatnak a helyi szálláshelyekről, éttermekről és boltokról, érdeklődj hazai sorstársaidtól tapasztalataikról!
  3. Térképezd fel a környéket! - Keresd meg a szállásod környékén fekvő éttermek weboldalait, akár fel is veheted velük a közvetlen a kapcsolatot. Ha még itthon utánanézel a helyi tradicionális ételek, specialitások receptjének, akkor a helyszínen sokkal könnyebben tudsz ételt választani és már tudni fogod, mit kérdezz a felszolgálótól.
  4. Tanulj külföldiül! - Ha magad készíted majd el ételeidet, a bevásárláshoz előre gyűjtsd össze, hogy az adott országban milyen kifejezések utalhatnak az allergén vagy a gluténtartalmú összetevőkre az élelmiszerek csomagolásán.
  5. Csomagolj előre! - Az utazás során jól jöhet egy csomag garantáltan allergén- vagy gluténmentes keksz, ropi, kétszersült, egy üveg lekvár, egy konzerv. Bármikor előfordulhat késés vagy egyéb előre nem látott esemény, ami miatt éhen maradhatsz, ha épp nincs mód a speciális ételek beszerzésére. Ha busszal vagy vonaton utazol, egy hűtőtáskának jó hasznát veheted, ha romlandó ételeket is szeretnél magaddal vinni.
  6. Jelezd az igényeidet! - Ha repülőgéppel utazol, a jegy megvásárlásakor jelezd, hogy speciális menüt szeretnél, és erősíts rá erre a check-in-nél és a stewardessnél is. Az egyre szigorúbb biztonsági előírások miatt a repülőgép fedélzetére nem vihetsz magaddal bármit, de pl. egy gluténmentes rizsszeletet, aszalt vagy friss gyümölcsöt bizonyára magadnál tarthatsz. Ha a légitársaság nem biztosít neked megfelelő ételt, akkor az utazás előtt feltétlenül egyél valamit, és készíts magadnak szendvicset az útra. Ha a tengerentúlra utazol, vigyázz, nehogy túlságosan sok ételt csomagolj, mert a vámellenőrzés során ez problémát jelenthet.
  7. Készíts egy kis kártyát! - A kiválasztott étteremben is érdemes rákérdezni, hogy mely ételek allergén- vagy gluténmentesek. Ételrendeléskor még akkor is hasznos a betegségedről és a diétáról egy, az adott ország nyelvén előre megírt kártyát adni a felszolgálónak, ha beszélsz idegen nyelven. A kártyát odaadhatják a szakácsnak, így közvetlenül megkap minden szükséges információt az ételkészítéshez. Ha a körülményeket úgy ítéled meg, hogy minden óvintézkedésed ellenére nem lehetsz teljesen biztos abban, hogy az ételed allergén- vagy gluténmentes lesz, rendeld a jól bevált menüt: grillezett húst héjában főtt burgonyával.

A legfontosabb azonban, hogy tartsd be a diétádat, mert csak így élvezheted igazán a nyaralást!

Jó pihenést kívánok!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!