Nyaralás speciális étrenddel

Utazni szeretnél, de táplálékallergiás vagy cöliákiás vagy? Betegséged nem kell, hogy az utadba álljon! Ha megfogadod tippjeinket, garantált a gondtalan pihenés!

Táplálék-allergiásként, laktóz-intoleránsként, cöliákiásként a nyugodt nyaralás záloga a jó tervezés, az alapos felkészülés. Íme 7 tipp, hogy speciális igényeid ne legyenek a terhedre!

  1. Keresd a tuti szállást! – válassz olyan szállásadót, ahol kellően felkészültek a speciális igények kielégítésére, pl. rendelkezzen olyan főzőhelyiséggel, ahol elkészítheted és tárolhatod ételeidet, de minimum rendelkezésre áll egy mikró és egy kis hűtőszekrény.
  2. Keress sorstársakat! - Járj utána annak, hogy az úticél környékén van-e olyan speciális allergiás vagy cöliákiás klub vagy szervezet, akik hasznos információval szolgálhatnak a helyi szálláshelyekről, éttermekről és boltokról, érdeklődj hazai sorstársaidtól tapasztalataikról!
  3. Térképezd fel a környéket! - Keresd meg a szállásod környékén fekvő éttermek weboldalait, akár fel is veheted velük a közvetlen a kapcsolatot. Ha még itthon utánanézel a helyi tradicionális ételek, specialitások receptjének, akkor a helyszínen sokkal könnyebben tudsz ételt választani és már tudni fogod, mit kérdezz a felszolgálótól.
  4. Tanulj külföldiül! - Ha magad készíted majd el ételeidet, a bevásárláshoz előre gyűjtsd össze, hogy az adott országban milyen kifejezések utalhatnak az allergén vagy a gluténtartalmú összetevőkre az élelmiszerek csomagolásán.
  5. Csomagolj előre! - Az utazás során jól jöhet egy csomag garantáltan allergén- vagy gluténmentes keksz, ropi, kétszersült, egy üveg lekvár, egy konzerv. Bármikor előfordulhat késés vagy egyéb előre nem látott esemény, ami miatt éhen maradhatsz, ha épp nincs mód a speciális ételek beszerzésére. Ha busszal vagy vonaton utazol, egy hűtőtáskának jó hasznát veheted, ha romlandó ételeket is szeretnél magaddal vinni.
  6. Jelezd az igényeidet! - Ha repülőgéppel utazol, a jegy megvásárlásakor jelezd, hogy speciális menüt szeretnél, és erősíts rá erre a check-in-nél és a stewardessnél is. Az egyre szigorúbb biztonsági előírások miatt a repülőgép fedélzetére nem vihetsz magaddal bármit, de pl. egy gluténmentes rizsszeletet, aszalt vagy friss gyümölcsöt bizonyára magadnál tarthatsz. Ha a légitársaság nem biztosít neked megfelelő ételt, akkor az utazás előtt feltétlenül egyél valamit, és készíts magadnak szendvicset az útra. Ha a tengerentúlra utazol, vigyázz, nehogy túlságosan sok ételt csomagolj, mert a vámellenőrzés során ez problémát jelenthet.
  7. Készíts egy kis kártyát! - A kiválasztott étteremben is érdemes rákérdezni, hogy mely ételek allergén- vagy gluténmentesek. Ételrendeléskor még akkor is hasznos a betegségedről és a diétáról egy, az adott ország nyelvén előre megírt kártyát adni a felszolgálónak, ha beszélsz idegen nyelven. A kártyát odaadhatják a szakácsnak, így közvetlenül megkap minden szükséges információt az ételkészítéshez. Ha a körülményeket úgy ítéled meg, hogy minden óvintézkedésed ellenére nem lehetsz teljesen biztos abban, hogy az ételed allergén- vagy gluténmentes lesz, rendeld a jól bevált menüt: grillezett húst héjában főtt burgonyával.

A legfontosabb azonban, hogy tartsd be a diétádat, mert csak így élvezheted igazán a nyaralást!

Jó pihenést kívánok!

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek