Nosalty Adventi Kalendárium – December 18. – Kattints, és nyiss ki egy új ablakot!

Hangolódjunk együtt az ünnepekre! Idén decemberben a Nosalty Adventi Kalendáriumban 24 napon keresztül csoki helyett egy-egy receptet, konyhai ötletet vagy gasztroprogramot találtok majd az oldalunkon. Nyitogassátok velünk az online naptár ablakait, izgalmas és hasznos dolgokat rejtettünk mögéjük!

December tizennyolcadikán kandírozzunk narancshéjat!

Az ünnepi sütemények elengedhetetlen íze a narancs (esetleg a csokoládé is) és van egy finomság, amiben ez a két kedvenc íz egyesül: a kandírozott, csokiba mártott narancséj. Készítsünk ma ilyet házilag, abszolút nem lesz bonyolult.

Készítsünk kandírozott narancshéjat

Ugyan nagy falatnak tűnhet a cukros apróságok összehozása, azonban igazából nem nehézkes, hanem inkább hosszadalmas folyamat ez. De szombat lévén úgyis lesz majd rá bőven időnk, szóval lássunk is hozzá, árasszuk el a lakást narancsillattal.

Narancsok filézése

Ha narancsról van szó, mindig elhangzik, hogy érdemes kezeletlen gyümölcsöt használni, és lássuk be, ez duplán igaz, amikor kifejezetten a héjat akarjuk feldolgozni. Ha tehetjük, vegyünk ilyet, utólag meg fogja hálálni.

Mossuk meg a narancsainkat, törölgessük őket szárazra és lássunk hozzá a pucoláshoz és a tisztításhoz. Használjunk hozzá egy rövid pengéjű, éles kést, amivel könnyen bevághatunk a rétegek közé.

Három módszert alkalmazhatunk:

  1. az egész narancsról kívülről vágjuk le a héj nagy részét, egész csíkokban, utána távolítsuk el a belső fehér réteg nagy részét
  2. pucoljuk meg kézzel a gyümölcsöt, és az így kapott darabokról vágjuk le a fehér részt
  3. ha nagyon kényelmesre szeretnénk venni a figurát (és tényleg bio narancsunk van), egész egyszerűen szeleteljünk karikákat, és azt kandírozzuk meg

A héjat vághatjuk csíkokra, kisebb-nagyobb kockákra, ahogy tetszik. A kis daraboknak kevesebb idő kell majd a cukorszirupban, mint a nagyoknak.

Cukorban úsznak

Mielőtt jönne a szirupozás, forraljunk egy nagy fazék vizet, amiben a héjak pár percet fognak eltölteni. A forralástól kevésbé lesznek keserű ízűek.

Ha leszűrtük a keserű vizet, kezdődhet a kandírozás. Készítsünk szirupot azonos mennyiségű cukorból és vízből (pl. egy bögre víz, egy bögre cukor), majd mehet bele a gyümölcs. 50-60 percig fognak úszkálni a forró szirupban, akkor láthatjuk, hogy elkészültek, ha üveges, fényes kinézetük és szinte zselés állaguk van.

Szárítani, mártani

A lehalászott, rácsra helyezett héjak egy teljes napon át száradnak, addig tervezgethetjük, hogy mennyi finomságot készítünk majd belőlük. A 24 óra leteltével pedig különböző dolgokat csinálhatunk a héjjal: hagyhatjuk csupaszon, forgathatjuk kristálycukorba, de csokiba is márthatjuk.

Ehetjük magában, keverhetjük süteménybe vagy más karácsonyi édességbe. De mindenekelőtt gyönyörködhetünk a fényes, narancssárga félkörökben, körökben, gerezdekben vagy kockákban, amelyek minden karácsonyt szebbé varázsolnak.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Hangolódj velünk a karácsonyra:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

4 hiba, amitől leragad és szakad a palacsinta

A palacsinta maga a megtestesült boldogság, kivéve persze akkor, ha nem viselkedik jól a serpenyőben, leragad, szakad, és összességében bosszúságot okoz nekünk. A mai Napi Tipp keretében a rosszalkodás mögött álló okokat vesszük majd sorra.