Vajbajok - Amit mindig szerettél volna tudni a vaj tárolásáról, de sosem merted megkérdezni

Az egyik leghevesebb konyhai vita témája nem más, mint a vaj: tároljuk a hűtőben, vagy tartsuk nyugodtan a konyhapulton?    

Egyesek úgy gondolják, őrültség a vajat szobahőmérsékleten, a konyhapulton tárolni, míg mások szerint nincs annál iszonyatosabb dolog, mint a hideg vajat faragni, és apró kis tömbökben rátenni a kenyér tetejére - írja a Popsugar.

Jennifer Garner a 2011-es Butter (Vaj) című filmben vajszobrokat farag. Vajon ő hol tárolja a tömböket? :)

Erre az egyszerű kérdésre összetett választ lehet csak adni, ám ha mégis mondanunk kell valamit gyorsan, íme: maradhat a vaj a konyhapulton - bizonyos megszorításokkal.

A nagyrészt zsírból álló vaj nem igazán fogékony arra, hogy elszaporodjanak rajta a baktériumok. A sós vaj még ellenállóbb a bacikkal szemben, így az még tovább eláll a polcon.

via GIPHY

Az is igaz viszont, hogy lehetőleg levegőtől elzárva kell tartani a vajat, mert a benne található zsír könnyen megavasodik, azaz a zsírsavak oxidálódnak. A folyamat során "illatos" szénhidrogének, ketonok, aldehidek, epoxidok és alkoholok keletkeznek.

via GIPHY

Ha mindig tiszta késsel nyúlunk a vajba, és jól lezárva tároljuk, akár két hétig is elállhat a konyhapulton.

címlapkép: Threadless

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Miközben a bolygó felmelegszik, te lehűtheted magad Donald Trump fejével!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legízesebb húsvéti töltelékek

A húsvéti töltelék elmaradhatatlan része az ünnepi felhozatalnak: a sonka mellett például kiválóan mutat majd a kedvenc ízeinkkel (és persze tojással) telepakolt felfújt.

Húsvéti krémes sütemények

Húsvéti krémes süteményeket szeretnétek az ünnepi asztalra? Itt vagyunk mi, hogy 11 szemkápráztató sütivel gyarapítsuk a recepttáraitokat.