Vajbajok - Amit mindig szerettél volna tudni a vaj tárolásáról, de sosem merted megkérdezni

Az egyik leghevesebb konyhai vita témája nem más, mint a vaj: tároljuk a hűtőben, vagy tartsuk nyugodtan a konyhapulton?    

Egyesek úgy gondolják, őrültség a vajat szobahőmérsékleten, a konyhapulton tárolni, míg mások szerint nincs annál iszonyatosabb dolog, mint a hideg vajat faragni, és apró kis tömbökben rátenni a kenyér tetejére - írja a Popsugar.

Jennifer Garner a 2011-es Butter (Vaj) című filmben vajszobrokat farag. Vajon ő hol tárolja a tömböket? :)

Erre az egyszerű kérdésre összetett választ lehet csak adni, ám ha mégis mondanunk kell valamit gyorsan, íme: maradhat a vaj a konyhapulton - bizonyos megszorításokkal.

A nagyrészt zsírból álló vaj nem igazán fogékony arra, hogy elszaporodjanak rajta a baktériumok. A sós vaj még ellenállóbb a bacikkal szemben, így az még tovább eláll a polcon.

via GIPHY

Az is igaz viszont, hogy lehetőleg levegőtől elzárva kell tartani a vajat, mert a benne található zsír könnyen megavasodik, azaz a zsírsavak oxidálódnak. A folyamat során "illatos" szénhidrogének, ketonok, aldehidek, epoxidok és alkoholok keletkeznek.

via GIPHY

Ha mindig tiszta késsel nyúlunk a vajba, és jól lezárva tároljuk, akár két hétig is elállhat a konyhapulton.

címlapkép: Threadless

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Miközben a bolygó felmelegszik, te lehűtheted magad Donald Trump fejével!

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...