4 élelmiszerbiztonsági szabály, amit otthon is tarts be

Napi tippünkben 4 alapvető élelmiszerbiztonsági szabályt hoztunk, amit, ha betartasz a konyhádban, biztosan nem lesz problémád!

A higiénia alapvető elvárás a konyhában a különböző betegségek megelőzése érdekében: ezeknek az alapvető élelmiszerbiztonsági szabályoknak a betartására ezért otthon is ügyelj!

1. Tiszta kezek, felületek és alapanyagok

Kézmosás. Semmi új vagy meglepő nincs benne, de mégis rendkívül fontos hangsúlyozni, hogy mindig moss kezet meleg, szappanos vízzel 20 másodpercig, mielőtt nekiállnál a főzésnek, és közben, illetve utána is érdemes ezt a műveletet megismételni. A kezünk a fő eszközünk a konyhában, ezért a tisztán tartásuk kulcsfontosságú a higiénia szempontjából.

4 élelmiszerbiztonsági szabály, amit otthon is tarts be

A kézmosás különösen fontos a nyers hús, tenger gyümölcsei vagy tojás kezelése után, mivel ezek az élelmiszerek baktériumokat terjeszthetnek. Hasonlóképpen moss kezet evés előtt, valamint orrfújás, köhögés, tüsszentés, mosdóhasználat, pelenkázás, szemét kezelése, valamint háziállatok vagy állateledel megérintése után is.

A kézfertőtlenítő nem helyettesíti a kézmosást

Érdemes megjegyezni, hogy a kézfertőtlenítő nem helyettesítheti a kézmosást a konyhában. Az alkohol alapú kézfertőtlenítő elpusztíthat néhány mikrobát, de nem távolítja el a szennyeződéseket és a maradékokat. A meleg, szappanos vízzel történő kézmosás segít lebontani ezeket az összetevőket, hatékonyan megtisztítva a kezet.

Mosd meg a konyhai eszközöket használat előtt és után

Ezenkívül mindig mosd el az eszközöket, tányérokat és vágódeszkákat - lényegében minden olyan konyhai eszközt, amelyet használni fogsz vagy használtál. Minden egyes étel elkészítése előtt mosogasd el ezeket meleg, szappanos vízzel.

Mosd meg az alapanyagokat

A gyümölcsöket és zöldségeket hideg folyóvíz alatt, közvetlenül fogyasztás előtt öblítsd le. A szakértők szerint erre akkor is szükség van, ha a termény héja nem ehető. A kemény héjú gyümölcsöket és zöldségeket kézzel dörzsöld át, vagy súrold meg egy zöldségkefével. Fontos, hogy ne használj szappant vagy mosószert, mert a termények porózusak, így szappanmaradványok maradhatnak rajtuk.

Mossunk, mossunk alaposan

A nyers húst kimondottan ellenjavallott leöblíteni, mivel ezzel szétfröcskölhetjük a baktériumokat a mosogatóra, a szivacsokra és más tárgyakra. A tojás esetében szintén nem ajánlott a mosás.

2. Elkülönítés a keresztszennyeződés megelőzése érdekében

Egy másik alapvető élelmiszerbiztonsági gyakorlat az elkülönítés. Ez elengedhetetlen a keresztszennyeződés megelőzéséhez, amely a kórokozók egyik felületről a másikra történő átvitelét jelenti: például ha nyers lazacot készíted elő egy vágódeszkán, majd azt használod salátaszeletelésre, akkor a zöldségre rákerülhetnek a baktériumok a nyers hal után. És míg a lazacot hőkezeled, ami elpusztítja a baktériumokat, addig a salátát valószínűleg nyersen fogyasztod el, vagyis még mindig ott lesznek rajta a káros baktériumok.

Épp ezért a friss termékekhez, valamint a nyers húsokhoz mindenképp használj külön vágódeszkát.

A nyers és a fogyasztásra kész ételek elkülönítése a hűtőszekrényben

Akár a bevásárlótáskában, akár a hűtőben vannak, figyelj oda, hogy a nyers húsok, tenger gyümölcsei és tojás távol legyen a főtt, fogyasztásra kész és friss alapanyagoktól. Az elválasztás érdekében a nyers termékeket tedd valamilyen tárolódobozba, hogy semmi mással ne érintkezzenek.

3. Főzz a megfelelő hőmérsékleten

Míg a nyers és a főtt ételt könnyen meg lehet különböztetni, olykor nehéz megmondani, hogy egy étel eléggé átfőtt-e, és ennek megállapításához nem elegendő a szín és állag ellenőrzése. Ha biztosra akarsz menni, a megoldás a hőmérő. Amellett, hogy biztosan mindent kellőképpen megfőzöl és sütsz, elkerülheted vele azt is, hogy túlfőzd az ételeket.

Az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium ajánlása szerint így alakul az alábbi élelmiszerek biztonságosan fogyasztható hőmérséklete:

  • A nyers marha-, sertés-, bárány- és borjúhúsnak (steak, sült vagy szelet formájában) el kell érnie a 63°C belső hőmérsékletet.
  • A nyers darált marha-, sertés-, bárány- és borjúhúst 71°C belső hőmérsékletűre kell főzni.
  • A nyers csirkét 75°C belső hőmérsékletre kell főzni.

A belső hőmérséklet ellenőrzésekor a hőmérőt a hús legvastagabb részébe kell beleszúrni., miközben nem érhet a porcokhoz, a csontokhoz vagy zsírhoz.

4. Azonnal hűtsd le az ételt

Bár egyszerűbbnek tűnik kint hagyni az ételt a pulton, hogy akár később tudj belőle csipegetni, de a szobahőmérséklet a betegséget okozó baktériumok (például a szalmonella és az E.coli) táptalaja lehet. Az ételek esetében beszélhetünk veszélyes hőmérsékleti zónáról, ami a 4°C és 60°C fok közötti hőmérséklet. Ebben a tartományban a baktériumok gyorsan szaporodnak, és számuk mindössze 20 perc alatt megduplázódik.

Hogyan tárold biztonságosan a maradékokat

A legjobb gyakorlat ebben az esetben az, hogy a maradékot a főzést követő két órán belül hűtőbe teszed. Egy légmentesen záródó tárolóedény a legjobb erre a célra, és a szakértői tanácsok szerint mindennek, ami két óránál tovább volt szobahőmérsékleten, a kukában a helye.

Nyáron, amikor a hőmérő mutatója 32°C fok fölé kúszik, pedig minden kerüljön be a hűtőbe egy órán belül.

A maradékok három-négy napig elállnak a hűtőszekrényben (4°C-on) vagy három-négy hónapig a fagyasztóban.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több tipp itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek