Így sterilizáld a befőttesüvegeket lekvárfőzéskor

Napi Tippünk a befőzéssel kapcsolatosan érkezik nektek: így, nyár vége fele közeledve sokan döntenek úgy, hogy a nyár legszínesebb-illatosabb-zamatosabb alapanyagait télen is élvezni szeretnék, így elteszik a finomságokat. Jöhetnek tartósított kedvenceink, a lekvárok! Na de hogy álljunk neki az üvegek sterilizálásának?

Augusztus van, ha valamikor, hát ilyenkor dögivel élvezhetjük a szezonális, Naptól tökéletesre érett gyümölcsök és zöldségek fergetegét a piacokon. Ha te szintet lépnél, és meg el is tennéd őket őszre-télre-tavaszra, most állj neki. Segítünk, hogyan kell befőttesüveget sterilizálni, ha lekvárt főznél!

Így sterilizáld a befőttesüvegeket lekvárfőzéskor

Egyes elméletek szerint az üvegek sterilizálása nem feltétlen szükséges, hacsak nem egy extra rövid befőzésről beszélünk, ami 10 perc, vagy akár annál is kevesebb. Ilyenkor elengedhetetlen, hogy az üveg steril legyen, mert nem elég hosszú a hőkezelés ideje.

Mi, magyarok azonban inkább biztosra megyünk, ezt szoktuk meg a nagyitól is, így legtöbben szeretünk, sőt, akarunk sterilizálni, ha lekvárt főzünk.

Hogyan legyen a befőttesüveg kívül-belül tiszta, csírátlan, baktériumtól mentes?

1.) Kifőzés

Aki biztosra akar menni, az kifőzi az üvegeket. Ehhez a művelethez be kell pakolni az üvegeket egy óriási fazékba, fel kell önteni vízzel, majd felforralni, és főzni legalább tíz percig. Ha kész, csipesszel érdemes kivenni őket, mert forrók, és tálcára sorakoztatni. A tetőket is velük együtt kell kezelni! A vízhez lehet adni egy kevés ecetet vagy citromlevet is.

2.) Mikrózás vízben

Aki táplált már cumisüveggel babát, emlékszik erre a megoldásra, ami működőképes, bár nagy mennyiségű lekvár befőzésekor kissé hosszadalmas, hiszen egyszerre csak pár üveget fogunk tudni kezelni. A sterilizálandó üvegeket egy nagyobb, lezárható, lefedhető és mikrosütő kompatibilis edénybe tesszük. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, és betesszük a mikróba. Ha a víz bugyog, akkor még pár percig járatjuk, majd kivesszük, és az előzőkhöz hasonló módon emeljük ki az üvegeket a forró vízből.

3.) Sima mikrózás

Sokak szerint elég, ha az elmosogatott, nedves üvegeket betesszük a mikróba, és 30-40 másodpercig a maximumon melegítjük.

4.) Sütő

A kedvenc módszerünk, mert nem tudjuk közben leforrázni magunkat. Az üvegeket elmosogatjuk, a sütőt előmelegítjük 100-110 fokosra. A rácsra sütőpapírt terítünk, erre sorakoztatjuk az üvegeket, és bent hagyjuk minimum 20 percig szaunázni őket.

5.) Mosogatógép

Ha van igazán magas hőmérsékletű fokozat a mosogatógépen, akkor azzal is működik a dolog. Bár a legtöbb mosogatógép maximum 90 fokig melegszik, a módszer nem ezer százalékos, de sokan megelégszenek vele.

Nosalty-tipp:

az üvegeknek akkor kell elkészülniük, megtisztulniuk, mikor a lekvár is megfő, hogy lehetőleg egy hőmérsékletűek legyenek. Ha hideg üvegbe töltjük a forró lekvárt, összetörhet a kezünkben!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több tipp itt olvasható:

Címlapról ajánljuk

További cikkek