Házi, vegyszermentes megoldások kisebb dugulásokra

Mielőtt megpróbálnánk szerelőt szerezni vagy savakat önteni a lefolyóba, próbáljuk végig ezt a néhány trükköt, hátha segít feloldani a dugulást.

Amíg a járvány tart, nem csak elmenni nem jó otthonról, de fogadni sem túl biztonságos látogatókat, ezért is nagy méreg, ha pont most romlik el valami. A dugulás pedig olyan dolog, ami előbb-utóbb mindenkinél előfordul, és a legbrutálisabb maró vegyszereket kell bevetnünk ahhoz, hogy ne támadjon vissza a lefolyóból mindaz, amit leeresztenénk.

Dugulás a konyhában

A legjobb persze az, ha alapból igyekszünk a dugulást megelőzni, és tudjuk, mivel kell óvatosan bánni. Ezek a konyhai jelenségek leginkább azért történnek meg, mert nem igazán figyelünk rá oda, mit ereszthetünk le, és mit nem. Tulajdonképpen semmilyen ételmaradékot nem szabadna leengedni a mosogatón, de különösen veszélyesek a rostos és keményítős ételmaradékok, amelyek a csövekben vizet szívnak magukba és felduzzadnak, de sokszor okoznak dugulást a gyümölcshéjak és a zsiradékok. A zsír maradékokat sosem szabad a lefolyóba önteni, és ennek nem csak környezetvédelmi okai vannak. A zsír bevonja a csövek falát, így egyre kevesebb hely marad a víznek, így aztán mind kevésbé fog tudni akadálymentesen mozogni, majd lerakódások formájában gyűlik össze.

A fürdőben

A fürdőszobában alapvetően két dolog szokott felhalmozódni a mosdó vagy a kád lefolyójában: a haj-és szőrszálak, valamint az összegyűlt és lerakódott szappan. Itt is jobb előrelátónak lenni, és megpróbálni kis szűrőkkel megelőzni a hajszálak továbbjutását.

Vegyszer helyett

Ha mégis megtörtént a baj, próbáljunk meg néhány házi módszerrel segíteni a dugulás elhárításán még azelőtt, hogy brutális vegyszerekhez nyúlnánk. A vegyszer drága, egészségtelen belélegezni, mar, szóval ha lehet, próbáljuk meg előbb nélküle megoldani.

Szerelés

Általában elsőként a pumpához nyúlunk, és ez remek megoldás, de még hatékonyabb a mosogató vagy mosdó alatti cső szétszerelése. Mielőtt azonban szétkapjuk a rendszert, érdemes egy nagy vödröt tenni a lefolyó alá. Ha sikerült lecsavarozni a csövet, elég simán, meleg vízzel kimosni az U alakú részt, leggyakrabban itt van a dugulás oka.

Csőgörény

Ha ez nem segített, akkor máshol van a baj, ilyenkor jön a speciálisabb eszköz, a csőgörény, ami egy nagyon hosszú, erős drótspirál. Ezt kell olyan mélyen levezetni a lefolyóba, amilyen mélyen csak lehetséges, nagy valószínűséggel el fogja kapni az akadályt. Akinek nem lóg a kamrában ilyen eszköz, az próbálja meg egy drótból készült vállfával: ha ezt szétszedjük, egy hosszú, erős drótszálat kapunk.

Sima forró víz

Ezt a szertartást akkor is érdemes elvégezni, ha még nincs baj: dugaszoljuk be, majd töltsük fel a mosogatót nagyon forró vízzel, és engedjük le. Egy csomó lerakódást és szennyeződést leszedhet a csövek oldaláról.

Az előző megoldás továbbfejlesztett verziója a sós víz, ehhez egy bögre sót kell előbb a lefolyóba szórni, majd rá egy további bögre forró vizet. Ugyancsak alkalmazható megelőzés céljából is.

Ezt láttad már?

7 háztartási probléma, amire a só a megoldás

Ecet és szódabikarbóna

A két általános háztartási csodaszer itt is segíthet. A módszer a következő: öntsünk egy bögre forró vizet a lefolyóba, majd erre szórjunk egy bögrényi szódabikarbónát, dugaszoljuk be, és hagyjuk hatni tíz percig. Küldjünk utána egy bögrényi ecetet, ezt is engedjük tíz percig kifejteni a hatását, majd öblítsük le az egészet forró vízzel.

Koktél: só, citrom, ecet

Működhet a só-citrom-ecet koktél is: 1 csésze só, 1 csésze ecet és fél csésze citromlé kell hozzá, a módszer pedig a szódabikarbónással megegyező.

Ha egyik módszer sem vált be, akkor jöjjenek csak a büdösebb vegyszerek, legvégső esetben pedig a szerelő.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via és via

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

#HÁZICSEMEGE: Szatyorbolt

A Szatyorbolt Budapest egyik legrégebbi üzlete, ahol csomagolásmentesen lehet vásárolni, és a hét minden napján magyar termelők áruiból lehet válogatni. Mi arra biztatunk, állítsd össze az ünnepi menüt a Szatyorboltból!

Szász Nóri

További cikkek

12 RAKOTTAS, ami ebédre vagy vacsorára is tökéletes

Elő a tepsit vagy jénait, és jöjjenek az izgalmas rétegek: mehet bele rengeteg zöldség, amennyit nem szégyellünk, tészta, krumpli, hússzeletek vagy darált verzió is, tejföl, tejszín, joghurt, de akár ezek vegán megfelelői is...és irány a sütő!