Mik azok a semleges olajok, és mikor használjuk őket?

Napi Tippünkkel bevezetünk az olajok tudományába, és megismertetünk a semleges olajokkal, amelyek nagy szolgálatot tesznek nekünk a konyhában!

Ha olajjal főzöl, tudnod kell, hogy nem minden olaj egyforma. Bár rengeteg olaj van, amely egészséges, és ajánlott a fogyasztása, ez még nem jelenti rögtön azt, hogy ezekkel kellene meglocsolnod a serpenyőd főzéskor, ha pedig nincs íze egy olajnak, az nem jelenti, hogy semmire sem jó. Ma a semleges olajokkal fogunk megismerkedni közelebbről, mivel ezeket egyes tulajdonságaik, mint semleges ízük és magas füstpontjuk miatt rendkívül jól használhatjuk főzésnél (meg sütésnél és grillezésnél is). De melyek ezek az olajok? Mutatjuk.

Mik azok a semleges olajok, és mikor használjuk őket?

Mi az a semleges olaj?

A semleges olaj olyan olaj, amelynek nincs erős íze – nedvességet biztosít, és kenőanyagként funkcionál anélkül, hogy a kész étel ízét megváltoztatná. Semleges profiljuk miatt ezek az olajok átveszik annak az ízét, amivel együtt főzik őket, anélkül, hogy saját ízt adnának nekik.

Ezeknek az olajoknak általában magasabb a füstpontja is, ami ideálissá teszi őket a magas hőmérsékleten való főzéshez.

Mi az a füstpont? Az olaj füstpontja az a hőmérséklet, amelyen az olaj elég, elveszíti az ízét, és káros vegyületeket termel. Ezen a hőmérsékleten az olajban lévő hasznos tápanyagok is lebomlanak.

Mikor használd a semleges olajokat?

Ebből értelemszerűen adódik, hogy a semleges olajokat akkor ajánlott használni, amikor nem szeretnéd, hogy a zsiradék befolyásolja az étel ízét.  

  • Sütemények: a semleges olajat arra használják, hogy nedvességet és tapadást biztosítson, de ízt ne adjon az olyan süteményeknek, mint a muffin vagy a banánkenyér.
  • Serpenyő bezsírozása: amikor olajra van szükség egy serpenyő előkészítéséhez, például egy rozsdamentes acél serpenyőben, anélkül, hogy további ízeket adna hozzá a zsiradék.
  • Olajban sütés: a semleges olajok különösen hasznosak az olyan projekteknél, mint a bő olajban sütés, ahol nagy mennyiségű olajra van szükség. Semleges alapot biztosítanak, amely nem befolyásolja a kész étel ízét.
  • Grillezés: a bő olajban sütéshez hasonlóan a semleges olajok kiváló választásnak bizonyulnak a magas hőfokon történő grillezéshez, mivel magasabb a füstpontjuk.

A legjobb semleges olajok otthonra, amikből mindig legyen kéznél

A leggyakoribb semleges olajok közé tartozik a repceolaj, a napraforgóolaj, az avokádóolaj, a szőlőmagolaj és a mogyoróolaj. A választást befolyásolhatja a személyes preferenciád és az étrendi igényeid, hiszen a mogyoróolaj mogyoróallergiásoknak például nyilván nem ajánlott. A napraforgóolaj az egyik legelterjedtebb semleges olaj, nem véletlenül, olcsó(bb), és nem befolyásolja a kész étel ízét.

Az avokádóolaj például kiváló választás

Ha olyan finomítatlan olajat keresel, amelynek magasabb a füstpontja, az avokádóolaj remek választás. A füstpontja 265 Celsius-fok körül mozog, ez a legmagasabb a növényi alapú, finomítatlan olajok közül.

Receptek, amelyek semleges olajakat kívánnak:

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos konyhai tippekért kattints ide:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...