Ennyi ideig áztasd a fanyársat, mielőtt grillre tennéd

A grillezés elengedhetetlen kiegészítője a nyárs, Napi Tippünkből pedig most megtudhatod, miért és mennyi időre érdemes beáztatnod a bambuszból készült nyársakat használat előtt!

A nyári vacsorák praktikus kiegészítője a bambusznyárs: csak húzd rá a kedvenc hozzávalóidat, és indítsd be a grillt. A garnélarákból, zöldségekből és csirkéből készült nyárson sülteket nemcsak egyszerű elkészíteni és tálalni, de még szórakoztató is együtt ilyen módon elfogyasztani a közös ebédet vagy vacsorát. Az egyetlen bökkenő, ami gátat szabhat a felhőtlen falatozásnak? Ne felejtsd el előkezelni a bambusznyársakat, mielőtt beizzítod a grillt, hogy biztonságos legyen a sütögetés.

Ennyi ideig áztasd a bambusznyársat, mielőtt grillre tennéd

A száraz és törékeny bambusz (esetleg fából készült) nyársak könnyen megégnek a forró grillen, hacsak nem teszed meg a szükséges megelőző intézkedéseket. A legjobb módja annak, hogy a bambuszból készült nyársak ne égjenek meg, ha vízbe áztatod őket használat előtt.

Mennyi ideig kell áztatni a nyársakat?

Mi ennek a menete? Először is, vegyél egy nagyobb üvegtálat (pl. 20x33 centiméteresnek jónak kell lennie, de akkorát használj, ami elég széles, hogy a nyárs teljesen beleférjen) és töltsd meg vízzel – a hőmérséklete nem számít – majd helyezd bele a bambusznyársakat, és az egészet tedd félre.

Alapesetben 30 perc fürdőzés szükséges a nyársaknak, azonban, ha olyan ételt készítesz, ami csak nagyon rövid ideig lesz a grillen, akkor már 10 perc is elegendő lehet ahhoz, hogy megelőzd, hogy megégjenek. Ha esetleg valamilyen hosszabb ideig sülő étel kerülne a nyársra, akkor viszont a főszabály lép életbe, és minimum 30 perc ajánlott, de akár egy éjszakára is a vízben hagyhatod őket.

Mi történik, ha kihagyod az áztatást?

A legalább 30 percig tartó áztatás elegendő időt biztosít a törékeny bambusznak ahhoz, hogy felszívja és magába zárja a nedvességet. Ezután már nyugodtan a grillre helyezheted a nyársakat, a nedvesség elpárolog, ez pedig megakadályozza, hogy megégjenek.

Ha a hozzávalókat a száraz nyársakra fűzöd fel, a bambusz a végeken és az ételek közötti falatnyi részeken megég, és mehet a levesbe az egész. Gyakorlatilag lehetetlen (nem is beszélve arról, hogy nem biztonságos) kiszedni a megégett nyársdarabokat az ételek közül, így magadnak teszel szívességet, ha előre gondolkodsz, és beáztatod a nyársakat.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos tippekért feltétlen kattints ide:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...