Olajhatározó – ezt kell tudni a repceolajról

Az olaj egyre drágább, ezért lehet, hogy hamarosan nem árt majd más alternatívákat keresni a jól megszokott napraforgóra. Ehhez pedig szükséges lesz majd néhány új fajtát is megismerni.

Olajból nagyon sokféle van a boltok polcain, bár nagyon valószínű, hogy eddig nagyrészt a napraforgót emeltük le a kosárba, amikor vásároltunk. Az étolaj árának egekbe szökésével azonban érdemes lesz megismerni a többi olajat is, hiszen ezekben is rengeteg potenciál rejtőzik, és ki tudja, ha elfogy az összes napraforgóolaj a boltokból, mással kell majd főznünk. Most koncentráljunk elsősorban a növényi- és a repceolajra.

Olajhatározó – ezt kell tudni a repceolajról

Mi az a növényi olaj?

Ez a kategória igazából nagyon széles, mert tulajdonképpen minden olyan olaj ide tartozik, amit gyümölcsök magjából vagy más részeiből sajtolnak ki. Így technikailag a repceolaj (amivel most összehasonlítjuk a növényi fajtát) is a kategória része.

Azonban a boltokban kapható növényi olajban általában nincsen repce, ez ugyanis különböző olajak keverékéből készül.

A repceolaj – csakúgy, mint a napraforgó – a leggyakrabban nem keveredik mással, „tisztán” kerül a boltokba. Ahogy azt pár bekezdéssel lejjebb látni fogjuk, ez az előnyére is válik a növényi olajokkal szemben.

Miért jobb a repceolaj?

A sárgán virágzó repcéből készült olaj az 1970-es évekig nem volt túl gyakori, ugyanis a növényben lévő erukasav miatt mérgezőnek számított. A 70-es években azonban tudósok találtak egy kevésbé toxikus repcefajt, amiből már biztonságos volt az olajkészítés.

Az így kapott repceolaj füstpontja magas, íze semleges, valamint omega-3 és omega-6 zsírsavakban is gazdag, de kevesebb telített zsírsavat tartalmaz, mint a növényi olajok.

Ezen tulajdonságai miatt sokan jobban szeretik mind a növényi-, mind a napraforgóolajnál, ráadásul szerencsére már egyre több helyen kapható, könnyen beszerezhető.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több hasznos dolog az olajról:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...