Olajhatározó – ezt kell tudni a repceolajról

Az olaj egyre drágább, ezért lehet, hogy hamarosan nem árt majd más alternatívákat keresni a jól megszokott napraforgóra. Ehhez pedig szükséges lesz majd néhány új fajtát is megismerni.

Olajból nagyon sokféle van a boltok polcain, bár nagyon valószínű, hogy eddig nagyrészt a napraforgót emeltük le a kosárba, amikor vásároltunk. Az étolaj árának egekbe szökésével azonban érdemes lesz megismerni a többi olajat is, hiszen ezekben is rengeteg potenciál rejtőzik, és ki tudja, ha elfogy az összes napraforgóolaj a boltokból, mással kell majd főznünk. Most koncentráljunk elsősorban a növényi- és a repceolajra.

Olajhatározó – ezt kell tudni a repceolajról

Mi az a növényi olaj?

Ez a kategória igazából nagyon széles, mert tulajdonképpen minden olyan olaj ide tartozik, amit gyümölcsök magjából vagy más részeiből sajtolnak ki. Így technikailag a repceolaj (amivel most összehasonlítjuk a növényi fajtát) is a kategória része.

Azonban a boltokban kapható növényi olajban általában nincsen repce, ez ugyanis különböző olajak keverékéből készül.

A repceolaj – csakúgy, mint a napraforgó – a leggyakrabban nem keveredik mással, „tisztán” kerül a boltokba. Ahogy azt pár bekezdéssel lejjebb látni fogjuk, ez az előnyére is válik a növényi olajokkal szemben.

Miért jobb a repceolaj?

A sárgán virágzó repcéből készült olaj az 1970-es évekig nem volt túl gyakori, ugyanis a növényben lévő erukasav miatt mérgezőnek számított. A 70-es években azonban tudósok találtak egy kevésbé toxikus repcefajt, amiből már biztonságos volt az olajkészítés.

Az így kapott repceolaj füstpontja magas, íze semleges, valamint omega-3 és omega-6 zsírsavakban is gazdag, de kevesebb telített zsírsavat tartalmaz, mint a növényi olajok.

Ezen tulajdonságai miatt sokan jobban szeretik mind a növényi-, mind a napraforgóolajnál, ráadásul szerencsére már egyre több helyen kapható, könnyen beszerezhető.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több hasznos dolog az olajról:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...