Melyik olaj az egészségesebb?

Olíva? Szőlőmag? Napraforgó? Melyik olajat válasszuk egészségünk védelme érdekében?

Ma már abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy egyre több növényi olaj található meg a kisebb üzletek polcain is.

Mi a közös bennük?

A növényi olajokra általában jellemző, hogy alacsony telített zsírsavtartalmúak (kivétel ez alól a kókusz-, ill. a pálmazsír), koleszterinmentesek és gazdagok táplálkozás-élettanilag kedvező hatású egyszeresen- vagy többszörösen telítetlen zsírsavakban.

Energiatartalom szempontjából nincs különbség közöttük, 100 g olaj ~900 kcal (hazai adatok szerint 928 kcal, amerikai adatok szerint 884 kcal). Fehérjét, szénhidrátot nem tartalmaznak, vitamin- és ásványi anyag tartalmuk sem jelentős.

Azaz az egyes olajok megítélésében a zsírsavösszetételüknek van jelentősége. A többszörösen telítetlen zsírsavak közül az omega-3, omega-6 zsírsav elnevezések valószínűleg ismerősen csengenek, az egyszeresen telítetlen zsírsavak közül az omega-9 elnevezésű olajsav talán a legismertebb. Ezeknek a zsírsavtípusoknak szerepük van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, a koleszterinszint csökkentésében, az idegrendszer működésében, gyulladáscsökkentésben.

Olvastad már?

Kókuszzsír - a legújabb csodaszer?

Nézzük, melyiknek mik az előnyei!

  • Extra szűz (hidegen sajtolt) olívaolaj – származása és fajtája válogatja, de azért általában jellemző rá a karakteres íz, amit én nagyon szeretek. Jellemző rá a magas olajsavtartalom, ami bizonyítottan kedvező a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Használom saláta-öntetekhez (én gyakran fogyasztok salátákat, mert nagyon szeretem őket) és meleg étel készítéséhez is.
  • A sansa vagy pomace olívaolajakat szintén megtaláljuk az áruházak polcain, ezek azonban kevésbé értékes termékek, mivel ezek a már egyszer kisajtolt ún. olajpogácsából vegyi módszerekkel kinyert maradék olajak.
  • Lenmagolaj – magas omega-3 telítetlen zsírsavtartalmú olaj, érdemes belőle otthon is tartani. Kis kiszerelésben vásároljuk, mert könnyen avasodik. Karakteres ízű, én salátaöntetekben használom.

Olvastad már?

"Jó" zsírokkal az egészségünkért

  • Tökmagolaj – egyszeresen- és többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag, zöld színű olaj. Én a lenmagolajhoz hasonlóan salátaöntetekben használom, de van, aki csak simán pirítósra csöpögtetve is szereti gazdag, egyedi aromája miatt.
  • Szezámmagolaj – az egyik személyes kedvencem csodás íze, aromája miatt, számomra az ázsiai konyha alapja és esszenciája: ha megérzem az illatát, máris utazom kelet felé. Ennek megfelelően ázsiai ételekhez, pl. wokban pirított zöldségekhez, húsokhoz adom. Hosszú ideig főzésre nem használom, hanem csak tálalás előtt ízesítem vele az ételt, vagy max. átforgatom egyszer az edényben. Értékes telítetlen szírsavakban gazdag.
  • Szőlőmagolaj - többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag olaj, ennek megfelelően ez is könnyen avasodik. Tároljuk sötét helyen.

Egészséges étrendünk érdekében szerintem az a legjobb megoldás, ha többféle olajat tartunk otthon és változatosan használjuk őket ételeink elkészítésekor.

Címlapról ajánljuk

További cikkek