Az alulsült torták és piskóták 4 ismérve

Még a legegyszerűbb torta vagy piskóta is elrontható akkor, ha nem sütjük elég ideig a masszát – az átsülés helyzetét pedig kívülről bizony nem mindig tudjuk megállapítani egyértelműen. A Napi Tipp segít ebben, pontosabban az alulsült tészták felismerésében.

Azért ilyen nagy ügy a piskóták és egyéb sütemények sütési ideje, mert attól függetlenül, hogy a receptünk mit ír, igen sok tényező befolyásolhatja a tényleges sütési időt. Az eltérő tepsiméret, az alapanyagok folyamatosan változó tulajdonságai vagy a sütőnk hőeloszlása is beleszólhat abba, pontosan mikor sül át a formában lévő massza. Ez a bizonytalanság gyakorta vezethet tévedéshez: nem mindig bízhatunk meg a tűpróbában vagy abban, hogy piskóta látszatra már átsült, érdemes a sütés során az alábbi jelekre is odafigyelni.

Az alulsült torták és piskóták 4 ismérve

Enyhén remeg a piskóta

Az alulsültség ellenőrzése mindig azért problémás, mert annak ellenére, hogy kívülről teljesen késznek tűnhet a sütemény, a legbelseje simán lehet nyers. Erre utal az is, ha enyhén megrázva a sütőformát a piskótánkat remegni látjuk.

Természetesen, ha egy sütemény teljesen átsült, már nem fog ide-oda mozogni, azonban már az enyhén folyékony belső is lebukhat, ha elvégezzük ezt a tesztet.

Nem vált el a piskóta széle a formától

Szintén érdemes megvizsgálni a sütés vége felé a piskótánk szélét: mennyire ragaszkodik még továbbra is a sütőforma széléhez? Ha nagyon, az bizony a sütés további szükségességét jelzi, azonban, ha már látunk egy kisebb rést a tészta és a fém között, nemsokára késznek nyilváníthatjuk süteményünket.

Buborékosabb a piskóta felszíne

A sütés során felfelé távozik az elpárolgó nedvesség a tortából, amely folyamat a felszínen buborékok formájában mutatkozik. Nyersen szinte semennyi, majd hirtelen egyre több apró lyukat láthatunk a piskótánkon – egészen addig, míg az teljesen át nem sül.

Egyre csak reped a piskóta

Ugyan nem minden süteményben egészséges a felszíni repedések kialakulása, a legtöbb piskótánál és tortánál elkerülhetetlen ez a jelenség. Szerencsére mindössze esztétikai problémát jelenthet, illetve jelt adhat arról is, mennyit kell még sütni a süteményt.

Ne ijedjünk meg, ha elkezd repedni a piskóta (sok mindent ezen a ponton úgysem tudunk már tenni ellene), inkább figyeljük meg, hogy viselkednek, mélyülnek-e tovább a rések. Ha igen, az belső sületlenséget jelez, láthatjuk is esetleg, hogy a repedések alján még nyers, folyós a tészta.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai furfangot leshetsz el innen:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Iránytű a szakmaválasztásban a XVII. Szakma Sztár Fesztivál idén áprilisban

Közel hatvan szakmában kétszáz diák méri össze tudását a XVII. Szakma Sztár Fesztiválon április 24-26. között Budapesten, a további programok között pedig kiemelt figyelmet kap az interaktivitás és a testközelből megtapasztalható élmények. A Szakma Sztár Fesztivál egyaránt segíti a fiatalokat és a szülőket megismertetni a szakmákkal, és eligazodni az általuk nyújtott több száz lehetőség között. A jelige: „Szakmát a kézbe!”

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek