Meglepő módszer: így tárold a kávébabot, hogy a lehető legtovább elálljon

Napi Tippünkben összeszedtük, mire figyelj a kávébab tárolásánál, hogy a lehető legtovább megőrizze minőségét az igazán ütős feketéért.

Nem kell baristának lenned ahhoz, hogy finom kávét igyál otthon is, de a kávébabok tárolására figyelmet kell fordítanod, hogy a lehető legtovább megőrizzék frissességüket és minőségüket.

Meglepő módszer: így tárold a kávébabot, hogy a lehető legtovább elálljon

A kávészemek vs. az őrült kávé tárolásának előnyei

Miután a kávébabot megpörkölték, azonnal elkezdi magát gáztalanítani és szén-dioxidot bocsát ki. Minél gyorsabban bocsátja ki a kávé a szén-dioxidot, annál hamarabb megromlik.

Az őrölt kávé-kávébab kérdésben is a szén-dioxid felszabadulás a döntő tényező. Ha egy kávébabot ezer darabra törsz, akkor sokkal nagyobb felület áll rendelkezésre a szén-dioxid távozásához, ami azt jelenti, hogy a kávé íze is gyorsabban elhalványul.  Ha már megőrölték, a kávé eltarthatósága drasztikusan lerövidül. Az őrölt kávé nagyjából egy hétig áll el, tehát csak akkora mennyiséget tárolj belőle, amit ez idő alatt el tudsz fogyasztani.

Jegeskávé

Egy pofonegyszerű trükk a szép, réteges jegeskávéhoz. Mert egy jó jég-tej-kávé arányú italnál kevés dolog esik jobban a koffein szerelmeseinek, minimális precizitással pedig igazi ...

Tiramisu pohárban

Össze akarsz dobni egy gyors desszertet, ami jól fest egy pohárban? Íme a legegyszerűbb és leggyorsabb tiramisu recept, amit valaha láttál – dobd fel a kapszulás kávédat!

Mennyi ideig tartható el a kávébab?

A kávé körülbelül kilenc hónapig vagy tovább is eltartható, ha megfelelően tárolják. Az eltarthatósági ideje azonban a pörkölés függvényében változhat. A világosabb pörkölésű kávé a babok minősége miatt drágább lehet, de tovább is tart. Ilyenkor a természetes cukrok előtérbe kerülnek, ami segít korlátozni a szén-dioxid-kibocsátást a pörkölés után. A sötétebb pörkölés gazdagabb és teltebb ízt eredményez, de a babok hajlamosabbak a szén-dioxid-kibocsátásra, mivel hosszabb ideig pörkölték őket.

Hogyan kell tárolni a kávébabokat?

A kávébabok frissessége fény, nedvesség, hőmérséklet és oxigén hatására csökkenhet, így tárolás során a legfontosabb, hogy ezektől a hatásoktól óvd meg.

Dekantáld a kávébabokat

Amíg nem bontod fel, az eredeti csomagolás, amiben megvásároltad a kávébabot, tökéletesen megfelel a tárolásához. Azonban miután kinyitottad, hogy elkészítsd az első csésze feketét, dekantáld a kávébabot, azaz öntsd át egy légmentesen záródó edénybe, hogy megőrizd a minőségét és ízét.

Válaszd ki a megfelelő tárolót

A tárolóedény, amelyben a kávébabokat tárolod, befolyásolhatja a frissességüket. Egy légmentesen záródó műanyag vagy üvegedény jobb, mint egy alig záródó zacskó, de nem olyan jó, mint egy olyan edény, amelyen keresztül nem érik a napsugarak a kávét. A legideálisabbak a kerámia- vagy fémdobozok.

Tartsd a babokat hűvös, sötét szekrényben

Keress egy hűvös, sötét helyet

Tartsd a babokat hűvös, sötét szekrényben, a napfénytől távol. A babok ablakban vagy a tűzhely közelében, megnövekedett hőmérséklet mellett történő tárolása nemcsak az aromás vegyületek lebomlását gyorsíthatja fel, hanem nemkívánatos aromákat is előcsalogathat.  

Tárolható-e a kávébab a fagyasztóban?

A kávébabok fagyasztóban való tárolása meghosszabbíthatja a kávébabok élettartamát. Ugyan nem állítja meg teljesen a szén-dioxid felszabadulását, de jelentősen lelassíthatja azt.

A kávébabok sikeres lefagyasztásához használj légmentesen záródó tárolót, és óvd a fénytől és a nedvességtől. Ügyelj arra, hogy a kávé fagyasztása és felolvasztása során kerüld a nedvességet, mivel a víz katalizátorként hat az oxidációra, ami jelentősen öregíti a kávét.

Más alapanyagok fagyasztásával ellentétben, a kávébabokat nem érdemes hosszú ideig, akár egy évig tárolni, legfeljebb néhány hónapig lehet jó megoldás, mivel idővel a babok elveszítik az ízüket.

Beteheted-e a kávébabot a hűtőbe?

Kerüld a kávébabok hűtőben történő tárolását, mivel nem megfelelő tárolás esetén magukba szívhatják a levegőben lévő nedvességet és szagokat. Ha nincs más megoldás, és mindenképp be kell tenni őket a hűtőbe, akkor olyan fém- vagy kerámiaedényben tartsd őket, amely légmentesen zár. De ez tényleg csak akkor csináld, ha nincs más megoldás, egyébként egy száraz, hűvös hely tökéletesen megfelel hosszabb távra a kávénak.

Banános kávé

A kávét manapság már rengeteg mindennel lehet keverni, például tonic vagy narancslé. Mi most egy banános verziót próbáltunk ki, ami nyárra akár egy desszertként is megfelelő.

Kávékeksz

Egy kávékeksz, ami kávés keksz is egyben. Ha nem lenne elég a csészéből kortyolt élénkítő ital, haraphatunk még hozzá egy kis ízkiegészítőt. Ezt a sütit egy olasz kulináris bolt ...

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznis tippek, trükkök várnak itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Egyszerű csokis perec

Igen, ezt a retro édességet otthon, a saját konyhánkban is elkészíthetjük: omlós tésztája, roppanós csokiborítása rögtön visszarepít minden beleharapót a rég elfeledett ...

Sajtos perec omlósan

A legédesebb sós vendégváró receptjét találhatjuk itt: a klasszikus sajtos perecét. Omlós tésztából készül, kiszúrásához egy különleges forma kell, de ezt leszámítva ...

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...