Nem kell baristának lenned ahhoz, hogy finom kávét igyál otthon is, de a kávébabok tárolására figyelmet kell fordítanod, hogy a lehető legtovább megőrizzék frissességüket és minőségüket.
A kávészemek vs. az őrült kávé tárolásának előnyei
Miután a kávébabot megpörkölték, azonnal elkezdi magát gáztalanítani és szén-dioxidot bocsát ki. Minél gyorsabban bocsátja ki a kávé a szén-dioxidot, annál hamarabb megromlik.
Az őrölt kávé-kávébab kérdésben is a szén-dioxid felszabadulás a döntő tényező. Ha egy kávébabot ezer darabra törsz, akkor sokkal nagyobb felület áll rendelkezésre a szén-dioxid távozásához, ami azt jelenti, hogy a kávé íze is gyorsabban elhalványul. Ha már megőrölték, a kávé eltarthatósága drasztikusan lerövidül. Az őrölt kávé nagyjából egy hétig áll el, tehát csak akkora mennyiséget tárolj belőle, amit ez idő alatt el tudsz fogyasztani.
Mennyi ideig tartható el a kávébab?
A kávé körülbelül kilenc hónapig vagy tovább is eltartható, ha megfelelően tárolják. Az eltarthatósági ideje azonban a pörkölés függvényében változhat. A világosabb pörkölésű kávé a babok minősége miatt drágább lehet, de tovább is tart. Ilyenkor a természetes cukrok előtérbe kerülnek, ami segít korlátozni a szén-dioxid-kibocsátást a pörkölés után. A sötétebb pörkölés gazdagabb és teltebb ízt eredményez, de a babok hajlamosabbak a szén-dioxid-kibocsátásra, mivel hosszabb ideig pörkölték őket.
Hogyan kell tárolni a kávébabokat?
A kávébabok frissessége fény, nedvesség, hőmérséklet és oxigén hatására csökkenhet, így tárolás során a legfontosabb, hogy ezektől a hatásoktól óvd meg.
Dekantáld a kávébabokat
Amíg nem bontod fel, az eredeti csomagolás, amiben megvásároltad a kávébabot, tökéletesen megfelel a tárolásához. Azonban miután kinyitottad, hogy elkészítsd az első csésze feketét, dekantáld a kávébabot, azaz öntsd át egy légmentesen záródó edénybe, hogy megőrizd a minőségét és ízét.
Válaszd ki a megfelelő tárolót
A tárolóedény, amelyben a kávébabokat tárolod, befolyásolhatja a frissességüket. Egy légmentesen záródó műanyag vagy üvegedény jobb, mint egy alig záródó zacskó, de nem olyan jó, mint egy olyan edény, amelyen keresztül nem érik a napsugarak a kávét. A legideálisabbak a kerámia- vagy fémdobozok.
Keress egy hűvös, sötét helyet
Tartsd a babokat hűvös, sötét szekrényben, a napfénytől távol. A babok ablakban vagy a tűzhely közelében, megnövekedett hőmérséklet mellett történő tárolása nemcsak az aromás vegyületek lebomlását gyorsíthatja fel, hanem nemkívánatos aromákat is előcsalogathat.
Tárolható-e a kávébab a fagyasztóban?
A kávébabok fagyasztóban való tárolása meghosszabbíthatja a kávébabok élettartamát. Ugyan nem állítja meg teljesen a szén-dioxid felszabadulását, de jelentősen lelassíthatja azt.
A kávébabok sikeres lefagyasztásához használj légmentesen záródó tárolót, és óvd a fénytől és a nedvességtől. Ügyelj arra, hogy a kávé fagyasztása és felolvasztása során kerüld a nedvességet, mivel a víz katalizátorként hat az oxidációra, ami jelentősen öregíti a kávét.
Más alapanyagok fagyasztásával ellentétben, a kávébabokat nem érdemes hosszú ideig, akár egy évig tárolni, legfeljebb néhány hónapig lehet jó megoldás, mivel idővel a babok elveszítik az ízüket.
Beteheted-e a kávébabot a hűtőbe?
Kerüld a kávébabok hűtőben történő tárolását, mivel nem megfelelő tárolás esetén magukba szívhatják a levegőben lévő nedvességet és szagokat. Ha nincs más megoldás, és mindenképp be kell tenni őket a hűtőbe, akkor olyan fém- vagy kerámiaedényben tartsd őket, amely légmentesen zár. De ez tényleg csak akkor csináld, ha nincs más megoldás, egyébként egy száraz, hűvös hely tökéletesen megfelel hosszabb távra a kávénak.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További hasznis tippek, trükkök várnak itt: