Mit vigyünk az ovis szülinapra?

„Anyuka, elég, ha csak egy kis kekszet hoznak, nem az a fontos, hanem hogy megünnepeljük” – mondja az óvónő, és ezzel nem sokat segít.

Amerikai palacsintatorta recept

Szerencsések vagyunk, mert a lányom óvodája nem csak engedélyezi, de kifejezetten támogatja is, hogy szülinapokra a szülők házi készítésű tortát, süteményt vigyenek be. Erre nem minden intézményben van mód, az ÁNTSZ ajánlása alapján ugyanis a kívülről behozott élelmiszerek esetében az intézménynek vállalnia kell, hogy megfelel a tálalási és elkülönítési elvárásoknak, amire nem minden óvoda esetében van mód. Ilyenkor marad a bolti édesség, vagy még inkább a privát, intézményen kívüli szülinapi zsúr.

Ez az első óvodai évünk a lányommal, szóval nincs nagy tapasztalatom, de azért „egy kis keksszel” elég szerénynek ígérkezik az az ünneplés. Senki ne értsen félre, tudom, hogy a gyerekek csomószor ignorálják azokat a kajákat, amikkel mi órákat szöszölünk, egy békás cukorral viszont meg lehet venni a boldogságukat. És azzal is tisztában vagyok, hogy van, akinek semmi ideje/affinitása/kapacitása arra, hogy időt töltsön ezzel a kérdéssel (mármint, hogy mit vigyen a gyermeke ovis bulijára), és ezzel nincs is semmi gond.

Szerintem egy csoportnyi 3 évesnek teljesen mindegy, hogy az ember a cukiból viszi a tortát, vagy maga gyártja le azt előző éjjel. Ez a gyerekeknek nem fontos. De nekem, mint szülőnek, valamiért mégis az. Most, hogy így leírom, számomra is érthetetlen, de úgy tűnik, mintha volna valami összefüggés aközött, hogy mennyire kedveli a többi gyerek a lányomat az oviban, és hogy mennyire szuper sütit viszünk be az ominózus napra. Pedig ez finoman szólva is badarság, a 3 évesek nem így működnek.

Mindenesetre én azért eltöltöttem egy fél éjszakát azzal, hogy megcsináljam a legfinomabb csokitortát, amit valaha is, és hogy eperből és tortadarából 30 db sünikét kreáljak. És persze a gyerekek pont úgy reagáltak rá, mint bármi másra – betolták, amit eléjük raktak a tányérra, vagy éppen otthagyták. És ezzel az eredménnyel teljesen elégedett vagyok (még akkor is, ha elmenőben láttam, hogy a kuka tele van eprekkel, amikről leszopogatták a csokit).

Valószínűleg tényleg elég némi kekszet bevinni ilyen alkalmakra. Szerintem az fontos, hogy olyasmit vigyünk, amiből mindenki kaphat egy darabot, és fontos a torta is, hogy meglegyen a valódi szülinapi hangulat. Jó ötlet a mesefigurás díszítés, a muffin vagy cupcake is. Vihetünk házi gyártású kekszet is, vagy lekváros linzert, kókuszgolyót, esetleg egy egyszerű piskótatekercset. Ha például a csemeténk kedvence a palacsinta, készíthetünk abból is tortát.

Nekirugaszkodhatunk egy formatortának is, vagy megbízhatunk vele egy cukrászt, hogy készítse el a gyermekünk kedvenc mesehősét vagy imádott állatkáját tortaformában.

De a legfontosabb, hogy amit beviszünk az oviba, azt maga az ünnepelt szeresse, mert nagy eséllyel ő lesz az egyetlen a csoportban, aki emlékezni fog arra, hogy mit evett aznap.

(nyitókép: Flickr/Zsolt Botykai)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Édes apróságok húsvétra

Csokitojás helyett valami kézzel készített, sütött, gyúrt kis kedvességet adnál a locsolóknak? Segítünk, jöjjenek a legkedvesebb édes apróságok húsvétra!