Mindent bele tócsni!

Mielőtt bárki félreértené a címet, nem tócsni-, azaz lepcsánkaversenyről tudósítok, csak elárulom, némi változtatással hogyan készítem unokáim sok kedvence közül az egyiket, a nagyon egyszerű és ízletes krumplis lepényt.

A receptért kattints a képre!

Hamarosan kezdődik az újkrumpli szezonja (aranyárban már láttam is a zöldségesnél), itt az ideje a tavalyi maradék hasznosításának. A pincéből, kamrából előkerülő, kicsit már fonnyadtas darabok remek alapanyagai a tócsninak. Nem is kell bele még tojás sem, hiszen a keményítő nem engedi, hogy alkotóelemeire hulljon a massza. Nem egy bonyolult, szofisztikált étel, ennek ellenére nehezen veselkedem a sütésének, mert ha nekiesik a család apraja-nagyja, a százas számhoz közelít a kisütött lepények száma. Na, jó, néha jut belőle másnapra is, az iskolai tízórais csomagba. A krumplis ételek ugyan frissen az igaziak, de nálunk a tócsni, ha marad belőle, még hidegen is kelendő.

Még több tócsnireceptet itt találsz

Arról már esett szó, hogy akár a legtöbb nevű étel címére is pályázhatna a tócsni, hiszen a NoSalty olvasóinak segítségével több mint 70 elnevezését sikerült összegyűjtenünk.

A sok-sok receptből az is kiderült, hogy a krumplin kívül a belevalók körét még jócskán lehet bővíteni. Így még változatosabb ízeket lehet kreálni, és az sem utolsó szempont, hogy ez a megoldás egybevág azzal az ideámmal – mondhatnám vesszőparipának, de akár mániának is –, hogy minél több zöldséget egyenek a gyerekek. Mivel a színes gombócaimnál már bevált, így kézenfekvőnek tűnt, hogy a tócsnit is feldúsítom mindenféle zöldségekkel. Az alapkeveréket – ami reszelt, nyers krumpli némi liszttel, borsikafűvel, apróra vágott hagymával vagy snidlinggel és petrezselyemzölddel – egyszer karalábéval, másszor cukkinival, legközelebb tökkel, brokkolival, zellerrel vagy felaprított, jó maréknyi spenóttal még kiegészítem.

Mit mondjak, soha nem kellett senkit unszolni, hogy legalább kóstolja meg! A nevek pedig külön mulatságot jelentenek unokáimnak, mert mindig megkérdezik: „Nagyi, most mi lesz a neve a tócsninak?” Ezek a kedvenceik: bandurák, bramborák, cicedli, cicege, derrentyű, enge-menge, krumplibaba, krumpliplacki, lapcsinka, lapotyka, lepkepotyi, macok, macskanadrág, pacsni, szisznyi.

Mari nagyi

Hüpp-hüpp-hüpp gyümölcstrükk

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...