Mindent bele! – parasztreggelik

Egy jó parasztreggeli az az álomkaja, amit hétvégén, de amúgy is csak nagyon ritkán engedek meg magamnak – viszont, ha igen, akkor nem aprózom el! 

Mindent bele! rántotta

Mindenek csúcsa, ha egy hétvégén sikerül egy igazi parasztreggelit összerántanom – régen a földeken dolgozók első számú tápláléka volt, hiszen az egész napos gályázást, fizikai munkát csak kellő mennyiségű kalóriabevitellel lehetett bírni. Mára a müzlik és pirítósok váltották fel a zsíros reggelik helyét, hiszen az ülőmunkát végző embernek fele annyi kalóriára sincsen szüksége, mint elődeinek. Néha viszont nagyon jólesik vasárnap reggel megmártózni az összes földi jóban!

A parasztreggelinek nincsen meghatározott, kőbe vésett receptje és pont ez a jó benne. Lehet benne hús, zöldség és tojás. Az autentikus úgy készül, hogy kolozsvári szalonnakockákat előzetesen jól lepirítunk, ez a legelemibb hozzávalója a reggelinknek, amibe még sonkát is vegyíthetünk, az pedig már az örömök csúcsa, ha kolbászkarikákkal is megspékeljük. Ezt a legádázabb húsimádók is az elégedettség mosolyával kell, hogy fogadják! A szalonnával együtt érdemes legalább egy nagyobb fej vöröshagymát is megdinsztelni. Külön zsiradékot ez nem igényel, hiszen a szalonna zsírján könnyen átsül majd a hagyma is.

Még több omlett receptje >>

Mindenféle zöldségek jöhetnek ezután: paprika, gomba, még több hagyma, cukkini, ha akarjuk, burgonya (ezt nagyon apróra és vékonyra vágva kell a szalonnával együtt sütni). S hogy betetézzük a dietetikusok rémálmát: jöhetnek a tojások az egészre, fehérje és sárgája együtt felverve vagy tükörtojás formájában, ahogy tetszik. A fehér kenyér már tényleg a legegészségtelenebb ételek közé emeli a parasztreggelit, de ha nem mindennap tömjük meg a hasunkat ezzel a koleszterinbombával, akkor nem kell aggódni, ennyi élvezet néha-néha simán belefér a vasárnap reggelbe.

A Reggeli és vacsora rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

15 sercegős sertéssült, ami az utolsó falatig élvezet

Készítsünk egy klasszikus, sült sertéshúsos fogást, mert ezekkel lehetetlen mellényúlni. Szaftosak, omlósak, de ha kell, ropogósak és aranybarnák. Serpenyőben, sütőben, rántva vagy roston: mindegy, hogyan sütjük, a siker (és az üresre törölt tányér) garantált.

Nosalty

5 őszi finomság, amit csak most tehetsz el a kamrába

Ugyan az ősz már a zord hónapok felé vezet minket, amikor szinte alig vannak friss alapanyagok a boltban, még nem kell teljesen lemondanunk a befőzésről és a különböző finomságok eltevéséről. Sőt, az évszak rengeteg kincsét csak most tudjuk későbbre megőrizni. Lássuk, mik ezek!

Lakos Benedek

További cikkek

Na, ezért isszák tejjel a teát az angolok

Rengeteg különböző fajta tea létezik a világon, és ezen felül az elkészítési és fogyasztási módszerek is igen sokszínűek. Az egyik legismertebb és legkevésbé érthető kombináció a tejes tea, ami a britek nagy kedvence. De hogyan született meg ez a furcsa ital?