Mindent bele! – parasztreggelik

Egy jó parasztreggeli az az álomkaja, amit hétvégén, de amúgy is csak nagyon ritkán engedek meg magamnak – viszont, ha igen, akkor nem aprózom el! 

Mindent bele! rántotta

Mindenek csúcsa, ha egy hétvégén sikerül egy igazi parasztreggelit összerántanom – régen a földeken dolgozók első számú tápláléka volt, hiszen az egész napos gályázást, fizikai munkát csak kellő mennyiségű kalóriabevitellel lehetett bírni. Mára a müzlik és pirítósok váltották fel a zsíros reggelik helyét, hiszen az ülőmunkát végző embernek fele annyi kalóriára sincsen szüksége, mint elődeinek. Néha viszont nagyon jólesik vasárnap reggel megmártózni az összes földi jóban!

A parasztreggelinek nincsen meghatározott, kőbe vésett receptje és pont ez a jó benne. Lehet benne hús, zöldség és tojás. Az autentikus úgy készül, hogy kolozsvári szalonnakockákat előzetesen jól lepirítunk, ez a legelemibb hozzávalója a reggelinknek, amibe még sonkát is vegyíthetünk, az pedig már az örömök csúcsa, ha kolbászkarikákkal is megspékeljük. Ezt a legádázabb húsimádók is az elégedettség mosolyával kell, hogy fogadják! A szalonnával együtt érdemes legalább egy nagyobb fej vöröshagymát is megdinsztelni. Külön zsiradékot ez nem igényel, hiszen a szalonna zsírján könnyen átsül majd a hagyma is.

Még több omlett receptje >>

Mindenféle zöldségek jöhetnek ezután: paprika, gomba, még több hagyma, cukkini, ha akarjuk, burgonya (ezt nagyon apróra és vékonyra vágva kell a szalonnával együtt sütni). S hogy betetézzük a dietetikusok rémálmát: jöhetnek a tojások az egészre, fehérje és sárgája együtt felverve vagy tükörtojás formájában, ahogy tetszik. A fehér kenyér már tényleg a legegészségtelenebb ételek közé emeli a parasztreggelit, de ha nem mindennap tömjük meg a hasunkat ezzel a koleszterinbombával, akkor nem kell aggódni, ennyi élvezet néha-néha simán belefér a vasárnap reggelbe.

A Reggeli és vacsora rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek

7 nap, 7 étel – Házias, mégis gyors fogások főnek...

A házias ételekről legtöbbször azt gondolhatjuk, hogy azért olyan finomak és komfortosak, mert hosszú időbe telik türelmes-figyelmes elkészítésük. És míg sok esetben ez tényleg igaz, mi most a héten csak az ellenpéldákra fogunk fókuszálni: gyors és házias lesz a konyhai mottónk!