Ezek a gyümölcsök sajnos kihozhatják a migrénedet

A gyümölcsök kétségkívül nagyon egészésgesek – ha viszont migréned van, érdemes megválogatni, melyeket fogyasztod, egyesek ugyanis kihozhatják a fejfájásodat.

A migrénes fejfájás tipikus esetben bizonyos időközönként jelentkező, rohamszerűen kezdődő, féloldali, pulzáló fejfájással jár. Rengeteg oka lehet a kialakulásának, és nagyon sok minden idézi elő a migrénes fejfájástbrazil kutatók szerint például néhány gyümölcs is közöttük lehet.

A kutatócsoport négy neurológiai szakértőből és táplálkozási szakemberből állt, akik brazil egyetemeken és kórházakban dolgoznak. Azt tűzték ki céljuknak, hogy megállapítsák, mely gyümölcsök okozhatnak migrénes rohamokat – arról ugyanis, hogy vannak ilyenek, már régóta tudunk, de a mögöttes mechanizmusokat még mindig nem értjük.

Ezek a gyümölcsök kihozhatják a migrénedet

A kutatók abból indultak ki, hogy tudjuk: néhány erősebb szag és illat képes migrént kiváltani, ilyen például a parfüm, festék, benzin és a fehérítő is. Éppen ezért az illatosabb gyümölcsöket kezdték el először vizsgálni. Arra jutottak, hogy néhány étel képes az agyban található gyulladások felerősítésével, az erek tágításával (ezáltal a vérnyomás megváltoztatásával) vagy az agy glükózanyagcseréjének megzavarásával migréneket kiváltani.

A kutatáshoz több mint négyezer migrénes beteget, valamint 1100 tenziós fejfájástól szenvedőt vizsgáltak meg. A migrénes fejfájással küzdők több mint 40 százalékának megfájdult a feje 8-90 perccel az alábbi gyümölcsök fogyasztása után:

Érdekes felsorolás, és nem azok a gyümölcsök végeztek az első helyeken, amelyekre az ember feltétlenül gondolna. A kutatás megnyugvást is hozhat a többi fejfájósnak: ezek a gyümölcsök csak a migréntől szenvedőknek jelentettek kiváltó okot, a tenziós fejfájással élők semmi változást nem mutattak a fogyasztásukra.


Még több cikk a fejfájásról:

Forrásunk volt.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.