Mi is a pájsli?

A Konyhafőnök mai adásában a versenyzők Litauszki Zsolt, a Baltazár Étterem séfje útmutatása alapján szalontüdőt készítettek, mi is előrukkolunk egy göcseji recepttel.

Göcseji szalontüdő - recept

Hozzávalók 6 fő részére

A szalontüdőhöz

A zsemlegombóchoz

Elkészítés

Szalontüdő

  1. A belsőségeket feltesszük egy nagy fazékba főni a fűszerekkel. Kelleni fog a főzőlé is a végén, ezért több vizet érdemes beletennünk.
  2. Most a jön a drasztikus része, mert a tüdőt nem lehet lenyomni a víz alá, de ne csüggedjünk, csak szurkáljuk közben egy tűvel. Ezalatt szedjük le a habot is.
  3. Egy óra után tegyük bele a zöldségeket is meghámozva. Majd lassú lángon kell főzni még egy órán át.
  4. Amikor megfőtt, a belsőségeket vegyük ki, és szeleteljük fel vékony csíkokra. De ügyeljünk a következőkre: a tüdőből vágjuk ki a hörgőket, a nyelvről pedig vágjuk le a fehér külső részeket. A főtt répát szintén szeleteljük fel. (Ha pedig van macskánk, nem lesz probléma a maradékkal.)
  5. A másik fej hagymát felszeljük és megpirítjuk, a lisztet hozzáadjuk, és világos rántást készítünk belőle. Beletesszük a felszeletelt belsőségeket és a zöldséget, majd felöntjük a főzőlével.
  6. Belefacsarunk egy fél citromot, és ízesíthetjük még sóval, borssal. A végén pedig lassú keverés mellett beletesszük a tejfölt. Ha sűrűbben szeretjük, akkor a tejfölbe elkeverünk még egy kanál lisztet, és azzal habarjuk be.

Zsemlegombóc

  1. A hozzávalókat összekeverjük, hogy laza masszát alkosson.
  2. Lobogó, sós vízben kifőzzük a gombócokat 10 perc alatt. Ez néha kevesebb ideig is tarthat, ezért egy adagot kivéve kóstoljuk meg, hogy a közepe is átfőtt-e.

Tudj meg többet A Konyhafőnök adásáról itt!

Hozzászólások

torpi

Az en edesanyam valamikor regen mig elt, mindig csinalt savanyu tudot, nagyon szerettuk.Emlekeim szerint, nem tett bele hagymat, nem rantassal csak habarassal keszitette es mustarral is izesitette.Lenyegeben ugyanaz.Nagyon finom.Hat a nyelv nem kerult bele mert annak idejen sokat kelett volna pucolgatni.

Sajtospiritos

Az a kanál mustar tényleg lemaradt...

mareva

Hol lehet tüd?t venni ? Évek óta alig látok bels?séget.

Sajtospiritos

Kedves Mareva! A videki városokban szinte bármelyik piaci hentesnél, ahol nagyobb a forgalom. De Budapesten is lehet kapni a Lehel piac északi oldalan, illetve a Teleki téri piacon is van minden:). Viszont a hétvégére sokszor kifogynak, ezért érdemes hétköznap vásárolnod.

Zsuzsamama56

Én soha nem szerettem,és nem is készített anyukám ilyen jelleg? ételt.Ez azomban nagyon jól néz ki,szívesen megkóstolnám.Egyszer készítettem a páromnak savanyú szívet,és állítólag finomra sikeredett.Én nem ettem meg.Nálunk Gy?rben sem lehet kapni ilyen jelleg? bels?ségeket.

Címlapról ajánljuk

További cikkek