Mi is a pájsli?

A Konyhafőnök mai adásában a versenyzők Litauszki Zsolt, a Baltazár Étterem séfje útmutatása alapján szalontüdőt készítettek, mi is előrukkolunk egy göcseji recepttel.

Göcseji szalontüdő - recept

Hozzávalók 6 fő részére

A szalontüdőhöz

A zsemlegombóchoz

Elkészítés

Szalontüdő

  1. A belsőségeket feltesszük egy nagy fazékba főni a fűszerekkel. Kelleni fog a főzőlé is a végén, ezért több vizet érdemes beletennünk.
  2. Most a jön a drasztikus része, mert a tüdőt nem lehet lenyomni a víz alá, de ne csüggedjünk, csak szurkáljuk közben egy tűvel. Ezalatt szedjük le a habot is.
  3. Egy óra után tegyük bele a zöldségeket is meghámozva. Majd lassú lángon kell főzni még egy órán át.
  4. Amikor megfőtt, a belsőségeket vegyük ki, és szeleteljük fel vékony csíkokra. De ügyeljünk a következőkre: a tüdőből vágjuk ki a hörgőket, a nyelvről pedig vágjuk le a fehér külső részeket. A főtt répát szintén szeleteljük fel. (Ha pedig van macskánk, nem lesz probléma a maradékkal.)
  5. A másik fej hagymát felszeljük és megpirítjuk, a lisztet hozzáadjuk, és világos rántást készítünk belőle. Beletesszük a felszeletelt belsőségeket és a zöldséget, majd felöntjük a főzőlével.
  6. Belefacsarunk egy fél citromot, és ízesíthetjük még sóval, borssal. A végén pedig lassú keverés mellett beletesszük a tejfölt. Ha sűrűbben szeretjük, akkor a tejfölbe elkeverünk még egy kanál lisztet, és azzal habarjuk be.

Zsemlegombóc

  1. A hozzávalókat összekeverjük, hogy laza masszát alkosson.
  2. Lobogó, sós vízben kifőzzük a gombócokat 10 perc alatt. Ez néha kevesebb ideig is tarthat, ezért egy adagot kivéve kóstoljuk meg, hogy a közepe is átfőtt-e.

Tudj meg többet A Konyhafőnök adásáról itt!

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...