Méregteleníts pitypanggal!

Pitypangot az ételbe? Ki hallott még ilyet? Ha te is értetlenül pislogsz a felvetésen, akkor olvasd el cikkünket, melyből kiderül, a pitypang a gasztronómiában is jól használható!

Pitypang

Gondoltad volna, hogy a pitypang, amiről gyerekkorunkban csak annyit tudtunk, hogy a szárában lévő folyadék mérgező, valójában az egyik leghasznosabb gyógynövényünk? Az ijesztgetés minden bizonnyal vaklárma volt, és szüleink riogattak csak vele, hogy ne matyakoljuk össze a ruhánkat a kutyatej néven is ismert, sárga virágos gyermekláncfűvel.

  • Bár tény, hogy túlzott fogyasztása produkálhat enyhe mérgezéses tüneteket, hasmenést, fejfájást, hányást, hányingert, kis mennyiségben orvosság. A pitypangot elfelejtettük az étkezéseinkbe emelni: pedig nem is olyan régen még számos tavaszi étel szerves része volt! Salátafélék helyett, vagy annak híján, főzelékek, levesek, saláták készülhetnek belőle, ha őseink jó példáján okulva, mi is újra felfedezzük.

Ízes irodalmunk >>

  • A leveleket (C-vitamint tartalmaz) ilyenkor tavasszal és majd ősszel jó begyűjteni, keressük a még nem virágzó növényeket. Most még zsengék, nincsenek elszáradva és a lehető legtöbb ásványi anyagot tartalmazzák.
  • A pitypangot lehetőleg ne szmogos, forgalmas utak mentén arassuk le: külvárosokban, vagy ha kirándulni indulunk, különösebb erőfeszítés nélkül hozzájuthatunk, hiszen úton-útfélen megterem.

Szódasztori >>

  • Ha jobban belegondolunk, még az igen népszerű (s sokszor igen drága) rukkola is helyettesíthető vele. Pestónak sem utolsó: levelek, olívaolaj, fokhagyma az aprítóba – tökéletes tésztafeltét egy tavaszi vacsorához.
  • Gyökerét (káliumot tartalmaz) egyébként kávépótlóként is használják, akárcsak rokonát, a cikóriát. Párolják is vajon, már kész köretekhez vagy önmagában fogyasztható.
  • A pitypang az egyik legjobb méregtelenítő, étvágygerjesztő és vízhajtó hatású gyógynövényünk. Ízületi bántalmakra, reumára is alkalmazzák.Persze a leghasznosabb nyersen enni! Tágítsd a határaidat és próbáld ki a pitypangot ételben is!

További érdekességekről olvasnál? Kattints az Egy kis plusz rovatra! >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek