Cikória

Cikória

Leírás

Nyugat-Európában rendkívül népszerű, kesernyés ízű, téli zöldség. Elnevezése kissé zavaros: Angliában cikóriaként utalnak rá, míg az Egyesült Államokban endívia a megnevezése, ugyanakkor az endívia Angliában a fodros levelű salátát jelenti, amit az USA-ban cikóriaként ismernek. Már a görögök és rómaiak is ismerték a növényt. Gyökerét pótkávé- és inulingyártásra használják. A gyökérben és a levélben egyaránt sok tejnedv található. Nyugat-Európa egyes országaiban nagyüzemi méretekben termelik a cikóriát. Főidénye októbertől márciusig tart. Emészthető rosttartalmának köszönhetően a cikória elősegíti az emésztést. Ásványi só tartalma meghatározó, de tartalmaz kalciumot, káliumot, foszfort és meszet is. Karotin- és A-vitamintartalma is jelentős, s gyökerében mintegy 15% inulin található. A cikória a korszerű táplálkozás egyik meghatározó tagja, mivel télen is friss vitaminforráshoz juttatja a szervezetünket. Egyike a legkeresettebb téli zöldségnövényeknek. A cikóriából jellegzetes ízű ételek készíthetők. A levelei enyhén kesernyés ízűek. A cikóriakávé kesernyés ízét az inulin adja. Sokan kedvelik a majonézes cikóriasalátát is. Közkedvelt étek egyes családokban a virslivel töltött cikória is. A cikóriarózsákból lehet krémlevest főzni, de egyes háziasszonyok meg is sütik. Szedés után hűvös helyen hetekig tárolható, és sokáig friss marad. A felhasználás előtt azonban érdemes gyengén sós vízben áztatni, hogy a leveleiben felhalmozódott keserűanyagot kioldjuk Sokféle, sokszínű fajtája létezik. Színe egyben az ízéről is tanúskodik: minél halványabbak a levelei, annál kevésbé kesernyés az íze. (Forrás: Házipatika)

Mikor vegyem

Októbertől májusig van az igazi szezonja.

hogyan tároljam

Sötét, hűvös helyen tartva hetekig eláll.

100g Cikória

fehérjetartalom

0.9 g

zsírtartalom

0.07 g

szénhidráttartalom

4 g

víztartalom

94.52 g

gramm cikória?

Top ásványi anyagok

Foszfor

26 mg

Kalcium

19 mg

Magnézium

10 mg

Nátrium

2 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.042 g

C vitamin

2.8 mg

Niacin - B3 vitamin

0.16 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.145 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.9 g

Zsír

telített zsírsav

0.024 g

egyszeresen telített zsírsav

0.002 g

többszörösen telített zsírsav

0.044 g

ásványi anyagok

Kalcium

19 mg

Vas

0.24 mg

Magnézium

10 mg

Foszfor

26 mg

Nátrium

2 mg

Cink

0.16 mg

Réz

0.051 mg

Mangán

0.1 mg

Szelén

0.2 µg

szénhidrát

rost

3.1 g

víz

94.52 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.062 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.027 mg

Niacin - B3 vitamin

0.16 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.145 mg

Folát

37 µg

A vitamin

1 µg

C vitamin

2.8 mg

B6 vitamin

0.042 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!